.Η άρνηση της αριστεροσύνης παιδική «αρρώστια» του ψευδοφιλελευθερισμού.

Υπάρχουν πολλά σημεία στο άρθρο του καθηγητή των οικονομικών της υγείας*Λυκούργου Λιαρόπουλου *με τίτλο «Και άλλη Αριστερά;» (Μεταρρύθμιση 28-10-2013), τα οποία δεν μου επιτρέπουν να το αφήσω ασχολίαστο. Η κεντρική αντίληψη του άρθρου αφορά την ανάγκη να αμφισβητηθεί η «αριστεροσύνη» ως «idée fixe που έχει περισσότερη σχέση με life-style, παρά με αποδεδειγμένη πολιτική αποτελεσματικότητα». 

Βεβαίως ο συγγραφέας μέσα σ’ ένα ωκεανό δημοκρατικότητας και πνεύματος ανοχής κάνει τη χάρη να θεωρεί ότι δεν είναι δα άρρωστοι όλοι όσοι «αυτοαποκαλούνται αριστεροί». Δημοκρατικά σκεπτόμενος αφ...περισσότερα »

.Αήττητος ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα

Ο Ολυμπιακός κινδύνεψε με οδυνηρή ήττα, αλλά τελικά έκοψε πρώτος το... νήμα του τερματισμού και παρέμεινε αήττητος και μόνος πρώτος στην κορυφή του 3ου ομίλου της Ευρωλίγκας. 

Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 88-83 της Μπάγερν Μονάχου στο ΣΕΦ, σε αγώνα για την 3η ημέρα της διοργάνωσης, και υποχρέωσαν τους μαχητικότατους Γερμανούς στην πρώτη τους ήττα

.Έκκληση του υπουργού Παιδείας να ανοίξουν τα πανεπιστήμια

Να «εκπληρώσουν το καθήκον» τους και να ανοίξουν άμεσα τα Ιδρύματα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, κάλεσε τις πρυτανικές αρχές και τα συμβούλια του πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος.

«Μία μικρή μειοψηφία διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζει να κρατά κλειστά το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο εις βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους, καταχρηστικά» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, που νωρίτερα είχε συνάντηση με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνη, και τον πρύτανη του ΕΜΠ, Σ. Σιμόπουλο.

Σημειώνεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ θα αποφασίσουν αύριο εάν θα συνεχίσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση, ενώ οι συνάδελφοί τους στο ΕΚΠΑ κήρυξαν χθες νέα πενθήμερη απεργία για την ερχόμενη εβδομάδα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες απώλειας του εξαμήνου.

.Εντοπίστηκαν 30 δημοτικοί αστυνομικοί που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά

Τριάντα περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών, που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκειμένου να προσληφθούν σε δήμους της χώρας, εντόπισαν οι μέχρι στιγμής έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

Όπως αναφέρει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέχρι σήμερα έχει ήδη ολοκληρωθεί ο έλεγχος του 54% εκ των 11.663 υποβληθέντων δικαιολογητικών, όπως απολυτηρίων Λυκείου, πτυχίων Πανεπιστημίου, πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, διπλωμάτων οδήγησης και πιστοποιητικών γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, για τα οποία το ΣΕΕΔΔ ζήτησε από τους φορείς έκδοσής τους να πιστοποιήσουν την εγκυρότητά τους.

 Επισημαίνεται, ότι ο διενεργούμενος έλεγχος πραγματοποιείται στο σύνολο των 3.576 δημοτικών αστυνόμων σε 178 δήμους της χώρας και αφορά στη χρονική περίοδο από την πρόσληψή τους μέχρι και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας στις 23 Σεπτεμβρίου 2013.

.Λήγει σήμερα η μετενέργεια για τους εμποροϋπαλλήλους

Βασικό μισθό στα 751 ευρω για όλους τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο, προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στους εργαζόμενους.

Η ΕΣΕΕ έστειλε χθες την πρότασή της για τη νέα κλαδική σύμβαση στο εμπόριο προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, καλώντας τους να υπογράψουν τη νέα σύμβαση καθώς η εθνική κλαδική σύμβαση στο εμπόριο έχει λήξει από τις 31 Ιουλίου 2013 ενώ σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της υποχρεωτικής παράτασης της από το νόμο.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της προς τους φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων η ΕΣΕΕ, η έναρξη της μετενέργειας την 1η Νοεμβριου θα σημάνει την μετατροπή της συλλογικής σύμβασης σε ατομικές συμβάσεις και πλέον ο μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου υπαλλήλου θα είναι στα 586 ευρω και για τους νέους κάτω των 25 ετών στα 511 ευρω.

Υπενθυμίζεται ότι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τον περασμένο Μάιο προέκυψε μείωση για τον βασικό μισθό, από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ και στα 511 για τους κάτω των 25 ετών (δηλαδή 22% και 32% αντιστοίχως).

.Την εξάρτηση της Γερμανίας από τις εξαγωγές της, επέκριναν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ επέπληξαν χθες, Τετάρτη, τη Γερμανία λέγοντας πως οι εξαγωγές της εμποδίζουν την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και πλήττουν την παγκόσμια οικονομία.Η κυβέρνηση Ομπάμα καλεί εδώ και καιρό τις χώρες με εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Γερμανία και η Κίνα, να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση. 

Ωστόσο σε μια εξαμηνιαία έκθεση προς το Κογκρέσο σχετικά με τη διεθνή οικονομική πολιτική, οι επικρίσεις σε βάρος της Γερμανίας ξεχωρίζουν για τις αυστηρές διατυπώσεις και την εξέχουσα θέση τους."

Ο αναιμικός ρυθμός της αύξησης της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία και η εξάρτηση από τις εξαγωγές έχουν εμποδίσει" τις προσπάθειες να καταστεί σταθερότερη η οικονομία της ευρωζώνης, αναφέρει στην έκθεσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών."Το αποτέλεσμα είναι μια αποπληθωριστική τάση για την περιοχή του ευρώ, καθώς και για την παγκόσμια οικονομία".

Ο αποπληθωρισμός είναι μια επίμονη μείωση των μισθών και των τιμών και μπορεί να δημιουργήσει έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο οικονομικής εξασθένησης.

Οι επικρίσεις αυτές διατυπώνονται σε μια δύσκολη συγκυρία στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο. 

Γερμανοί απεσταλμένοι συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη, στην Ουάσινγκτον με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου έπειτα από πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ.

.Οι υποκλοπές στο επίκεντρο της Ολομέλειας της Βουλής

Το θέμα των υποκλοπών απασχόλησε την Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα του τύπου, μίλησε για παρακολουθήσεις στελεχών του κόμματός του ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη αντέτεινε ότι δεν γίνονται σε εσωτερικό επίπεδο μεταξύ αρχηγών κομμάτων.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, κατήγγειλε ότι έχει στοιχεία για συγκεκριμένες παρακολουθήσεις βουλευτών του κόμματός του στους οποίους καταγράφονταν οι συνομιλίες τους και πριν και μετά τις συλλήψεις στελεχών του, και πρόσθεσε ότι» αυτή η άθλια υπόθεση θα οδηγηθεί στην δικαιοσύνη».

«Αν γίνονται παράνομες παρακολουθήσεις χωρίς εισαγγελική άδεια η ΔΗΜΑΡ το στηλιτεύει. Αυτά τα ζητήματα από όποιον και αν τίθενται έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου και δεν πρέπει να αμφισβητούνται», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Οικονόμου

.Σε ιστορικά υψηλά η ανεργία στην ευρωζώνη

Στο επίπεδο-ρεκόρ του 12,2% παρέμεινε η ανεργία το Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη, όπως και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Eurostat, το Σεπτέμβριο του 2013, οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία πλησιάζουν τα 19,5 εκατομμύρια, συγκεκριμένα διαμορφώνονται στα 19,447 εκατ. στις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία διατηρεί η χώρα μας, όπου με στοιχεία Ιουλίου, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 27,6% και ακολουθεί η Ισπανία με 26,6%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά τα βλέπουμε για έναν ακόμη μήνα στις χώρες του Βορρά, συγκεκριμένα στην Αυστρία η ανεργία διαμορφώθηκε σε 4,9%, στη Γερμανία στο 5,2% και στο Λουξεμβούργο στο 5,9%).

Στην Κύπρο που μπήκε πριν από μερικούς μήνες σε μνημόνιο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 17,1%, ενώ πέρυσι άγγιζε το 12,7%.

Σε ό,τι αφορά στην ανεργία των νέων, οι άνεργοι κάτω των 25 ετών στην ευρωζώνη άγγιξαν το Σεπτέμβριο τα 3,548 εκατ.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.