.βγάλτε τους νεκρούς από τη ζυγαριά!

Στο καινούριο νομοσχέδιο καταπολέμησης του ρατσισμού, όπως άλλωστε και στο προηγούμενο του Ρουπακιώτη, υπάρχει ένα αγκάθι το οποίο διχάζει τις δυνάμεις που θέλουν να το ψηφίσουν, ή αποτελεί στοιχείο διαπραγμάτευσης για εκείνες τις δυνάμεις που ανέχονται τον ρατσισμό αλλά είναι υποχρεωμένες να το ψηφίσουν για να φανούν εντάξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για τις γενοκτονίες. 

Να τιμωρείται η άρνηση των γενοκτονιών ή μήπως κινδυνεύει για τον λόγο αυτό η ελευθερία γνώμης; 
Και ποιες γενοκτονίες εννοεί ο νομοθέτης; Εκείνες που έχουν αναγνωριστεί διεθνώς από τον Ο.Η.Ε. ή και εκείν... περισσότερα »

.Η χώρα βουλιάζει κι εμείς... συζητάμε

Αν δεν με απατά* η μνήμη μου, η πέμπτη επιθεώρηση του ελληνικού προγράμμα­τος έπρεπε να είχε ολοκλη­ρωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παρ' όλα αυτά συνεχίζεται, και με τα σημερινά δεδομένα -και ανάλογα με ποιον κουβεντιάζεις- μπορεί να μην ολοκληρωθεί ούτε τον Ιανουάριο.
Ενώ δεν είναι τραγικό το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης, καθώς, όπως δήλωσε επίσημα ο εκπρόσω­πος του ΔΝΤ, τα ελληνικά ταμεία δεν είναι άδεια, όπως θα ανέμενε κανείς μετά τόσους μήνες χωρίς δανεικά, από την άλλη μεριά η συνεχής ενασχόληση των βασικών υπουργών της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπ... περισσότερα »

.Από το ένα άκρο στο άλλο;

Αναμφισβήτητα, πρέπει όλοι να αποκτήσουμε ορθή φορολογική συνείδηση και αντίστοιχες συμπεριφορές, άλλως δεν γίνεται τίποτα... Αυτό όμως προϋποθέτει πρώτα δίκαιο φορολογικό σύστημα και μετά αυστηρότητα... Δυστυχώς, η «υπερφορολόγηση» που ζει ο Ελληνας πολίτης, σε συνδυασμό με τις κοινωνικά άδικες κατανομές της, δεν διευκολύνει προς μια τέτοια κατεύθυνση. Αντίθετα, υπονομεύει μια κουλτούρα κατά της φοροδιαφυγής. 
Κι αυτό είναι μείζον πρόβλημα. Αντιμετωπίζεται άραγε το πρόβλημα αυτό με έναν ακραίο νομικά τρόπο έκτακτων εξουσιών της εφορίας και χωρίς τις στοιχειώδεις εγγυήσεις δικαίου,... περισσότερα »

.«Άνοδος των αντιευρωπαϊκών και αντιγερμανικών συναισθημάτων στην Ιταλία»

  Περισσότεροι από τους μισούς Ιταλούς εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μεγεθυνόμενη επιρροή της Γερμανίας στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 25% θέλει να αγνοήσει τους στόχους δημοσιονομικής πειθαρχίας της κυβέρνησης συνασπισμού, καταδεικνύει μια έρευνα που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα. 

Τα ευρήματα της έρευνας αυτής επιβεβαιώνουν την άνοδο των αντιευρωπαϊκών και αντιγερμανικών συναισθημάτων στην Ιταλία. Οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο, καταφέρονται συχνά εναντίον των Βρυξελλών και του Βερολίνου και κατηγορούν το ευρώ για τα δεινά της χώρας.

Συνολικά, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη επιρροή που άσκησε η Γερμανία στις αποφάσεις των Ευρωπαίων δεν είχε καλά αποτελέσματα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 67- 68% στην περίπτωση των ψηφοφόρων των Γκρίλο και Μπερλουσκόνι και μειώνεται στο 48% στην περίπτωση των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς. 

Η έρευνα, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Σιένα εκ μέρους του κέντρου μελετών Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΑΙ), κατέδειξε επίσης ότι το 27% των Ιταλών πιστεύει ότι η χώρα του πρέπει να παραβιάσει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ το 66% θα ήθελε η Ρώμη να παραμείνει προσηλωμένη σε αυτούς.

Η πλειονότητα υπέρ των πολιτικών λιτότητας, εντούτοις, μειώθηκε στο 51% όταν οι ερωτώμενοι πληροφορήθηκαν ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από τη χώρα τους συνεπάγεται αυξήσεις φόρων ή περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ενώ ένα μικρό ποσοστό, 14%, δήλωνε έτοιμο ακόμα και να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

.Κλειστή η θύρα 7 στον αγώνα με τον Μάντσεστερ Γ.

Κλειστή λόγω τιμωρίας από την UEFA θα παραμείνει η θύρα 7 στο «Γ.Καραϊσκάκης» στον πρώτο αγώνα του Ολυμπιακού με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 25/2 για την φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Επιπλέον η ΟΥΕΦΑ τιμώρησε τους «ερυθρόλευκους» με πρόστιμο ύψους 30 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου οι κυρώσεις αυτές επιβλήθηκαν στους πρωταθλητές Ελλάδας για την συμπεριφορά των φιλάθλων τους στον αγώνα με την Άντερλεχτ στις 10/12. 

Συγκεκριμένα η UEFA κατηγορεί τον Ολυμπιακό για ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών του, για χρήση λέιζερ και πυροτεχνημάτων, αλλά και για ελλειπή οργάνωση. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν το δικαίωμα έφεσης κι αναμένεται να το ασκήσουν στα προσεχή 24ωρα.

.«Ναι» στον ενιαίο φόρο ακινήτων από την Επιτροπή Οικονομικών

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ), το οποίο περιλαμβάνει και σειρά διατάξεων άλλων υπουργείων.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 39 για το νέο σύστημα πιστοποίησης των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, επί του οποίου είχε παρατηρηθεί διάσταση ανάμεσα στην εισηγήτρια της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, η κ. Πατριανάκου δήλωσε πως το υπερψηφίζει «με την πολιτική επιφύλαξη πως ο υπουργός θα το αποσύρει στην Ολομέλεια». 

Σε παρατήρηση δε του προεδρεύοντος της Επιτροπής Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, πως τέτοια επιφύλαξη δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό, η κ. Πατριανάκου δήλωσε ότι «επειδή δεν θέλω να δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα, υπερψηφίζω το άρθρο και καλώ τον υπουργό στην Ολομέλεια να το αποσύρει»

.Συνθήκες ανάκαμψης του επιχειρηματικού τομέα διαπιστώνει η Εθνική Τράπεζα

Συνθήκες ανάκαμψης του επιχειρηματικού τομέα στην Ελλάδα διαπιστώνει η Εθνική Τράπεζα στο νέο τεύχος της εξαμηνιαίας έρευνας συγκυρίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), που βασίζεται σε δείγμα περίπου 1.000 εταιρειών.

Συγκεκριμένα, η μελέτη αποκαλύπτει δύο βασικές δυνάμεις που λειτουργούν το τελευταίο διάστημα στον τομέα των ΜμΕ: πρώτον, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται συνεχώς, όπως αποτυπώνεται στην ανοδική πορεία του Δείκτη Εμπιστοσύνης της ΕΤΕ για τις ΜμΕ (κατά 20 μονάδες τους τελευταίους 12 μήνες) και δεύτερον, σε ένα πλαίσιο δύσκολων - συγκυριακών και διαρθρωτικών - συνθηκών, οι ΜμΕ καταφέρνουν να στρέφονται στην καινοτομία ως μια υγιή διέξοδο από την κρίση.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των καινοτόμων ΜμΕ έχει φθάσει πλέον στο 30% του τομέα ΜμΕ, από 20% πριν το 2008 και ως συνέπεια τα καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες καλύπτουν το 11% του κύκλου εργασιών του τομέα των ΜμΕ, από 7% πριν το 2008.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, η κατάσταση εμφανίζεται βελτιωμένη - με το 31% του τομέα των ΜμΕ να αναζητά χρηματοδότηση και το 70% να επιτυγχάνει έγκριση της αίτησής του. 

Αν και το κομμάτι των ΜμΕ που έχει ακάλυπτες ανάγκες χρηματοδότησης (κυρίως γιατί δεν έκαναν αίτηση και δευτερευόντως λόγω απόρριψης της αίτησής τους) δείχνει να αυξάνεται (42% έναντι 33% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013), η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε μια γενικότερη στάση αποφυγής του δανεισμού που αρχίζει να υιοθετείται από ένα όλο και αυξανόμενο μερίδιο των ΜμΕ. 

Η αλλαγή αυτή στην κουλτούρα των ΜμΕ ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την από πολλές πλευρές υγιή στροφή τους σε χρηματοδότηση μέσω ιδίων κεφαλαίων (το 50% των ΜμΕ προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις μελλοντικές του επενδύσεις μέσω ιδίων κεφαλαίων έναντι ποσοστού 40% ένα χρόνο πριν). 

Μόλις το 5% του τομέα των ΜμΕ δήλωσε ότι οι δυσμενείς όροι δανεισμού το εμπόδισαν από το να αναζητήσει χρηματοδότηση.

.Αυξημένα έσοδα και κέρδη αναμένει ο ΟΛΠ

Συνολικά έσοδα 119,5 εκατ. ευρώ (+2,9%) αναμένει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ AE για τη χρήση του 2014. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΔΣ του ΟΛΠ ενέκρινε τον προϋπολογισμό αποτελεσμάτων χρήσης 2014 κατά την τελευταία συνεδρίαση του τρέχοντος έτους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού 2014, τα οποία παρουσίασε μαζί με το επενδυτικό πρόγραμμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ Γιώργος Ανωμερίτης, ο Οργανισμός αναμένει συνολικές δαπάνες 104,6 εκατ. ευρώ (-2,3%) 

ενώ οι δαπάνες προσωπικού θα ανέλθουν σε 53,8 εκατ. ευρώ (-4,5%). Το λειτουργικό αποτέλεσμα αναμένεται να διαμορφωθεί σε 14,4 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα προ φόρων (κέρδη) σε 14,9 εκατ. ευρώ, έναντι 9,06 εκατ. ευρώ το 2013 και 6,32 εκατ. ευρώ το 2012. 

.Πετρέλαιο αξίας 60 δισ. ευρώ στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσίευμα

Στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και σε βάθος 24.600 ποδών υπάρχει πετρέλαιο 1,2 έως 1,4 δισ. βαρέλια και η αξία του μεριδίου της Κύπρου υπολογίζεται γύρω στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν να εισρέουν γρηγορότερα, χωρίς να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί για τερματικό φυσικού αερίου. 
Αυτό, σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» δείχνουν οι λεπτομερείς τρισδιάστατες και δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο τεμάχιο του οικοπέδου 12, που διαχειρίζονται οι εταιρείες Noble, Delek, Avner. 

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Noble ενημέρωσε τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τα μέχρι τώρα στοιχεία με επιφυλάξεις μέχρι την ολοκλήρωση των αναλύσεων. Σήμερα η Noble αναμένεται να δώσει στις ΗΠΑ, σημαντικά νέα στοιχεία για την Κύπρο σε συνάντηση με αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου.

.Μακρή: Κενό 8,4 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ

Για κενό ύψους 8,4 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ, από τα οποία 3,4 εκατ. αφορούν αδιάθετο ποσό που βρισκόταν στα ταμεία του και πλέον έχει εξαφανιστεί, έκανε λόγο σήμερα η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μία ημέρα αφότου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης είχε ζητήσει την παραίτηση της προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Μένη Μαλλιώρη.

Η υφυπουργός ανέφερε ότι έχει ζητήσει παραστατικά γι' αυτό το ποσό, αλλά δεν της έχουν δοθεί ακόμα και πρόσθεσε ότι ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα από όλους τους εμπλεκόμενους, τις οποίες δεν έχει λάβει.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα 5 εκατ., η κ. Μακρή σημείωσε ότι είναι χρήματα που δόθηκαν στον ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να δημιουργήσει κέντρα πρόληψης, να προσλάβει προσωπικό και να τα λειτουργήσει. «Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε συνάψει σύμβαση 20 εκατ. ευρώ με τον ΟΚΑΝΑ. 

Από αυτά έδωσε την πρώτη δόση των 10 εκατ. και όταν ζήτησε απολογισμό για τα χρήματα αυτά, ο ΟΚΑΝΑ έδωσε παραστατικά μόνο για τα 5 εκατ.» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταγγείλει το ΚΕΕΛΠΝΟ τη σύμβαση. Πάντως, όπως υπογράμμισε η υφυπουργός Υγείας, αύριο η υπόθεση θα πάει στον εισαγγελέα.

Η κ. Μακρή προχώρησε και σε άλλη μία καταγγελία για την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, επισημαίνοντας ότι χορήγησε, με μη ενδεδειγμένο τρόπο, υποκατάστατα σε τοξικομανείς. 

«Ενώ το υποκατάστατο έπρεπε να λαμβάνεται υπογλωσσίως, οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ συμβούλευαν τους τοξικομανείς να το μασάνε για να λειτουργεί πιο γρήγορα» είπε και εξήγησε ότι αυτό συνέβαινε για να μην υπάρχουν μεγάλες αναμονές στα κέντρα του ΟΚΑΝΑ.

.«Να μην υπάρξει άλλη θεσμική εκτροπή με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να περάσουν μέτρα για τους πλειστηριασμούς και την απελευθέρωση των απολύσεων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) δήλωσε πως «ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να μην υπάρξει άλλη μία θεσμική εκτροπή».

Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, όπου είχε γίνει δεκτός από τον κ. Κάρολο Παπούλια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ανησυχία του για τα δύο αυτά σημαντικά, όπως τα χαρακτήρισε, ζητήματα, δηλαδή της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της απελευθέρωσης των απολύσεων. 

«Αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να εναπόκεινται σε εξωθεσμικούς οργανισμούς. Πρέπει η Βουλή να έχει ρόλο» τόνισε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας της κάθετη διαφωνία του για το ενδεχόμενο να παρακαμφθεί η Βουλή και τα ζητήματα αυτά να περάσουν με ΠΝΠ.

Σε ερώτηση για την αυριανή συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των υποβρυχίων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει ενδιαφέρον να δούμε πως ο πρωθυπουργός θα χειριστεί αυτή τη συζήτηση. 

Αναρωτήθηκε, δε, εάν ο κ. Σαμαράς θα έλθει να υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρό του ή θα τον αφήσει επί ξύλου κρεμάμενο.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για το πρόσφατο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς «που περιλαμβάνει την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, μια επιλογή που τιμά τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη δίκαιη έξοδο από την κρίση». 

«Σκοπεύω να αξιοποιήσω την υποψηφιότητά μου για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.