.ENAΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΦΕΤΟΣ...

Το άδειο πορτοφόλι αναγκάζει τους μισούς Ευρωπαίους να μείνουν φέτος το καλοκαίρι στο... καβούκι τους.
Σύμφωνα με γαλλική δημοσκόπηση των «Ιpsos» και «Europ Assistance» που διεξήχθη σε επτά ευρωπαϊκές χώρες -Γαλλία,  Ιταλία, Ισπανία,...
Γερμανία, Βρετανία, Βέλγιο, Αυστρία- μόνο το 54% των Ευρωπαίων σχεδιάζουν να πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι διακοπές (το χρονικό διάστημα Ιούνιος-Σεπτέμβριος).

Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό από το 2000, όπως επισημαίνεται στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν συνολικά 4.048 Ευρωπαίοι. 

Πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων που θα γίνουν τουρίστες δεν θα λείψουν περισσότερο από μια βδομάδα, ενώ το βασικό κριτήριο επιλογής του προορισμού των ταξιδιωτών είναι το κόστος. Μόνο το 15% των Ευρωπαίων (έναντι 20% πέρυσι) σκοπεύει να κάνει περισσότερα ταξίδια φέτος.

Απ΄αυτούς που θα φτιάξουν βαλίτσες, το 64% θα πάει παραθαλάσσια , τέσσερις στους πέντε θα παραμείνουν στη Γηραιά Ηπειρο (81%) με τους περισσότερους να επιλέγουν μεσογειακούς προορισμούς . 

Αυτοί που φέτος θυσιάζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις διακοπές τους, είναι οι χώρες του Νότου που μαστίζονται από την οικονομική κρίση . Πιο εντυπωσιακή είναι η στροφή των Ιταλών, οι οποίοι, παρά το γεονός ότι το 2011 δήλωναν σε ποσοστό 78% ότι θα φύγουν για διακοπές, αυτοί που σκοπεύουν φέτος να φτιάξουν βαλίτσες δεν ξεπερνούν το 63%.

Επιπλέον, μόνο το 51% των Ισπανών σχεδιάζουν να φύγουν φέτος (έναντι 65% πέρυσι). Αντιθέτως, στη χώρα του Φρανσουά Ολάντ, το 70% των Γάλλων δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές αυτή την χρονιά έναντι 68% πέρυσι.

.«Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει τον Απρίλιο του 2014»

Αισιόδοξα μηνύματα για την ελληνική οικονομία αλλά και νέο μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, μετέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

«Βλέπουμε τα πρώτα σημάδια ανατροπής του αρνητικού κλίματος. Ολόκληρη η ευρωζώνη κατανοεί πως η Ελλάδα βιώνει μια αρκετά δύσκολη περίοδο. Θα πρέπει να συγχαρούμε την ελληνική κυβέρνηση γιατί συνεχίζει να εργάζεται με επιμονή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Με προϋποθέσεις το πρωτογενές πλεόνασμα και την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει μέτρα για τον περιορισμό του δανειακού βάρους της χώρας, σημείωσε ο ολλανδός αξιωματούχος. «Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει τον Απρίλιο του 2014», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Ελλάδα θα κινηθεί με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, ενώ ερωτηθείς για τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που πρόκειται να γίνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε, ωστόσο, ότι είναι «κρίσιμο να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», διαβεβαιώνοντας πως «η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια».

.Φαν Ρομπάι: Ξεπεράστηκε η απειλή για την Ευρωζώνη

Την πεποίθησή του ότι η Ευρωζώνη ξεπέρασε τη δυσκολότερη φάση της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, κατά την σημερινή συνάντησή του στην Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα. 

«Η μείωση του σπρεντ αποδεικνύει ότι η απειλή που αφορούσε την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης ξεπεράστηκε και ότι η εμπιστοσύνη των αγορών επιστρέφει» δήλωσε ο Φαν Ρομπάι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε πως η ΕΕ «βρίσκεται σε μια ενδιάμεση φάση, κατά την οποία πρέπει να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες, τηρώντας την πορεία που συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, με σημείο αναφοράς την χρηματοοικονομική σταθερότητα».

.Ανεργία και μείωση του ΦΠΑ στο επίκεντρο της συνάντησης Αντ. Σαμαρά - Γ. Ντάισελμπλουμ

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση έθεσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωομάδας (Eurogroup) Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Μέγαρο Μαξίμου.

 Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά την τελευταία εικόνα της ελληνικής οικονομίας και συζήτησαν για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, με έμφαση στην τραπεζική ένωση, που είναι το θέμα της επόμενης, πολύ σημαντικής, συνόδου κορυφής της ΕΕ.

 Εξάλλου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε εκτενώς στον κ. Ντάισελμπλουμ τις διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία και τόνισε ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα και τα κοινοτικά προγράμματα να είναι όσο το δυνατόν πιο εμπροσθοβαρή.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Eurogroup ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παρευρέθη στο γεύμα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στον κ. Ντάισελμπλουμ.

.Iω. Τέντες: «Eίναι παγκόσμιο φαινόμενο η διαφθορά»

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ανακοίνωσε σήμερα ότι χθες το απόγευμα υπέβαλε την παραίτησή του, προκειμένου «να αποδεχθεί πρόταση του προέδρου της κυβέρνησης να ορισθεί στην ανεξάρτηση θέση του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Η παραίτησή του υπεβλήθη στον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, και προσωρινά θα αναπληρωθεί από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κοτσαμάνη. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τέντες, στην πρόταση προς τον ίδιο συμφώνησαν και οι τρεις εταίροι της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν, από την πείρα του στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα, ο κ. Τέντες απάντησε «ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό;» και πρόσθεσε: «είναι παγκόσμιο φαινόμενο η διαφθορά». 

Στις αρμοδιότητες του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμιση της διαφθοράς είναι η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς σε πολιτικό, δικαστικό και διοικητικό επίπεδο, η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής της στρατηγικής που θα διαμορφωθεί και ο συντονισμός όλων των ενεργειών, που θα απαιτηθούν. 

Ο κ. Τέντες από τη νέα του θέση πλέον θα υποβάλλει κάθε χρόνο έκθεση, ενώ θα αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στον πρωθυπουργό.

.Στον επόμενο έλεγχο της τρόικας η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επανέλαβε ο Γ. Μαυραγάνης

Στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα παρέπεμψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.


Ο κ. Μαυραγάνης ενημέρωσε πάντως σήμερα τη Βουλή ότι μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα μπορούσε κατ΄αρχάς να εφαρμοστεί πιλοτικά. 

Για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο υφυπουργός Οικονομικών, είπε ότι, εν αναμονή και των στοιχείων του Απριλίου, το υπουργείο σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς εταίρους θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα. 

Επιδίωξη είναι-όπως περιέγραψε ο υφυπουργός- να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, να αυξηθεί η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ, να μην δημιουργηθεί κίνητρο για νόθευση, να μην δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό και να λειτουργήσει καλύτερα το μέτρο της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.