.Ανακοίνωση του Δημάρχου Ζωγράφου Κωνσταντίνου Καλλίρη για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης

Η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση οδηγεί σε κοινωνική κρίση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Ολόκληρες ομάδες πληθυσμού πλήττονται γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της κοινωνίας. Παράλληλα θεσμοί και θεσμικές κατακτήσεις ετών αμφισβητούνται και τελικά καταργούνται.
Ένας κορυφαίος θεσμός, η τοπική αυτοδιοίκηση, με τις πρόσφατες αποφάσεις απομείωσης του ανθρώπινου δυναμικού της, με την κατάργηση υπηρεσιών μεγάλης κοινωνικής οφέλειας και προστασίας των πολιτών, όπως αυτές της δημοτικης αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, οδηγείται βαθμιαία σε ακύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα και ρόλου της. Οι άδικες και παράλογες οριζόντιες περικοπές 

αφυδατώνουν την αυτοδιοίκηση και την περιορίζουν σε ένα ρόλο παθητικού αποδέκτη και διεκπεραιωτή γραφειοκρατικών μόνο υποθέσεων.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι καμία πολιτική οικονομίας κλίμακας ,καμία λογιστική αλχημεία που μετατρέπει τους ανθρώπους σε απλούς αριθμούς, όση εξοικονόμηση κι αν προκαλέσει , δεν είναι δυνατό να ισοσκελίσει την απώλεια του τεράστιου κοινωνικού κεφαλαίου που χάνει το κοινωνικό σύνολο από τη συρρίκνωση της αυτοδιοίκησης.
Διαφωνώ με κάθε απόφαση που υποσκάπτει τα θεμέλια της αυτοδιοίκησης και αμφισβητεί τον βαθιά κοινωνικό της χαρακτήρα. Καλώ την ύστατη ώρα την πολιτεία να αναλογιστεί τις ιστορικές και κονωνικές της ευθύνες. 
Να πάρει πίσω τις άδικες αποφάσεις κατάργησης ολόκληρων αυτοδιοικητικών δομών και να επιδείξει την ευαισθησία και τη φρόνιση που επιβάλλουν οι περιστάσεις για όλους μας.
Παράλληλα καταδικάζω την επίθεση και τον προπηλακισμό του Δημάρχου Αθηναίων κου Καμίνη από παράνομους και ύποπτους κύκλους που τελικά επιβουλεύονται την ίδια την αυτοδιοίκηση, τον δημοκρατικό διάλογο και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας.

Κωνσταντίνος Καλλίρης
Δήμαρχος Ζωγράφου

.Οι Ευρωπαίοι τα έψαλαν στον Στουρνάρα...

«Οι Ευρωπαίοι τα έψαλαν στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα... αλλά κανείς δεν επιθυμούσε κλίμα κρίσης στη συνεδρίαση του Eurogroup».

Τα ανωτέρω αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, επιχειρώντας να περιγράψει τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Eurogroup, προτού τελικά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανάψουν το πράσινο φως για τμηματική καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν βέβαιο ότι θα υπήρχε μια πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, αφού το δρόμο είχε ήδη ανοίξει η αξιολόγηση της τρόικα.

«Ήταν μια πολιτική απόφαση συνέχισης της βοήθειας, μολονότι η δυσαρέσκεια περίσσευε σε αυτό το Eurogroup για τις καθυστερήσεις στην τήρηση των δεσμεύσεων και κυρίως στα πεδία της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και των ιδιωτικοποιήσεων. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που δεν ήθελαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν ένα κλίμα κρίσης που θα προκαλούσε νέα αναστάσωση στις αγορές», τονίζει το εν λόγω δημοσίευμα.

.Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για σχολικούς φύλακες-Δημοτική Αστυνομία

Την κατάργηση των θέσεων σχολικών φυλάκων και, από 23 Σεπτεμβρίου, της Δημοτικής Αστυνομίας προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. 

Με το πολυνομοσχέδιο, στο κεφάλαιο Α' που αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, παρέχεται στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Δήμων η δυνατότητα να εκφράζει γνώμη επί των σχεδίων προϋπολογισμού των ΟΤΑ στο στάδιο της κατάρτισής τους.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα να αναζητά από τους ΟΤΑ το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης ως πρόσθετα στοιχεία στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Η καθυστέρηση αποστολής των Οργανωμένων Πλαισίων Δράσης από τους ΟΤΑ προβλέπει κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν με απόφαση του υπ. Εσωτερικών μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Παρατηρητηρίου.

Το Παρατηρητήριο έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί τις προβλέψεις εσόδων που παρουσιάζουν οι ΟΤΑ τόσο στον ετήσιο προϋπολογισμό τους όσο και στο Οργανωμένο Πλαίσιο Δράσης που περιλαμβάνει τους μηνιαίους οικονομικούς στόχους. Συγχρόνως, έχει τη δυνατότητα να διατυπώνει προτάσεις τροποποίησης τους.

Οι υπ. Οικονομικών και Εσωτερικών αποκτούν εξουσιοδότηση στις οδηγίες κατάρτισης των προϋπολογισμών των δήμων και των περιφερειών. Συγχρόνως, βραχύνονται οι προθεσμίες στη διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης των προϋπολογισμών από τα συλλογικά όργανα δήμων και περιφερειών, αλλά και η προθεσμία ολοκλήρωσης του ελέγχου νομιμότητας από το Παρατηρητήριο.

Αποσυνδέονται οι προϋπολογισμοί από τα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα και τα Ετήσια Προγράμματα Δράσης. Διατηρείται, όμως, ως προϋπόθεση για τη ψήφιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού η κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος, ώστε να υπάρχουν οι σχετικές προβλέψεις των πιστώσεων.

Καταργούνται οι θέσεις της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων, ανεξαρτήτως κατηγορίας εκπαίδευσης, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Οι υπάλληλοι μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Εξαιρούνται οι υπάλληλοι με αναπηρία τουλάχιστον 67% ή όσοι έχουν εξαρτώμενα μέλη με τέτοιου βαθμού αναπηρία, οι πολύτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, όσων ο/η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα με τον παρόντα νόμο.

Καταργείται ο κλάδος της Δημοτικής Αστυνομίας την 23η Σεπτεμβρίου 2013. Λαμβάνεται μέριμνα για τους υπαλλήλους με βάση τα παραπάνω κοινωνικά κριτήρια.

Οι δήμοι δεν χάνουν τα έσοδα που συνδέονται με τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας. Τα έσοδα συνεχίζουν να βεβαιώνονται και να εισπράττονται από τους δήμους. 

Τα κινητικά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των δήμων που συνδέονται με τη Δημοτική Αστυνομία, παραμένουν στην κυριότητα των δήμων. Με απόφαση δημοτικού συμβουλίου μπορεί να καθορισθεί η άσκηση αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας από υπαλλήλους των δήμων.

.Με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας συναντήθηκε η Φ. Γεννηματά

Τη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο ανθρωπιστικό και ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική, ζήτησε ο πατριάρχης Θεόδωρος Β' από την αναπληρωτή υπουργό Φώφη Γεννηματά κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο υπουργείο.

Επίσης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ενημέρωσε την κ. Γεννηματά για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία και αγωνία τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Στεκόμαστε στο πλευρό του ελληνισμού και σε όσους έχουν ανάγκη. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα βοηθούσε, βοηθά και θα βοηθά το πατριαρχείο. 

Γνωρίζουμε πόσα έχετε προσφέρει, όχι μόνο ως Πατριάρχης, αλλά και ως άνθρωπος και ιεραπόστολος στην Αφρική», δήλωσε σχετικά η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τα στρατόπεδα Αουσβιτς και Μπιρκενάου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε σήμερα, δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Πολωνία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο 'Αουσβιτς και στο Μπιρκενάου, έξω από την Κρακοβία.

Ο κ. Παπούλιας και η ελληνική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκαν, από τον διευθυντή του Μουσείου, στα κτίρια 4 και 5 του στρατοπέδου στο Αουσβιτς, όπου ο Πρόεδρος είδε συγκινημένος τα σημάδια της φρίκης του Ολοκαυτώματος.

Αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων και επισκέφθηκε το κρεματόριο, όπου υπέγραψε στο βιλίο των επισκεπτών:«Τιμώ με την παρουσία μου τις χιλιάδες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Μεταξύ αυτών και χιλιάδες συμπολίτες μου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν μεταβεί, με ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, στο γειτονικό στρατόπεδο του Μπιρκενάου, συγκλονισμένος από τη ναζιστική θηριωδία αποδοκίμασε τους θυσιώτες των ναζιστικών φρικαλαιοτήτων:

«Όσες φορές ακουμπάει κανένας αυτό το «τείχος του θανάτου» γεμίζει από ντροπή για το κατρακύλισμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Χρέος όλων μας είναι να μην καθίσει η σκουριά πάνω σ' αυτό το τραγικό ιστορικό γεγονός της ναζιστικής βαρβαρότητας. 

Όποιοι αρνούνται τη μεγάλη αυτή θυσία των χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών, δεν μπορεί να συγκαταλέγονται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτού που ζήσαμε σήμερα. Έτσι μονάχα θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ίσως μια νέα επέλαση αντιδημοκρατικών δυνάμεων».

.«Προνόμιο της Ελλάδας ο έλεγχος των συνόρων της, αλλά όχι εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Για χρήση της πρακτικής των «απωθήσεων» («push backs») εναντίον ομάδων προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα, μέσω χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων,θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους από τις ελληνικές αρχές, κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Σύνορα της Ευρώπης: Καταπατήσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία» η Jezerca Tigani, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία 

ανέφερε ότι «είναι προφανώς προνόμιο της Ελλάδας να ελέγχει τα σύνορά της, αλλά όχι εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων προσπαθούν να φτάσουν σε ασφαλές καταφύγιο ή ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και συνήθως προέρχονται από χώρες σπαρασσόμενες από συρράξεις, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν». 

Η κα Tigani αναγνώρισε μεν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά είπε ότι «η κρίση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αντιμετωπίζονται άνθρωποι με απάνθρωπους τρόπους».

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας κάνει λόγο για «επικίνδυνη χρήση από τις ελληνικές αρχές των απωθήσεων», - όταν, δηλαδή, όπως υποστηρίζει η διεθνής οργάνωση, «στέλνουν πίσω μέσω των συνόρων ομάδες μεταναστών, στερώντας τους το δικαίωμα να επεξηγήσουν την κατάστασή τους ή να προσβάλουν την απέλασή τους». 

Κάτι, που σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, «αποτελεί παραβίαση των διεθνών και περιφερειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας καθώς και του εγχώριου δικαίου της».

.H Λετονία στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2014

Η ΕΕ επικύρωσε σήμερα την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2014, κάνοντας αυτό το μικρό κράτος της Βαλτικής το 18ο μέλος της νομισματικής ένωσης.

Οι 28 "υιοθέτησαν σήμερα μια απόφαση η οποία επιτρέπει στη Λετονία να υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2014", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου, στην οποία διευκρινίζεται πως η ισοτιμία θα είναι 0,702804 λατ για ένα ευρώ. 

"Ναι, θα ενταχθούμε στο ευρώ την 1η Ιανουαρίου", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Λετονός πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις προσθέτοντας πως αυτό είναι μια "καλή είδηση για τη Λετονία και για την ευρωζώνη".

.Σε νέες διαδηλώσεις κάλεσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα - Κοινοβουλευτικές εκλογές σε έξι μήνες

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι ισλαμιστές σύμμαχοί της κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις σήμερα, καθώς χθες 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κάιρο όταν άνδρες του στρατού και της αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις. Οι υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου επέρριψαν την ευθύνη στο στρατό για τη σφαγή έξω από το αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής φρουράς όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο πρώην πρόεδρος, που ανατράπηκε την Τετάρτη. 

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του αμύνθηκαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο στρατόπεδο.
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε  όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο σε «αυτοσυγκράτηση» και να «αποφύγουν να προβαίνουν σε προκλήσεις», ωστόσο  προς το παρόν δεν διακόπτει τη βοήθεια προς την Αίγυπτο. 

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν «καταδίκασε» τις βιαιότητες που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον πενήντα ανθρώπων τη Δευτέρα στην Αίγυπτο και απαίτησε αμερόληπτη έρευνα για να εντοπιστούν οι ένοχοι, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Νεσίρκι.

Στην Αίγυπτο θα διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές μόλις τροποποιηθεί το υπό αναστολή σύνταγμά, το οποίο είχε εγκριθεί σε δημοψήφισμα που διεξήγαγε η ισλαμική κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι, ανέφερε τη Δευτέρα η μεταβατική προεδρία της χώρας. Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση το χρονοδιάγραμμα για τις νέες εκλογές θα μπορούσε να οριστεί σε περίπου έξι μήνες πιθανότατα πριν από το 2014.

Στο μεταξύ,  ένα νέο πολιτικό πρόσωπο εμφανίζεται ως φαβορί για να καταλάβει τη θέση του μεταβατικού- προσωρινού πρωθυπουργού. Μετά τον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι του οποίου η υποψηφιότητα πάγωσε μετά από αντιδράσεις των ισλαμιστών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Σαμίρ Ραντουάν φέρεται τώρα ως ο επικρατέστερος για μεταβατικός πρωθυπουργός, ανέφεραν τη Δευτέρα, ανώτερες πολιτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Ρόιτερς.

Το σαλαφιστικό κόμμα αλ-Νουρ, το δεύτερο σημαντικότερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου μετά τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανακοίνωσε ότι θα δεχόταν τον διορισμό του πρώην υπουργού Οικονομικών Σαμίρ Ραντουάν στη θέση του προσωρινού πρωθυπουργού.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.