.Οι Βρυξέλλες χορήγησαν στην Αλβανία καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν σήμερα να χορηγήσουν στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και θα επιβάλουν στη χώρα αυτή σημαντικές δικαστικές μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι ακολούθησαν τις συστάσεις της Επιτροπής. Πρόκειται να επικυρωθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 28 κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής.

«Ουδείς αυτοματισμός» προβλέπεται, επέμεινε ευρωπαϊκή πηγή. Το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας ανοίγει την οδό για μια διαδικασία διαπραγματεύσεων «που θα πάρει καιρό». 

Η Επιτροπή συνέστησε να χορηγηθεί στην Αλβανία αυτό το καθεστώς για να ενθαρρύνει τις προόδους που έχουν πραγματοποιηθεί απ' αυτή τη μικρή βαλκανική χώρα στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και στην εγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου. 

«Η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχισθεί και προβλέπεται ένας μηχανισμός παρακολούθησης», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή. Αρκετοί υπουργοί της ΕΕ προειδοποίησαν επίσης σήμερα τα Τίρανα ότι πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.

.«Return, Restore, Restart»: Η νέα πρωτοβουλία της Μ. Βαρδινογιάννη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Διεθνή εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκινά η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται από το Ίδρυμά της σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. 

Όπως ενημέρωσε η ίδια τους δημοσιογράφους σήμερα κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο της Ακρόπολης, η εκστρατεία με τίτλο «Return (the marbles), Restore (Parthenon), Restart (history)» έχει σκοπό τη συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας ώστε να επιστραφούν στην Ελλάδα τα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η ακεραιότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα, του μεγαλύτερου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρώτο βήμα της εκστρατείας είναι η διεθνής συνάντηση «Παρθενώνας, η ακεραιότητα ενός μνημείου-συμβόλου, ο ρόλος των πολιτών, μια διεθνής εκστρατεία»,
 που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 στο Μουσείο της Ακρόπολης, δεύτερο βήμα η διενέργεια της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης σχετικά με τη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό η επιστροφή των Γλυπτών και τρίτο η κατάθεση του φακέλου με τα συμπεράσματα της συνάντησης και της δημοσκόπησης στην UNESCO.

.Ελληνική πρωτοβουλία για προστασία των μνημείων εν καιρώ οικονομικής κρίσης

Μια νέα απειλή αναδύθηκε για τα μνημεία. Πρόκειται για την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία προστίθεται στους ήδη υπάρχοντες κινδύνους, όπως οι κλιματικές αλλαγές, οι φυσικές καταστροφές, η αστικοποίηση και οι πόλεμοι. 

Αυτό υποστηρίζει η νέα ελληνική πρωτοβουλία που απευθύνει διεθνή έκκληση στην UNESCO για την προστασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ιστοσελίδα http://www.greekcultureprotection.com. Στόχος της η ευαισθητοποίηση του κοινού, η εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Μια ελληνική πρωτοβουλία θέτει για πρώτη φορά στην UNESCO την παγκόσμια οικονομική κρίση ως μια νέα απειλή για τα μνημεία, ενώ για πρώτη φορά διεθνείς προσωπικότητες απευθύνονται στον διεθνή οργανισμό για το παραπάνω θέμα. 

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό, αλλά και να κινητοποιήσει την UNESCO ώστε ο πολιτισμός να ενταχθεί ως πυλώνας στον σχεδιασμό του αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΗΕ για μετά το 2015, που έχει κεντρικό άξονα τη βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λένα Μεθοδίου, αρχαιολόγος και τέως σύμβουλος στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία για θέματα πολιτισμού στην UNESCO.

.Εκλάπη και πωλείται ο ιατρικός φάκελος του Σουμάχερ

Το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, όπου νοσηλεύτηκε επί εξάμηνο ο Μ. Σουμάχερ, κατέθεσε μήνυση για την κλοπή του ιατρικού φακέλλου του πρώην άσου της Φόρμουλα 1, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές. 

Η μήνυση κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τη μεταφορά του Μ. Σουμάχερ σε νοσοκομείο της Λωζάνης, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές. Η εκπρόσωπος του Σουμάχερ, Σαμπίνε Κεμ, προειδοποίησε χθες σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι «η αγορά εγγράφων/δεδομένων, καθώς και η δημοσίευσή τους, είναι παράνομη».

«Τα στοιχεία του ιατρικού φακέλλου είναι αυστηρά απόρρητα και δεν μπορούν να διατεθούν στο κοινό»  αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι μήνυση θα κατατίθεται κάθε φορά που ένα μέσο ενημέρωσης θα δημοσιεύει το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild-Zeitung, ο «πωλητής» των εγγράφων ζητεί 60.000 ελβετικά φράγκα (48.000 ευρώ) από τις εφημερίδες στις οποίες έχει προσφέρει το υλικό.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.