.Προς "Κεντροδεξιά Ελιά" ο Αντώνης Σαμαράς


Όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μίλησε στην Κ.Ο. της ΝΔ για να την ενημερώσει για τα μέτρα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν. Ο καθηγητής Στουρνάρας “ανήκε” πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ και ίσως πολλοί θα θυμούνται την “παράσταση” διαμαρτυρίας του Ευάγγελου Βενιζέλου γιατί ο Αντώνης Σαμαράς επέλεγε για τη “καυτή” θέση του υπουργού Οικονομικών στελέχη που είχαν ρίζες στο ΠΑΣΟΚ όπως ο προκάτοχος του κ. Στουρνάρα, τραπεζίτης Βασ. Ράπανος.

Μετά την ομιλία του κ. Στουρνάρα στην Κ.Ο. της ΝΔ την περασμένη Κυριακή συνεργάτες του κ. Σαμαρά έλεγαν ότι “εντοιχίσαμε, τον Γιάννη στην ΝΔ”. Το σχόλιο είχε την έγκριση του πρωθυπουργού και είναι προφανές ότι είχε πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς στηρίζει ανεπιφύλακτα τον κ. Στουρνάρα ενώ οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούν πως έχουν “πολύ καλή χημεία”. 
Ανεξάρτητα, όμως απ’ αυτό, ο κ. Στουρνάρας είναι ένα από τα πρόσωπα που εντάσσονται σε ένα στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονήσει ο πρωθυπουργός.
Στόχος του κ Σαμαρά, είναι η δημιουργία της “Κεντροδεξιάς Ελιάς” στα πρότυπα της Ιταλικής κεντροαριστερής Ελιάς. 

Στον σχηματισμό –που δε θα καταργεί κατ’ ανάγκην τη ΝΔ- θα ενταχθούν πολιτικά στελέχη που θα είναι προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή ιδέα και θα αναγνωρίζουν και θα προωθούν την ιδέα των μεταρρυθμίσεων ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική και βιώσιμη εντός του ευρώ. 

Μπορεί να είναι και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται εκτός πολιτικής. Η ιδέα είναι απλή : Στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά.
Όμως το κρίσιμο ερώτημα είναι πότε θα γίνουν εκλογές. 

Γιατί για να υλοποιηθεί ο στρατηγικός στόχος προϋπόθεση είναι να έχουν αποδώσει και ορισμένα μέτρα και να έχει αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία. Και όπως φαίνεται, σε αυτή τη φάση, οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί και το ατύχημα είναι εύκολο να συμβεί.

.«Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο»


Μήνυμα με αποδέκτες στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας στέλνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος με δήλωσή του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.Πρώτος αποδέκτης είναι οι δανειστές καθώς ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι "η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο. 
Τώρα χρειαζόμαστε την άμεση και ειλικρινή ανταπόκριση των εταίρων μας προκειμένου να αλλάξει το διεθνές κλίμα.... 
Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αμφιθυμία, αυτή τη στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν λειτουργεί μόνο εναντίον της Ελλάδας αλλά και εναντίον άλλων χωρών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής και της Ευρωζώνης συνολικά".
Απευθυνόμενος, δε, στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ο κ. Βενιζέλος τονίζει πως "σε αυτή την δύσκολη διεθνή διαπραγμάτευση, το έθνος πρέπει να είναι ενωμένο. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μικροκομματικού ή συγκυριακού υπολογισμού. 
Πρέπει να κλείσει αυτή η δραματική φάση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής αβεβαιότητας για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, δηλαδή στην εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας".

.Αισιοδοξία για την αυριανή ψηφοφορία


Την πεποίθηση ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει τη Δευτέρα και τον προϋπολογισμό, διευκολύνοντας έτσι τα κοινοβούλια των άλλων 16 κρατών μελών να συνυπογράψουν  για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων προς τη χώρα μας, εξέφρασε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. 
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ εξέφρασε την δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η έκθεση της Τρόικας  ενώ δεσμεύτηκε ότι μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού το eurogroup θα λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα. 
Η εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ωστόσο οτι το Γιούρογκρουπ δε θα αποφασίσει τη Δευτέρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα γεγονός που θα προϋπόθετε την ψήφιση της παροχής βοήθειας και απο το Γερμανικό Κοινοβούλιο. 
Την πεποίθηση ότι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι μια πιθανότητα που θα μπορούσε στο απώτερο μέλλον να εξεταστεί, εκφράζει ο Επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, στο περιοδικό Wirtschaftswoche, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή την ώρα προέχει η Ελλάδα να αποδείξει ότι θέλει και μπορεί να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.
Στον αντίποδα, τη χάραξη μιας πολιτικής στην Ευρώπη που δεν θα υποκύπτει στις πιέσεις των αγορών, πρότεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς από το Βερολίνο, ζητώντας να μπει τέλος στην πολιτική της προχειρότητας. 
"Πρέπει να μας τρομάζει πως στην Ευρώπη - ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ισπανία - δημιουργείται μια χαμένη γενιά, με νέους εγκλωβισμένους σε έναν φαύλο κύκλο ανεργίας ή εργασίας περιορισμένου χρόνου και αποδοχών.. Αυτό οδηγεί σε απογοήτευση, απόγνωση και οργή και υποσκάπτει την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς».
 «Η Ελλάδα πρέπει να λάβει περισσότερο χρόνο και την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να επιτύχει την εξυγίανση των δημοσιονομικών της», υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
Όπως τονίζει «είναι προτιμότερο η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αν αυτό απαιτεί επιπλέον βοήθεια για ένα ή δύο χρόνια, αυτό θα είναι σημαντικά λιγότερο ακριβό, από μια έξοδο ή μια χρεοκοπία».

.Στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά δεν εκχωρούμε το δικαίωμά μας να διαφωνούμε, διαμηνύει ο Φ. Κουβέλης


 Ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ, με πολιτικά στελέχη, στην κυβέρνηση αφήνει ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην εφημερίδα «Real News» της Κυριακής, σημειώνει, όμως, ότι «οι όποιες αλλαγές πρέπει να στοχεύουν στην αποτελεσματικότητα».

Τονίζει, πάντως, ότι αυτήν την ώρα δε απασχολεί τέτοιο θέμα τη ΔΗΜΑΡ, ενώ εκφράζει την ευχή να μην επηρεάσει την κυβερνητική λειτουργία η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κουβέλης, προειδοποιεί επίσης πως «δεν εκχωρούμε το δικαίωμά μας να διαφωνούμε εκεί που χρειάζεται, στηρίζοντας την κυβέρνηση» ενώ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ζητά εκλογές «χωρίς να το πιστεύει, να το θέλει, ή εν τέλει να το αντέχει».

.Γερμανία, είκοσι τρία χρόνια μετά την πτώση του Τείχους


 «Το Βερολίνο θα ζήσει και το Τείχος θα πέσει!». Με αυτά τα λόγια, στις 10 Νοεμβρίου του 1989, ο Χέλμουτ Σμιτ κήρυσσε ουσιαστικά τη γερμανική επανένωση. Την προηγούμενη νύχτα, το Τείχος του Βερολίνου είχε ανοίξει για πρώτη φορά από την ανέγερσή του, το 1961. Χιλιάδες Ανατολικογερμανοί περνούσαν στην άλλη πλευρά, για να ενωθούν με συγγενείς, φίλους, ακόμη και με αγνώστους και να γιορτάσουν την αρχή της ελευθερίας τους.
Εκείνη τη μέρα, ουδείς γνώριζε ακόμη εάν και πότε η Γερμανία επρόκειτο να επανενωθεί. Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας είχε ανακοινώσει τις πρώτες ελεύθερες εκλογές. 

Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα είχαν σπεύσει να χαιρετίσουν τις εξελίξεις, οι οποίες, όπως είχαν ξεπεράσει τις μυστικές τους υπηρεσίες, επρόκειτο σύντομα να ξεπεράσουν και τη ζωηρότερη φαντασία. 

Πολύ σύντομα, το καθεστώς στην Ανατολική Γερμανία θα κατέρρεε και θα ξεκινούσε μια μακρά, ιστορική, αλλά και επώδυνη πορεία ? για μια χώρα και έναν λαό, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Είκοσι τρία χρόνια αργότερα και περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ, οι «ραφές» της ένωσης είναι ακόμη ορατές. 

Η Γερμανία μπορεί να είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης και μια από τις πέντε ισχυρότερες του πλανήτη, μπορεί να διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη και να επιβάλλει την πολιτική της, αλλά υπάρχουν πολλοί που θα επιχειρηματολογήσουν ότι η επανένωση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. 

Τα κρατίδια των ανατολικών περιοχών δεν καταφέρνουν να ακολουθήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης των δυτικών, η ανεργία καλπάζει και οι διαφορές παραμένουν. 

Η έρευνα που διεξήχθη το 2010 με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την επανένωση, κατέδειξε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της πρώην ανατολικής Γερμανίας έφθανε μόλις το 71% των αδελφών της Δύσης, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των ανατολικών περιοχών ήταν περίπου ο μισός αυτού των δυτικών. 

Οι δε μισθοί των πρώην Ανατολικογερμανών έφθαναν μόνο στο 83% των Δυτικογερμανών, ενώ η ανεργία παραμένει ακόμη και σήμερα σχεδόν διπλάσια από ό,τι στη Δύση. Επιπλέον, το 2008, το εισόδημα ενός ανατολικογερμανικού νοικοκυριού έφθανε μόλις στο 53% αυτού στην δυτική Γερμανία.

.Μήνυμα Παπούλια στα Σκόπια, για να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία


Μήνυμα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε στον Πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, καλώντας την ηγεσία της γειτονικής χώρας να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και να συμβάλλει εποικοδομητικά για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος.
Στο μεταξύ ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φίλε, σε συνέντευξή του στο Reuters, εκτίμησε ότι η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το επόμενο έτος χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της με την Ελλάδα και επικαλέστηκε θετικές ενδείξεις στην κατεύθυνση αυτή τόσο από τα Σκόπια όσο και από την Αθήνα. 

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.