.Μήπως μας....πηδάει το Harvard ;

Το είδαμε κι αυτό. Πράξη δημοσιογραφικής συνουσίας με το… Πανεπιστήμιο του Harvard. Το κατανοώ. Προφανώς ήταν μια πράξη που κάποιοι επεδίωκαν χρόνια τώρα αφού αυτό το «γαμημένο» το Harvardαπό τη μια προκαλούσε αριστερή αναγούλα και από την άλλη όνειρα για μια σκηνή όπου αυτοί θα είχαν το πάνω χέρι ξεσκίζοντας το λίκνο του καπιταλισμού…
Είναι μια προσέγγιση που χρήζει μελέτης…
Τι είναι τελικά το Harvard; Υπάρχουν τουλάχιστον δύο αντικρουόμενες απόψεις για το τι πραγματικά συμβολίζει και πραγματοποιεί τελικά αυτό το Πανεπιστήμιο που, ας μη γελιόμαστε , αποτελεί μύχιο πόθο εκατομμυρίων και έχει εκθρέψει επιστημονικά όχι μόνο γόνους πλουσίων οικογενειών,  αλλά και «αριστερούς» από την Εκάλη και άλλους τόπους σύγχρονου μαρτυρίου…
Η «καθαρή» άποψη, η παραδοσιακή αντίληψη κάποιων αυτόκλητων «αριστερών» για το εν λόγω Πανεπιστήμιο, υποστηρίζει ότι αποτελεί τον κορυφαίο φορέα ανάδειξης επιχειρησιακών στελεχών υψηλού επιπέδου που διαχειρίζονται τις μεγάλες εταιρείες του σύγχρονου καπιταλισμού, επίδοξους πολιτικούς  - υπηρέτες του συστήματος αλλά ακόμη και πράκτορες των παγκόσμιων καπιταλιστικών συμφερόντων. 
Είναι η άποψη που θεωρεί την εκπαίδευση μηχανισμό, τροχό του συστήματος χωρίς τη δυνατότητα ελάχιστης έστω αυτονόμησης. Βέβαια αυτή η δογματική αντίληψη έχει αμφισβητηθεί έντονα και μάλιστα με σοβαρή ιδεολογική και επιστημονική τεκμηρίωση πάλι από αριστερούς διανοητές όπως ο Γκράμσι και ο Αλτουσέρ… Εκτός και αν κάποιοι τέως Σταλινικοί ριζοσπάστες και προσφάτως  ανανήψαντες, νέου τύπου αριστεροί και ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν θεωρούν επίσης αριστερούς τους μεγάλους διανοητές που προανέφερα.
Η κλασική «ακαδημαϊκή» άποψη εστιάζει κυρίως  στον ηγετικό ρόλο του Harvardστην εκπαιδευτική κοινότητα και την πρωτοπορία του Ιδρύματος  στο χώρο της επιστημονικής έρευνας και του πολιτισμού από το 1780 !
Σε κάθε περίπτωση, από όποια οπτική και αν δει κανείς το όλο θέμα, είναι αδύνατο να δεχτούμε ότι αυτή η… διάθεση συνεύρεσης με το Harvardοφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι – κακώς, κάκιστα κατά τη γνώμη μου -  απόφοιτοί του, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαφωνούν με την κατοχύρωση δικαιώματος ψήφου σε νέους δέκα επτά ετών…   Απωθημένα έβγαλε ο επίδοξος εραστής. Απωθημένα γιατί δεν προφτάσαμε. Και αφού δεν προφτάσαμε, ότι δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να αγγίξουμε το βιάζουμε εξ αποστάσεως., το μηδενίζουμε, το λοιδορούμε, το υποβαθμίζουμε , το στήνουμε στον απέναντι τοίχο. Και ας μας φταίει ο Μητσοτάκης…


Μήπως τελικά, επί τόσες δεκαετίες, αυτό το καταραμένο ιδιωτικό χαμαιτυπείο, το Harvard, μας…. πηδάει κανονικά και εμείς μέσα στον πρωτογονισμό και το δογματισμό μας απλά σκούζουμε σαν τις μωρές παρθένες ;  Μήπως ποτέ δεν είχαμε πνευματική στύση για να ανταποδώσουμε αφού ασχολούμασταν και ασχολούμαστε σε μόνιμη βάση με τον εξωτερικό εχθρό ; 

Μήπως τώρα που περπατάμε στα σοκάκια της εξουσίας βαλθήκαμε να αποδείξουμε την πνευματική μας παρθενία ; Αργά , πολύ αργά για κουτσαβακισμούς και ανέξοδες μαγκιές.     

.Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον, Αλέξη…

Η πρόταση της κυβέρνησης για την ανάληψη της προεδρίας του ΕΣΡ από τον κ. Πολύδωρα, αποδεικνύει το βαθμό απελπισίας αλλά και πολιτικής ανωριμότητας που διέπει αυτόν τον θίασο των περιθωριακών που η απελπισία της κρίσης της χρεοκοπίας ανέδειξε στην εξουσία. 

Η κίνηση αποσκοπούσε να πετάξει το μπαλάκι της γκρίνιας και της αμφισβήτησης στο γήπεδο της ΝΔ και το μόνο που κατάφερε ήταν να απογοητεύσει και τους τελευταίους πιστούς στο κόμμα και την κυβέρνηση. Η κατάσταση μοιάζει με καράβι που έχει χτυπήσει στο βράχο και μπάζει νερά και η κυβέρνηση αντί να συντονίζει τα συνεργεία άντλησης κ... περισσότερα »

..Για τους... κορμοράνους ρε γαμώτο

Σε αυτή τη χώρα δυστυχώς ξεχειλίζει η υποκρισία. Παριστάνουμε ότι θέλουμε επενδύσεις, αλλά όταν εμφανίζεται κανένας Χριστιανός (ή Μουσουλμάνος...), που να θέλει να επενδύσει τα χρήματά του, αρχίζουν τα προβλήματα και οι... κολοτούμπες. Αρχίζει να φουντώνει μέσα μας το "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" και το "δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια των Ευρωπαίων" που έλεγε και ο Ανδρέας.

 Και δυστυχώς δεν είναι μόνο οι ΣΥΡΙΖΑίοι, που βέβαια αναδεικνύονται πρωταθλητές στην αντιεπενδυτική δράση. Υπάρχουν σκουριασμένα μυαλά και κυρίως μεγαλύτερα ή μικρότερα συμφέροντα που αντιδρούν, για διαφορετικού... περισσότερα »

.Ο Τσίπρας είναι μόνο για τον εαυτό του…

Οι μεθοδεύσεις του πρωθυπουργού μάς αφήνουν διαρκώς έκπληκτους όχι μόνο για την έλλειψη νοητικής ικανότητας που τις συνοδεύει, αλλά ιδίως για την έλλειψη ιδεολογικής ή ομαδικής ταυτότητας που τις χαρακτηρίζει. Χωρίς ιδεολογία ή ομαδική ταυτότητα, τα κίνητρα των πράξεών του μπορούν πλέον να αναχθούν μόνο σε προσωπικές στοχεύσεις ή σε διαπροσωπικές συναλλαγές. 

Η διάρθρωση της παραπάνω σκέψης έχει μερικώς επιστημονική βάση. Η επιστήμη της κοινωνικής ψυχολογίας παραδοσιακά εξετάζει τέσσερα επίπεδα ανάλυσης στην ανθρώπινη συμπεριφορά: το ιδεολογικό, το ομαδικό, το διαπροσωπικό και το α... περισσότερα »

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.