.«Η στρατηγική της λιτότητας έχει αποτύχει παταγωδώς»


Διαγραφή ή δραστική μείωση του ελληνικού χρέους υποστηρίζουν ότι πρέπει να ακολουθήσει αρκετά μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ. 

Πρόσφατα, η New York Times, σε κύριο άρθρο της, τόνισε ότι «η στρατηγική της λιτότητας έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει ήδη αποτύχει παταγωδώς», προτείνοντας παραγραφή χρεών και χαμηλότερων επιτοκίων. 

Επίσης, το πρακτορείο Bloomberg σε κύριο άρθρο του πρόβαλε την άποψη ότι «το δίλημμα το οποίο τίθεται έναντι της Ευρώπης είναι είτε η διαγραφή του ελληνικού χρέους είτε η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από την Ευρωζώνη».

Σε σημερινό κύριο άρθρο της Wall Street Journal υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα νέας μείωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο προσεγγίζει σήμερα το 190% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι «η μείωση θα πρέπει εκ νέου να αφορά τους ιδιώτες δανειστές, καθώς προς το παρόν, για πολιτικούς κυρίως λόγους και με την προοπτική των γερμανικών εκλογών, δεν είναι δυνατή η αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές».

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, ο Ντάνιελ Χάνσον, ερευνητής οικονομικών θεμάτων στοAmerican Enterprise Institute, τάσσεται υπέρ της άμεσης διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, που θα το οδηγούσε στα βιώσιμα επίπεδα κάτω του 100% του ΑΕΠ, κρίνοντάς την ως τη μόνη ρεαλιστική λύση για την ουσιαστική διάσωση της Ελλάδας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, όπως σημειώνει. 

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι η συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης οδηγεί στην αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας, που πλήττεται από την ύφεση, την άνοδο εξτρεμιστικών, ναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων και την κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής προστασίας, 
ενώ αντίθετα η διαγραφή χρέους θα σήμαινε σημαντικές απώλειες για τους πιστωτές της χώρας, στο άμεσο μέλλον, αλλά θα οδηγούσε παράλληλα σε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με τις οποίες το σημαντικότερο εμπόδιο για την αποδέσμευση των διεθνών δανείων προς την Ελλάδα είναι ένα σχέδιο για τη μείωση των επιτοκίων που είχαν θέσει οι θεσμικοί πιστωτές, οι οποίοι συμφώνησαν στη μείωση του ελληνικού χρέους.

Όπως υποστήριξε ο Έλληνας αξιωματούχος, η περικοπή των επιτοκίων θα μείωνε το κόστος χρηματοδότησης για ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ πρόσθεσε ότι οι θεσμικοί πιστωτές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες αναμόρφωσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενόψει της συνόδου του Eurogroup τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο, μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με δάνεια από το προσωρινό ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (ΕΤΧΣ).

.Ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup


«Τη Δευτέρα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και επανέλαβε πως «η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της και τώρα πρέπει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο».

Σε ερώτηση για το αν πήγε καλά η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, ο Γιούνκερ τόνισε «Ο Αντώνης Σαμαράς είναι φίλος μου. Εύχομαι να είμαι κι εγώ δικός του φίλος».

.«Όχι» από Μέρκελ σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους


Την αντίθεσή της σε ένα νέο κούρεμα στο ελληνικό χρέος εξέφρασε εκ νέου η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξευρεθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής, που δεν κατέληξε σε συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι πάντες εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που της είχαν ζητηθεί. Η γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ακόμη ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα, «αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία της ανακεφαλοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Σχολιάζοντας το ναυάγιο της Συνόδου, η γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι «για την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις δεν ευθύνεται μόνο μία χώρα», εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν. 
Αιτιολόγησε, μάλιστα, την αναστολή τους λέγοντας ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Το πνεύμα στις συνομιλίες ήταν «πολύ φιλικό και εποικοδομητικό» παρά τις διαφορές απόψεων ανάμεσα στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, υπογράμμισε. 
Ωστόσο, επισήμανε η κ. Μέρκελ ότι «ήταν πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε πόσο χρόνο χρειαζόμαστε ακόμη».

.ΠΑΣΟΚ: Η κρίση αποδυνάμωσε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης


 «Η άγονη κατάληξη της Συνόδου Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο δείχνει ότι η εμπειρία της κρίσης αντί να ενισχύσει αποδυνάμωσε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για τη Σύνοδο Κορυφής. 

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «όλα αυτά είναι δυστυχώς κατώτερα των αναγκών που έχουν όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και ιδίως αυτές των κρατών-μελών που βρίσκονται στο μέτωπο της κρίσης» και εκφράζει την ελπίδα ότι «οι χώρες και οι παράγοντες της Ευρωζώνης καταλαβαίνουν πως μετά και την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ζωτικό να προκύψει τουλάχιστον πειστικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας».

.«Η τέχνη είναι το μόνο πράγμα στη δημοκρατία, που μπορεί να λειτουργήσει αυθαίρετα χωρίς να κάνει κακό σε κανέναν»


«Η τέχνη είναι το μόνο πράγμα στη δημοκρατία, που μπορεί να λειτουργήσει αυθαίρετα χωρίς να κάνει κακό σε κανέναν» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος στη χθεσινή στρογγυλή τράπεζα που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με θέμα τη διερεύνηση και την αναζήτηση νέων προοπτικών πολιτιστικής διαχείρισης σε μία περίοδο, κατά την οποία ο πολιτισμός βάλλεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις δραστικές περικοπές κονδυλίων.

Στη συζήτηση πήραν μέρος επικεφαλής πολιτιστικών φορέων, οι οποίοι εξέτασαν (με βάση γερμανικά και γαλλικά μοντέλα) σενάρια για την πολιτιστική πολιτική και χρηματοδότηση στην εποχή της κρίσης. 

«Ξαφνικά βρισκόμαστε σε μια εποχή που η πολιτική έχει γίνει αυθαίρετη γιατί θέλει να βρει τρόπους να κρίνει. Καλώς ή κακώς τα μουσεία, τα θέατρα, τα έφτιαξαν άνθρωποι της τέχνης και όχι γραφειοκράτες. Η πολιτεία πρέπει να εμπιστευτεί την τέχνη των καλλιτεχνών ακόμα και την αυθαιρεσία της και από κει και ύστερα μπορούμε να δουλέψουμε» είπε ο Ντένης Ζαχαρόπουλος.

«Κάπου ο Μερλό - Ποντί γράφει ότι η τέχνη είναι μια ιδρυτική γλώσσα, μια γλώσσα που φτιάχνει θεσμούς. Η ακυβερνησία της Ελλάδας και της Ευρώπης σήμερα, ξαναβρίσκεται μέσα από τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών και μέσα από μια διακυβέρνηση που δεν είναι προγραμματική. Είναι κανείς πρώτα πολίτης και ύστερα δημόσιος υπάλληλος. 

Άρα δεν είναι θέμα ιδιωτικού και δημοσίου, είναι θέμα συνείδησης των ανθρώπων που έχουν να συμμετάσχουν σε αυτήν την ιδρυτική γλώσσα που λέγεται τέχνη και που είναι η μόνη η οποία απαντά μια και διαπαντός στην κρίση της κουλτούρας. Η κρίση της κουλτούρας ξεπερνιέται από τους ανθρώπους που κάνουν καινούργια κουλτούρα και η κρίση γίνεται κριτική.

 Οι προϋπολογισμοί μας μπαίνουν σε κρίση από εμάς τους ίδιους πρώτα και την κριτική την κάνουμε πρώτα εμείς σχετικά με τα λεφτά που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τέχνη και όχι για να "τρέξουμε" μια επιχείρηση. Δεν είμαστε διαχειριστές, είμαστε διευθυντές - ιδρυτές» συμπλήρωσε. 

.Μέρκελ: Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα τη Δευτέρα


Την ελπίδα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν τη Δευτέρα σε συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ά Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. 

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι οι πάντες εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που της είχαν ζητηθεί. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ακόμη ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα, «αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί». 

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε την πάγια θέση της Γερμανίας κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξευρεθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

."Συναντήσεις ομολογιούχων με τους υπουργούς θα στηρίξει η ΝΔ"


Σε «ήρεμο» κλίμα διεξήχθη η συνάντηση των εκπροσώπων των ομολογιούχων με τον γραμματέα της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον γενικό διευθυντή του κόμματος Κων. Τσιμάρα, στα γραφεία της ΝΔ στη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι των ομολογιούχων κατέφθασαν στη Βουλή περίπου στις δύο μετά το μεσημέρι, μετά τα επεισόδια έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, που οδήγησε σε ολιγόωρη διακοπή της προγραμματισμένης τους συνάντησης με τον Μ. Κεφαλογιάννη.

 Αμέσως μετά τη συνάντηση στη Βουλή, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιμάρας, είπε τους δημοσιογράφους ότι οι εκπρόσωποι των ομολογιούχων ενημέρωσαν για το πρόβλημά τους και οι θέσεις τους καταγράφηκαν.

 «Είπαμε στους εκπροσώπους ότι θα στηρίξουμε διαδικασία σειράς συναντήσεών τους με τους υπουργούς της Κυβέρνησης για μια δίκαιη λύση στο πρόβλημά τους. 

Ο Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης κινήθηκε στην ίδια γραμμή», είπε ο κ. Τσιμάρας και ενημέρωσε ότι στο κλίμα αυτό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ομολογιούχων με τη διευθύντρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 Ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων Γιώργος Κλαυδιανός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα πρέπει να τηρηθεί η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για λύση στο πρόβλημά τους.

."Ρύθμιση που θα παρακάμπτει τους ΟΤΑ στις αποφάσεις για διαθεσιμότητα"


Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προσανατολίζεται σε νέα νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα δύναται να υπογράψει μόνο του τις διαπιστωτικές πράξεις που αφορούν τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα των υπαλλήλων, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσο Βολουδάκη.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπαλασόπουλος, κατά τη συνάντηση με τον κ. Βολουδάκη τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης, διαβεβαίωσαν τον υφυπουργό ότι οι δήμαρχοι της Αττικής και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν προτίθενται να παραδώσουν καμία λίστα. 

Γι αυτό, προσέθεσε ο κ. Μπαλασόπουλος, το υπουργείο προσανατολίζεται στη σύνταξη ρύθμισης με την οποία θα επιτρέπεται στο ίδιο να προχωρήσει στη διαδικασία της έκδοσης διαπιστωτικών αποφάσεων. Κάτι τέτοιο, επανέλαβε ο κ. Μπαλασόπουλος, «καταργεί το Σύνταγμα και την αυτοτέλεια των ΟΤΑ, που είναι οι μόνο αρμόδιοι για να εκδώσουν διαπιστωτικές πράξεις». 

«Το υπουργείο βρίσκεται σε σύγχυση και πανικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλασόπουλος.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.