.Τηλεφωνική επικοινωνία Μ. Ρέντσι με Αλ. Τσίπρα και Ζ.Κ. Γιούνκερ

O πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι συνομίλησε στο τηλέφωνο με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, ανέφερε σήμερα πηγή προσκείμενη στην ιταλική κυβέρνηση.

Οι τηλεφωνικές αυτές επαφές πραγματοποιήθηκαν καθώς οι ηγέτες της ευρωζώνης επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, η οποία απέρριψε το αίτημα της Αθήνας για παράταση της δανειακής σύμβασης.
Η Ιταλία έχει συμφωνήσει με τη Γερμανία ότι η νέα κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να τηρήσει τους όρους του διεθνούς προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, ωστόσο Ιταλοί αξιωματούχοι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν υιοθετήσει έναν αρκετά πιο φιλικό τόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν αναμένεται να παραστεί στην έκτατη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες αύριο με αντικείμενο την αποδοχή ή όχι του αιτήματος της Ελλάδας. Επρόκειτο αρχικά να μην παραστεί και να παραμείνει στη Ρώμη λόγω ενός σημαντικού υπουργικού συμβουλίου.

.Ως «θετικό πρώτο βήμα» κρίνει η Κομισιόν το ελληνικό αίτημα

Ως θετικό πρώτο βήμα κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε σήμερα στον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερουν Νταισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σύμφωνα με τον κ.Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου «master financial assistance facility agreement». 
Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα. 
Το αίτημα έχει τη μορφή δισέλιδης επιστολής, ανέφερε στη συνέχεια.

O κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσειες με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, επανέλαβε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ο Μ. Σχοινάς διευκρίνισε, τέλος, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την εξάμηνη παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο EWG και αύριο στο Εurogroup.

.Για «βλακώδη γερμανική αυστηρότητα» απέναντι στην Ελλάδα, κάνει λόγο το Bloomberg

Η άρνηση της ΕΕ να συμφωνήσει με την Ελλάδα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της και, εάν το αδιέξοδο καταλήξει σε καταστροφή, θα ευθύνονται περισσότερο η Γερμανία και οι υποστηρικτές της, παρά η Ελλάδα, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο γνώμης του με τίτλο: «Η Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκονται σε πόλεμο για το τίποτε». 

Το άρθρο κάνει λόγο για «βλακώδη αυστηρότητα» της Γερμανίας που απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει απροκάλυπτα όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις της και σημειώνει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «φαίνεται ότι νομίζει πως οι Έλληνες ψηφοφόροι πρέπει να τιμωρηθούν για την έλλειψη κρίσης τους». 

.Έκτακτο Eurogroup αύριο για το ελληνικό αίτημα

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο (4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας), στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου Υπουργών.

Αντικείμενο της Συνόδου θα είναι η εξέταση του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

.Εστάλη το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης

Εστάλη στους θεσμικούς εταίρους της ΕΕ το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση της δανειακής σύμβασης. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, πάντως, εξερχόμενος χθες της Βουλής, όπου έγινε η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική πρόταση θα εγκριθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

«Όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. 

Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup» ανέφερε ο υπουργός.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.