.Δύσκολο «πλαίσιο» με «καλά λόγια»

Σήμερα ο πρωθυπουργός συναντάται με την κ. Μέρκελ. Ηδη υπάρχει ένα πολιτικό πλαίσιο που αποτελείται από τέσσερις πλευρές.
Πρώτον, τα καλά λόγια για την ελληνική προσπάθεια που είπε -από χθες- η καγκελάριος της Γερμανίας προσθέτοντας μάλιστα κάτι που έχει το δικό του νόημα: «Πολλοί στην τρόικα δεν το περίμεναν, αλλά η Αθήνα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα»!
Δεύτερον, έχουμε την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα, παρά την «πρόοδο», σύμφωνα με τη δήλωσή τους, που επετεύχθη, για να επιστρέψουν τον Δεκέμβρη.

Τρίτον, η κυβέρνηση κατέθεσε το σχέδιο προϋπολογισμού του 2014 με αρκετά αισιόδοξες προβλέψεις, χωρίς όμως να έχει και τη συμφωνία της τρόικας. Ετσι αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησής του τον Απρίλιο, οπότε ίσως χρειαστούν και «νέα μέτρα», ανάλογα με τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και τον βαθμό επιβεβαίωσης των προβλέψεων.

Και τέταρτον, η αυστηρή δήλωση του προέδρου του Eurogroup, του κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ ότι «πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους», που τη συμπλήρωσε με την επισήμανση για ανάγκη «νέων θυσιών από τους Ελληνες»!

Αυτό είναι το παζλ των δεδομένων, με βάση τα οποία συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός με την κ. Μέρκελ.
Προβλέψεις, αυτήν τη στιγμή, για τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν έχουν νόημα.

Η ουσία είναι μία. Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τη συνέχιση μιας πολιτικής μέτρων υφεσιακής λογικής. Ενώ οι εταίροι-δανειστές μας επιμένουν σε μια «ολοκλήρωσή της». Η Αθήνα επείγεται και εν όψει ευρωεκλογών για μια ταχεία ελάφρυνση του χρέους, πράγμα για το οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, για τον ίδιο λόγο, κάθε άλλο παρά βιάζονται.

Επίσης η Αθήνα χρειάζεται γρήγορη μεταφορά ενός ικανού όγκου ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων, κάτι για το οποίο οι Ευρωπαίοι δεν είναι ακόμα έτοιμοι.

Σωστά ο Σαμαράς επιχειρεί πολιτική διαπραγμάτευση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Μόνο που το «βήμα» των Ευρωπαίων εταίρων από τα «καλά λόγια» στα «συγκεκριμένα έργα», απ' ό,τι φαίνεται, δεν είναι ακόμα «χτισμένο».

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

.Οι απειλές και οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη χρήση του Διαδικτύου

Ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ασφάλεια του Διαδικτύου είναι οι χρήστες του μέσου αυτού στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Οι ευρωπαίοι πολίτες, κατά ποσοστό 76%, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος να πέσει κανείς θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος αυξήθηκε το 2013 σε σχέση με το 2012. Εξάλλου, το 12% των χρηστών του Διαδικτύου έχει ήδη πέσει θύμα παραβίασης του λογαριασμού τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου. 

Οι χρήστες του Διαδικτύου στην ΕΕ έχουν, σε ποσοστό 70%, εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για αγορές ή τραπεζικές συναλλαγές, αλλά μόνο το 50% εξ αυτών επιλέγει τελικά να το χρησιμοποιήσει, λόγω των κινδύνων να πέσει θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Οι δύο κύριες ανησυχίες σχετικά με τέτοιου είδους διαδικτυακές δραστηριότητες σχετίζονται με την κακή χρήση των προσωπικών δεδομένων (37% των ερωτηθέντων) και την ασφάλεια των πληρωμών μέσω του διαδικτύου (35%).

«Η έρευνα αυτή δείχνει τις καταστροφικές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη χρήση του Διαδικτύου, καθώς πάρα πολλοί επιλέγουν να μην κάνουν χρήση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει. Αυτό βλάπτει τόσο την ψηφιακή οικονομία όσο και τις διαδικτυακές μας δραστηριότητες. 

Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία, στηριζόμενοι στο έργο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο, ώστε να φθάσουμε στις ρίζες του οργανωμένου ηλεκτρονικού εγκλήματος», δήλωσε η Σεσίλια Μάλμστρεμ, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Πάντως, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, όλο και περισσότεροι πολίτες της ΕΕ αισθάνονται ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού εγκλήματος σε σχέση με το 2012 (44% έναντι 38%). 

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν συνάγουν πάντα όλα τα αναγκαία συμπεράσματα από τις σχετικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, λιγότεροι από τους μισούς χρήστες του διαδικτύου άλλαξαν κωδικό πρόσβασης στο διαδίκτυο κατά το προηγούμενο έτος (48% σε σύγκριση με 45% το 2012).

,«Προκαλώ τον κ. Σκουρλέτη σε δημόσιο διάλογο μέχρι την Τετάρτη»

Μία ακόμη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή αυτή τη φορά την τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι θα την καταψηφίσει μέσω του εκπροσώπου του κόμματος. Όπως είπε συγκεκριμένα ο Πάνος Σκουρλέτης, η τροπολογία είναι σε βάρος των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και γι’ αυτό δεν θα την ψηφίσουν.

Την απάντησή του έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με μήνυμά του στο twitter. Ο κ. Γεωργιάδης καλεί τον κ. Σκουρλέτη σε δημόσιο διάλογο μέχρι την Τετάρτη προκειμένου «να δούμε εάν αυτά που ισχυρίζονται και λένε "όχι" στη μείωση ισχύουν ή όχι».

.«Υπάρχει πρόοδος, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν»

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης έστειλε η γερμανίδα Καγκελάριος A. Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Η Α. Μέρκελ αναγνώρισε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, καθώς ορισμένες καίριες μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει.

Όπως επισήμανε η Καγκελάριος, θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα τράπεζα επενδύσεων στα πρότυπα της γερμανικής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ «ο κ. Σαμαράς με ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, σημαντική, και αυτό φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα. 

Οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι πιο ευρείες και η Γερμανία υποστηρίζει, και στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και διμερώς, όπως με την task force στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Επίσης ετοιμάζεται επενδυτική τράπεζα. 

Η Ελλάδα συζητά με την τρόικα, συζητήσαμε για το σημείο που βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της».

«Υποστηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ελλάδα, βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειας» σημείωσε στη συνέχεια η Καγκελάριος.

.Νέα απεργία διοικητικών υπαλλήλων σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ

Σε εποικοδομητικό κλίμα, αλλά και με τους πρυτάνεις να επισημαίνουν τις δυσλειτουργίες που δημιουργεί το μέτρο της διαθεσιμότητας στα ιδρύματα που διευθύνουν, πραγματοποιήθηκαν οι ξεχωριστές συναντήσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου με τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σίμο Σιμόπουλο, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Παναγιωτάκη και τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Γάτσιο. 

Κρίσιμη είναι η συνάντηση που θα έχει αύριο στις 11 το πρωί ο κ. Αρβανιτόπουλος με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη. 
Ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος εξήγγειλε νέα 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Νοεμβρίου (απεργίες εξήγγειλαν και οι διοικητικοί του ΕΜΠ), ενώ το κλίμα είναι ιδιαίτερα οξυμένο μετά τις εκατέρωθεν προσφυγές στη δικαιοσύνη. 

.Στην Αθήνα το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν

Το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον προσεχή Μάρτιο, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των περιφερειών και των πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου. 

«Οι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης συνολικά και είναι αρκετά ενδεικτικό το γεγονός ότι το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα γίνει εδώ στην Ελλάδα. Ακόμη πιο σημαντικό είναι και η ημερίδα που θα προηγηθεί και θα παρουσιαστεί στους ευρωπαίους πολίτες το τι σημαίνει σε τοπικό επίπεδο η ανάπτυξη και η ανάκαμψη. 

Ιδιαίτερα για εμάς εδώ στην Ελλάδα αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Είναι ένα πολύ σημαντικό τμήμα της διαδρομής προς τις ευρωεκλογές και θα φιλοξενήσουμε αυτές τις δράσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα δώσουμε την εικόνα σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος..

.Τριάντα πέντε νεκροί από εκρήξεις σε πετρελαιαγωγό, στην Κίνα

Εκρήξεις σε έναν πετρελαιαγωγό στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 35 ανθρώπους σήμερα και τραυμάτισαν άλλους 166 καθώς εργαζόμενοι προσπαθούσαν να σταματήσουν μια διαρροή σε αυτόν στην πόλη Τσίνγκνταο της ανατολικής Κίνας, όπως μετέδωσε η κρατική κινεζική τηλεόραση.

Ο αγωγός αυτός, ο οποίος είχε εμφανίσει διαρροή σε ένα υπόγειο τμήμα του, έπιασε φωτιά κι εξερράγη ενώ επισκευαζόταν, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές πάνω από το έδαφος και να διαρρεύσει αργό στη θάλασσα, καθώς ο αγωγός βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της πόλης.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.