.«Μία τρικομματική κυβέρνηση δε λειτουργεί με τετελεσμένα»

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η δημοσίευση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για κλείσιμο φορέων, όπως η ΕΡΤ. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα. Η ύπαρξη της κυβέρνησης αυτής είναι εθνική ανάγκη. 

Αυτή μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με ολοκληρωμένο προγραμματικό πλαίσιο και σαφείς κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων.

«Η μεταρρύθμιση στο κράτος και ιδίως στη δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Παρότι έχει συμφωνηθεί, εδώ και εβδομάδες, συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών μεταξύ των τριών αρχηγών, αυτό δεν έχει εφαρμοστεί. 

Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει επιτευχθεί μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα σε πρώτη φάση κι έτσι η χώρα, πράγματι τελεί υπό την πίεση της καταβολής της δόσης. Τέτοιες πιέσεις έχουμε ζήσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν και βρήκαμε λύση. Πρέπει η χώρα να είναι διεθνώς αξιόπιστη, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό.

«Η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με ριζικές αλλαγές στη δομή της και αξιολόγηση του προσωπικού της. Ζητούμε συνεπώς να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί το ταχύτερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο έτσι μπορεί να μειωθεί.

«Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της, χωρίς καμία αξιολόγηση, επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως, με σοβαρές διαδικασίες, στη δημόσια διοίκηση. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν».

.Τσίπρας: Να μην τολμήσουν να κόψουν το σήμα της ΕΡΤ

Να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να φέρει το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ στη Βουλή κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. 

«Μην τολμήσουν να κόψουν το σήμα, να φιμώσουν τη δημόσια τηλεόραση και να διακόψουν το σήμα χωρίς απόφαση της Βουλής και του ΕΣΡ. Είναι παράνομη πράξη και δεν έχουν το δικαίωμα να το πράξουν. 

Αν το πράξουν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, και μίλησε για πραξικόπημα που στρέφεται ευθέως ενάντια στο σύνολο του ελληνικού λαού, που δικαιούται πλουραλιστική ενημέρωση.

«Κάποτε υπήρχαν τα βασιλικά διατάγματα, τώρα οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ που φιμώνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι η 19η στη σειρά της διακυβέρνησης Σαμαρά», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας. 

Και πρόσθεσε: «Λένε ψέματα ότι κόπτονται για τη σπατάλη, αποφασίζουν και διατάζουν να κλείσουν τη δημόσια τηλεόραση σαν να είναι τσιφλίκι τους, παρακάμπτοντας τη Βουλή. Λένε ψέματα γιατί η ΕΡΤ δίνει στο δημόσιο προϋπολογισμό και δεν παίρνει». 

«Τα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης να πάρουν ευθέως θέση και να διαχωρίσουν τη θέση τους, αλλιώς θα έχουν κι αυτοί ακέραια την ιστορική ευθύνη της φίμωσης της δημόσιας τηλεόρασης», ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα φιμώνουν την ΕΡΤ για δύο λόγους: Πρώτον γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα, δηλαδή ανθρωποθυσίες χιλιάδων εργαζομένων. Δεύτερον, για να τη μετατρέψουν σε μια νέα ΥΕΝΕΔ, όπως στη δικτατορία, και να μεταδίδουν πρόγραμμα υποστήριξης της κυβέρνησης.

.«Ναι» στην εξυγίανση, «όχι» στον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ

Από το ΠΑΣΟΚ λένε «ναι» στο σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ, αλλά κατηγορηματικό όχι στον ξαφνικό θάνατο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Καρύδης εξέφρασε τη ριζική αντίθεση της Ιπποκράτους σε πιθανό κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης.

Τη θέση ότι «μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα», διατυπώνει ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης που με δήλωσή του επισημαίνει ακόμη ότι «Θέματα μείζονος σημασίας πρέπει να αποφασίζονται στο επίπεδο αρχηγών των τριών κομμάτων» και ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κλείσει. Απαιτούμε, όπως σε κάθε σύγχρονη χώρα, να εφαρμοσθεί ένα πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης, με σεβασμό στους πολίτες που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος, που πρέπει να μειωθεί», αναφέρει για ενδεχόμενο κλείσιμο της ΕΡΤ ο κ. Μανιάτης

.Αντίθετο σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ το ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης που δίνει την δυνατότητα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να καταργούνται, να βάζουν λουκέτο και να συγχωνεύονται δημόσιοι οργανισμοί, οδηγώντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, και μάλιστα οργανισμοί, οι οποίοι καλύπτουν βασικές κοινωνικές λαϊκές ανάγκες όπως είναι η ΕΡΤ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και άλλοι οργανισμοί», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εκπρόσωπος Τύπου, Γιάννης Γκιόκας ο οποίος επισκέφθηκε το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ που θα οδηγήσει και στην υπονόμευση του δικαιώματος του λαού στην ενημέρωση, αλλά και στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων» υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας 

προσθέτοντας ότι «καλούμε τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό να στηρίξει αποφασιστικά τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ και στους άλλους δημόσιους οργανισμούς και να εκφράσει την αλληλεγγύη του προκειμένου να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης».

.Αναστολή λειτουργίας 20 ΔΟΥ

Στην αναστολή λειτουργίας 20 ακόμη Δ.Ο.Υ και 45 σημείων ελέγχου που εντάσσονται σε αντίστοιχες μεγαλύτερες μονάδες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της ενοποίησης και αναδιοργάνωσης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών. 

Ειδικότερα, στις 17 Ιουνίου αναστέλλεται η λειτουργία 6 ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενώ οι υπόλοιπες 14 ΔΟΥ θα ενοποιηθούν  την 1η Σεπτεμβρίου 2013. 

Με τον τρόπο αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011.

 Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη φάση του σχεδίου ενοποίησης (Οκτώβριος 2012) είχε ανασταλεί η λειτουργία 47 ΔΥΟ ενώ κατά β φάση (Ιανουάριος 2013) είχε ανασταλεί η λειτουργία 51 ΔΟΥ.

Σε ότι αφορά τις  6 ΔΟΥ των οποίων θα ανασταλεί η λειτουργία στις 17 Ιουνίου και αυτές στις οποίες εντάσσονται είναι οι ακόλουθες:

Η ΔΟΥ Σαλαμίνας στη  ΔΟΥ Ε' Πειραιά, η ΔΟΥ Κυθήρων  στη  ΔΟΥ Α' Πειραιά, η ΔΟΥ Θάσου στη  ΔΟΥ Καβάλας, η ΔΟΥ Παξών στη  ΔΟΥ Κέρκυρας, η ΔΟΥ Ιθάκης στη  ΔΟΥ Αργοστολίου και η ΔΟΥ Λέρου στη  ΔΟΥ Κώ.

Η επιλογή των ΔΟΥ που κλείνουν όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών  έγινε με κριτήριο τη μικρή απόσταση από τη στεριά (Σαλαμίνα και Θάσος) ή το μικρό αριθμό συναλλαγών που διενεργούν με πολίτες.

.Α. Μέρκελ: Η ευημερία μας εξαρτάται από την ευημερία της Ευρωζώνης

«Η Γερμανία μπορεί να ευημερεί μακροπρόθεσμα μόνο εάν η ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως η οικονομία της ευρωζώνης ορθοποδήσει και πάλι», δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ωστόσο ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά ούτε κατά διάνοια δεν έχουμε πετύχει ακόμη τον στόχο».

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι προς όφελος και της ίδιας της Γερμανίας, καθώς «η Ευρώπη είναι ο βασικός εξαγωγικός μας προορισμός», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στην «Ημέρα της Βιομηχανίας» που διοργανώνει ο γερμανικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών στο Βερολίνο.

.Ο Ερντογάν κάλεσε τους διαδηλωτές να αποσυρθούν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, επίκεντρο της αντικυβερνητικής αμφισβήτησης που συγκλονίζει εδώ και δώδεκα ημέρες την Τουρκία, δεν είναι μια "ζώνη κατοχής" και κάλεσε τους διαδηλωτές να αποσυρθούν υποστηρίζοντας πως το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αποτελεί μέρος μιας εσκεμμένης προσπάθειας να πληγεί η εικόνα και η οικονομία της Τουρκίας.

"Το πάρκο Γκεζί είναι ένα πάρκο και όχι μια ζώνη κατοχής. Καλώ όλους αυτούς που είναι ειλικρινείς να αποσυρθούν, το ζητώ ως πρωθυπουργός", δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του κυβερνητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μερικές ώρες αφότου η αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο πάρκο Γκεζί.
Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως οι διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, τρεις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό

Στο μεταξύ, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ. Δεκάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας πέρασαν σήμερα για σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο πάρκο Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας συγκεντρώθηκαν κάτω από τα δένδρα στην άκρη του πάρκου και παρέμειναν εκεί για περίπου 10 λεπτά της ώρας πριν αποσυρθούν πίσω στη γειτονική πλατεία Ταξίμ.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.