.«Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε»


Δήλωση-βόμβα έκανε το πρωί Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο. Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο πρωινό του ΑΝΤ1.

Ο Δ. Στρατούλης, από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε: «Θέλουμε, και ξέρουμε, και μπορούμε να κυβερνήσουμε. Θα αξιοποιήσουμε την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, θα στηρίξουμε τους αγώνες του λαού για να μην περάσει το πακέτο μέτρων, είναι όρος επιβίωσης του λαού και της χώρας.»

.Τριγμοί λόγω εργασιακών


«Αρκετά αισιόδοξος» πως τελικά τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για κατάθεση ξεχωριστών νομοσχεδίων, κάτι που έχει ζητήσει η ΔΗΜΑΡ, κυρίως για τα εργασιακά, 
προθέτοντας πως «μετά το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζουν και άλλα κοινοβούλια για την εκταμίευση» και προφανώς δεν υπάρχει πλέον καθόλου χρόνος για καθυστερήσεις.
Την ίδια ώρα, οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και η άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά προκαλούν νέους τριγμούς στην τρικομματική κυβέρνηση. Τη Δευτέρα αναμένεται ο κ. Σαμαράς να συγκαλέσει την Κ.Ο. της Ν.Δ κι ενώ βουλευτές δηλώνουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τα μέτρα και πως θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, κι ενώ χθες Σαμαράς και Κουβέλης είχαν άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία χωρίς αποτέλεσμα.  
«Είμαστε ένα βήμα πριν το ατύχημα με ευθύνη και των τριών κυβερνητικών εταίρων» τόνισε στον Αθήνα 9.84 κι τη Νόνη Καραγιάννη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης, ερωτηθείς αν υπάρχει ζήτημα κυβερνητικής συνοχής εν όψει της ψηφοφορίας του πακέτου μέτρων.
Την τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά -Κουβέλη επιβεβαίωσε -μέσω του Αθήνα 9.84- ο Σπύρος Λυκούδης γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι ήταν σε καλό κλίμα . Τη Δευτέρα θα πρέπει να συνεδριάσουμε εκ νέου για να αναπροσδιορισθεί η θέση μας σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αλλαγή επί των εργασιακών, δήλωσε ο κ. Λυκούδης. 
Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του Φώτη Κουβέλη από την προχθεσινή ονομαστική ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις παρότι ήταν στο κτίριο της Βουλής, ο κ. Λυκούδης είπε «Θα ήθελα ο κ. Κουβέλης να είναι στην ολομέλεια αλλά εκείνος έκρινε ότι δεν μπορούσε ή ενδεχομένως δεν ήθελε να είναι στην ψηφοφορία».
«Θα είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε όταν η ελληνική κοινωνία μας αναθέσει το καθήκον. Ήδη αυτή η κυβέρνηση έχει σημάδια κόπωσης και η ρωγμή από την προχθεσινή ψηφοφορία ήταν σημαντική», τόνισε επίσης στον 9.84, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας.
Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τα μέτρα. Σε τηλεοπτική συνέντευξη είπε: «Θα ψηφίσω κατά συνείδηση όχι με κομματική πειθαρχία. Ευτελές να υπερψηφίσω με κομματική πειθαρχία». Άφησε μάλιστα αιχμές για έλλειψη ενημέρωσης της. «Δεν έχουμε ενημέρωση για τα μέτρα εμείς, ό,τι μαθαίνουμε είναι από τα ΜΜΕ», είπε χαρακτηριστικά.
«Η τρικομματική μνημονιακή κοινοπραξία βρίσκεται πια σε αποσύνθεση και κατάρρευση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις: Ή θα αλλάξουν στρατηγική ή θα βρεθούν στην κρίση του λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι μέρες που περνάμε περικλείουν γεγονότα κρίσιμης σημασίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε μία μικρή ή μεγαλύτερη νίκη του λαού, όσον αφορά τη στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απέναντι στα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Εν τω μεταξύ, κανένα περιθώριο για διαπραγμάτευση δεν αφήνει το ΔΝΤ το οποίο ξεκαθαρίζει, μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, πως οι αλλαγές στα εργασιακά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και τρόικας. 

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στο θέμα των εργασιακών, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι η τρόικα επιδιώκει την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος σε σωστή τροχιά ώστε να επέλθει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Ο ίδιος σημείωσε πως τις εργασιακές αλλαγές δεν της ζητεί μόνο το ΔΝΤ. Όσον αφορά τα ζητήματα της φορολογίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ράις είπε ότι υπήρξε «καλή πρόοδος».

Σε άλλο μήκος κύματος το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. «Υπάρχει ακόμη μια ολόκληρη σειρά από ανοιχτά σημεία με την Ελλάδα, τόσο εντός της τρόικας όσο και εντός του Eurogroup» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου στο Reuters. Και πρόσθεσε ότι «η αντίληψη που δημιουργήθηκε στο παρελθόν, ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκλήρωσης και συνεννόησης εντός της τρόικας, δεν ήταν πάντα απόλυτα ακριβής». 

Aπό την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είπε ότι δεν  περιμένει την έκθεση της τρόικα νωρίτερα από τις 11 ή 12 Νοεμβρίου. Χαρακτήρισε, επιπλέον, αισιόδοξη την εκτίμηση πως στη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα και επανέλαβε ότι η χώρα μας πρέπει να εκπληρώσει όλους τους όρους για να πάρει την επόμενη δόση.

Κατά τα λοιπά, η Ελλάδα θα είναι ξανά ένα από τα κεντρικά θέματα στη Σύνοδο της G20, την Κυριακή και τη Δευτέρα, στο Μεξικό. Το θέμα είναι αν στη Σύνοδο της G20 θα συζητηθεί και η πρόταση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών να περάσει σε Επίτροπο που θα ορίσουν από κοινού Ε.Ε. και ΔΝΤ, 
η πλήρης διαχείριση της ελληνικής οικονομίας. Η θέση της Γερμανίας διαφαίνεται, ίσως, μέσα από τις δηλώσεις τις καγκελαρίου Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό, Έντα Κένι. «Με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», είπε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό Spiegel φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Οι πλούσιοι Έλληνες εξακολουθούν να μην πληρώνουν φόρους», ενώ οι FT στην ηλεκτρονική τους έκδοση σημειώνουν ότι «εντείνεται στην Ελλάδα η καταιγίδα για τη λίστα Λαγκάρντ - το κοινοβούλιο καλείται να ελέγξει τους πρώην υπουργούς, Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου». 

.Ανήσυχοι οι Έλληνες για την Υγεία


Ανήσυχοι και απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες ασθενείς σε δύο νέες έρευνες γνώμης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Επτά στους δέκα εκτιμούν ότι θα χειροτερέψουν πολύ τα ζητήματα περίθαλψής τους τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών στην Αθήνα.
 Σε ποσοστό 1/3 οι ερωτηθέντες δήλωσαν δυσαρεστημένοι από το συνολικό σύστημα υγείας που περιλαμβάνει και τον ΕΟΠΥΥ, ενώ το 40% εκτίμησε ότι δεν έτυχε της απαραίτητης σημασίας από το γιατρό του. Περίπου οι μισοί δήλωσαν ότι η πρόσβαση στη θεραπεία τους και κυρίως στα φάρμακα έγινε προβληματική εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έκαναν οι φαρμακοποιοί, 
ενώ είναι εντυπωσιακό ότι 1 στους 4 δήλωσε πως υπήρξαν φορές που έπρεπε να πληρώσει ολόκληρο το ποσό για τα φάρμακά του, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν απαραίτητα για τη ζωή του. 
Πάνω από το 40% είπε ότι πλήρωσε από την τσέπη του περισσότερα χρήματα για φάρμακα την τελευταία περίοδο και το 37% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα φάρμακα είναι ακριβά, παρότι έχουν πέσει οι τιμές τους. Οι ασθενείς που ρωτήθηκαν είπαν ότι το πίστευαν αυτό, καθώς είδαν να αυξάνεται η δική τους συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων τους.
Όταν ρωτήθηκαν αν έκοψαν τα φάρμακά τους λόγω της κρίσης, φάνηκε ότι οι περισσότεροι προτίμησαν να εξασφαλίζουν τα φάρμακα, αλλά περιόρισαν τις επισκέψεις στο γιατρό τους και τις διαγνωστικές εξετάσεις. 
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο επ. καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κ. Σουλιώτης, τόνισε ότι αυτό που φαίνεται και από άλλες παρόμοιες έρευνες είναι ότι το 58% των ασθενών μειώνει τις επισκέψεις στο γιατρό αλλά και τις προληπτικές εξετάσεις με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον.
 Μάλιστα, τόνισε ότι η μεγαλή αναμονή για ραντεβού στο δημόσιο σύστημα στρέφει 6 στους 10 χρήστες υγείας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά διερωτήθηκε για πόσο θα μπορεί αυτό να συνεχιστεί, καθώς τα χρήματα που διαθέτουν σήμερα οι πολίτες συνεχώς μειώνονται.
Απογοήτευση εκφράζουν οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους από την ποιότητα υπηρεσιών Υγείας, καθώς το 74% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ασφαλιστικά Ταμεία ανεβαίνει στο 77%, σε μια άλλη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, από όλη την Ελλάδα, την περίοδο 17-21 Οκτωβρίου 2012. 
Καταγράφεται η απογοήτευση των Ελλήνων για τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουν τα δημόσια νοσοκομεία (63%) και ο ΕΟΠΥΥ, ωστόσο από τις υπηρεσίες των λειτουργών της υγείας φαρμακοποιών και γιατρών, εμφανίζονται ικανοποιημένοι σε ποσοστό 78% και 60%, αντίστοιχα.
Στην ερώτηση «Μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ πώς είναι η κατάσταση για τους ασφαλισμένους», το 50% απάντησε χειρότερα, το 18% ότι έχει παραμείνει ίδια και μόνο 11% καλύτερα. Σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, το 37% απάντησε ότι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης, το 17% ότι δεν την επηρεάζει και το 11% έχει θετική γνώμη.
Σχεδόν το 64% πιστεύει ότι η χρήση ανώνυμων γενόσημων φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών και το 56% πιστεύει ότι ο γιατρός πρέπει να συνταγογραφεί επώνυμο φάρμακο. Το 21% πιστεύει ότι πρέπει να συνταγογραφείται η δραστική ουσία και να χορηγείται το φθηνότερο φάρμακο. 
Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό, πάνω από 80%, των πολιτών που εμπιστεύονται τα επώνυμα ελληνικά φάρμακα, ενώ ποσοστό 72% πιστεύει ότι το μέτρο της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας εξυπηρετεί μεγάλα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

."Προσπάθειες για προσέγγιση των κυβερνητικών εταίρων"


Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπου εξετάστηκαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου τη Δευτέρα στη Βουλή, αλλά και του προϋπολογισμού, η συζήτηση του οποίου ξεκινά αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

 Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, σε δηλώσεις του τόνισε πως μέχρι την τελευταία στιγμή θα καταβάλλονται προσπάθειες για να βελτιωθούν τα πράγματα και να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

."Να ξεσηκωθεί ο λαός και να καταψηφιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα", καλεί το ΚΚΕ


Να ξεσηκωθεί ο λαός και να καταψηφιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εισαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, και δηλώνει πως θα ζητήσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Ο κάθε βουλευτής έχει προσωπική ευθύνη. Κανένας βουλευτής δεν έχει το δικαίωμα, στο όνομα καμιάς πειθαρχίας δεν δικαιολογείται να ψηφίσει τη σφαγή των δικαιωμάτων του λαού» σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και καταλήγουν:
«Υπάρχει διέξοδος για το λαό. 

Είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία, που θα προχωρήσει στη μονομερή διαγραφή του χρέους και στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, θα κάνει το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει και θα αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».

.Μύθος τα θετικά από το κόκκινο κρασί;


Η ρεσβερατρόλη, η «θαυματουργή» ουσία που περιέχεται στο κόκκινο κρασί και η οποία, με βάση προηγούμενες έρευνες, έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου για την καρδιά, με επέκταση του προσδόκιμου ζωής, με βελτίωση του μεταβολισμού και αποφυγή του διαβήτη, καθώς και με άλλα οφέλη για την υγεία, ακόμα και κατά του καρκίνου, δεν φαίνεται να έχει ευεργετική δράση σε μεσήλικες υγιείς γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που δημιουργεί αμφιβολίες για το πόσο τελικά ωφέλιμη είναι η εν λόγω ουσία.

Οι ερευνητές μελέτησαν επί 12 εβδομάδες 29 υγιείς γυναίκες μετά το στάδιο της εμμηνόπαυσης, από τις οποίες οι μισές έπαιρναν ένα συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης και οι άλλες μισές ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο).

Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας έπαιρναν καθημερινά 75 μιλιγκράμ ρεσβερατρόλης, την ίδια ποσότητα που θα ελάμβαναν αν έπιναν κάθε μέρα μια πολύ μεγάλη ποσότητα (γύρω στα οκτώ λίτρα) κόκκινου κρασιού. Οι ερευνητές μέτρησαν την ανταπόκριση αυτών των γυναικών στην ινσουλίνη και το ρυθμό απορρόφησης γλυκόζης από τους μυς τους, ώστε να διαπιστωθεί η επίπτωση της ρεσβερατρόλης στον μεταβολισμό τους.

Όμως, αντίθετα με άλλες μελέτες, η νέα έρευνα δεν διαπίστωσε κάποια βελτίωση του μεταβολισμού σε όσες είχαν πάρει τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης, σε σχέση με όσες έπαιρναν τα χάπια πλασέμπο. 

Ακόμα, οι ερευνητές πήραν μικρά δείγματα από ιστό μυών και λίπους από το σώμα των γυναικών που έπαιρναν τη ρεσβερατρόλη, αλλά δεν βρήκαν ευεργετικές μεταβολές στον μεταβολισμό των κυττάρων.

Τα χάπια ρεσβερατρόλης τείνουν να γίνουν όλο και πιο δημοφιλή, χάρη στα διαφημιζόμενα οφέλη της εν λόγω ουσίας, καθώς απαλλάσσουν κάποιον από την ανάγκη να πιει κανείς πολύ κρασί. Οι ετήσιες πωλήσεις συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης εμφανίζουν συνεχή άνοδο.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.