.Η Δεξιά της διαμαρτυρίας

Το 1947 ο Γεώργιος Βλάχος σε άρθρο του με τίτλο «Δεξιά» προέβλεψε ότι η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου θα πριμοδοτήσει πολιτικά τα συντηρητικά πολιτικά κόμματα στη Δυτική Ευρώπη.


Σήμερα, την ώρα που υπάρχουν όλες οι κοινωνικές προϋποθέσεις για ενίσχυση της Αριστεράς - Κεντροαριστεράς, στην Ευρωζώνη και την ΕΕ όλα δείχνουν ότι στις περισσότερες χώρες η ψήφος διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανία θα ενισχύσει τη Λαϊκιστική Δεξιά σε όλες της τις εκφάνσεις.

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν μοιραία και νομοτελειακή, καθώς σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη στάση της Σοσιαλδημοκρατίας - Κεντροαριστεράς:

  • Στη Γαλλία οι Σοσιαλιστές κυβερνούν εδώ και ενάμιση χρόνο και εφαρμόζουν πιο σκληρή περιοριστική πολιτική από ό,τι ο Σαρκοζί, χωρίς να ικανοποιούν ταυτόχρονα ούτε το Βερολίνο, ούτε τις αγορές.
  • Στην Ιταλία το Δημοκρατικό Κόμμα, μετεξέλιξη του ΙΚΚ, μαζί με μία ομάδα αποστατών που αποσπάστηκε από τη Φόρτσα Ιτάλια, συνεχίζει τη σκληρή λιτότητα του τεχνοκράτη Μόντι.

  • Στην Ισπανία, παρά τη δημοσκοπική κατρακύλα του Ραχόι, οι Σοσιαλιστές εισπράττουν πολύ μικρό ποσοστό από τη φθορά του, καθώς είναι νωπές οι μνήμες της λιτότητας των τελευταίων μηνών της κυβέρνησης Θαπατέρο.

  • Τέλος, στη Γερμανία η προσυπογραφή της ευρωπαϊκής πολιτικής της Μέρκελ από τους Σοσιαλδημοκράτες αφήνει άφωνη και αμήχανη την Αριστερά (Die Linke) και πριμοδοτεί την Εναλλακτική για τη Γερμανία ως μόνη δυνατή ψήφο διαμαρτυρίας.
Ετσι το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι μάλλον αγνώριστο μετά τις ευρωεκλογές της άνοιξης και τίποτε δεν εγγυάται ότι οι σχεδιασμοί του Βερολίνου, που θέλει τον νυν πρόεδρο του Σώματος Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη Σουλτς ως διάδοχο του Μπαρόζο στην προεδρία της Επιτροπής, θα υλοποιηθούν απρόσκοπτα.

Η πρωτοκαθεδρία της Δεξιάς της Διαμαρτυρίας σε Βορρά και Νότο της ΕΕ θα δημιουργήσει μία εκρηκτική αλληλοτροφοδότηση των εθνικών ευρωσκεπικισμών, με απρόβλεπτες παρενέργειες για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

.Η «παγίδα» των πλειστηριασμών

Το κύριο πρόβλημα είναι η απαξίωση της αγοράς ακινήτων. Οσο αυτή μεγαλώνει τόσο θα παγιδεύονται οι δανειολήπτες, όσο και οι τράπεζες. Και λύση σ' αυτόν τον «γόρδιο δεσμό» δεν είναι το «μαχαίρι» των μαζικών πλειστηριασμών, ούτε τα αρπακτικά funds. Απλά ενισχύουν τον φαύλο κύκλο. Οχι μόνο λόγω της τεράστιας κοινωνικής επίπτωσης που θα έχει, αλλά και γιατί θίγεται ισχυρά μια «αλυσίδα συμφερόντων», κρίκοι της οποίας είναι και οι τράπεζες και η ευρύτερη οικονομία. 
Σε αυτό το περιβάλλον, οι απόψεις περί πλειστηριασμών της τρόικας είναι καταστροφικές. Ας δούμε τα τρία κρίσιμα ζητήματα!

Πρώτον, οι δανειολήπτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, αλλά «κρύβονται» πίσω από την ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή δρουν καταχρηστικά. 

Προφανώς, ουδείς είναι λογικό να θέλει να προστατεύσει δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας. Αλήθεια, πόσοι είναι; Οι τράπεζες έχουν σχεδόν όλα τα στοιχεία και ερευνητικές δυνατότητες για να επισημάνουν αυτούς που ενεργούν καταχρηστικά και να προσφύγουν δικαστικά, ώστε να δικαιωθούν. 
Ποιο το πρόβλημα; Ας διευκολυνθούν και νομοθετικά, εάν υπάρχουν νομικές δυσκολίες.

Δεύτερο πρόβλημα, ποιοι είναι οι ευάλωτοι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους; Ποια τα κριτήρια προσδιορισμού τους; Τα εξαιρετικά στενά κριτήρια που θέλουν οι τροϊκανοί είναι δώρον άδωρον στις παρούσες συνθήκες. Η μόνη λύση είναι ευρύτερα και ανεκτά κριτήρια, ως προς την αντικειμενική αξία των ακινήτων, τα εισοδηματικά και τα υπάρχοντα μικρά περιουσιακά στοιχεία.

Και το τρίτο πρόβλημα είναι η άποψη των Βρυξελλών ότι το «κόστος» της προστασίας των «ευάλωτων δανειοληπτών» πρέπει να το αναλαμβάνουν οι... κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους και όχι οι τράπεζες! 
Αυτά είναι προφανώς τρελές νεοφιλελεύθερες απόψεις, λες και οι τράπεζες δεν έχουν καμιά ευθύνη για τα δάνεια που έδιναν, ενώ αγνοούν επιπλέον τις συνθήκες της κρίσης. 

Αντίθετα, αντί οι τράπεζες να «νίπτουν τας χείρας των» θα έπρεπε να έπαιρναν μεγάλες πρωτοβουλίες ρύθμισης των στεγαστικών με μακροχρόνιες επιμηκύνσεις ή μειώσεις των δανείων και πολλούς άλλους συνδυαστικούς τραπεζικούς τρόπους και όχι να αποδέχονται την ενίσχυση του «φαύλου κύκλου»...

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

.Eως τις 6 Φεβρουαρίου η μεταφορά δηλώσεων για τα αυθαίρετα

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2014 ορίστηκε η προθεσμία μεταφοράς δηλώσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων από τον παλιό νόμο 4014/2011 στον νέο νόμο 4178/2013, για όσες εκ των οποίων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή βρίσκονταν σε κατάσταση αρχικής υποβολής, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του νόμου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 

Ταυτόχρονα, όπως διευκρινίστηκε από τον υπουργό αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη, «η πολιτεία δεν θα επιδείξει πλέον καμία ανοχή σε τυχόν προσπάθεια δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων».

«Ο νέος νόμος είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους, ώστε να ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή τού προστίμου και από εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» δήλωσε ο κ. Καλαφάτης. 
Σημείωσε επίσης, ότι για όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, οι δόσεις για την αποπληρωμή του προστίμου φτάνουν μέχρι τα οκτώμισι χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που έχει μεταβιβαστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης που έχει ρυθμιστεί με το ν. 4014/11, τη διαδικασία μετάβασης της δήλωσης στο ν. 4178/13 μπορεί να κάνει ο νέος ιδιοκτήτης.

Γίνεται εκ νέου σαφές ότι αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης προ της 28ης Ιουλίου του 2011, μετά την υπαγωγή τους στο ν. 4178/13, απαλλάσσονται από την επιβολή κυρώσεων και δεν οφείλονται αναδρομικά βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές, οποιοσδήποτε φόρος και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη (όπως ύδρευσης, καθαριότητας, αποχετευτικά τέλη, κλπ), ενώ τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι, τέλη και πρόστιμα δεν αναζητούνται.

Ως χρόνος λήξης της αναδρομικής απαλλαγής των αυθαιρέτων κατασκευών και αλλαγών χρήσης είναι η ισχύς του ν. 4178/13, δηλ. η 8η Αυγούστου του 2013.

.Στρεβλώσεις στην αγορά οπωροκηπευτικών οδηγούν διαχρονικά σε αυξήσεις τιμών

Στρεβλώσεις στην αγορά οπωροκηπευτικών που οδηγούν διαχρονικά και σε αυξήσεις τιμών, διαπιστώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν και οι τιμές αποκλιμακώνονται σταδιακά από το 2010.
Αυτά προκύπτουν από κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην παραγωγή, εμπορία, διανομή και λιανική πώληση νωπών οπωροκηπευτικών, για τη χρονική περίοδο από το 2005 έως και το 2011.

Ειδικότερα, εξετάστηκαν η διάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας των νωπών οπωροκηπευτικών και το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της, η διαμόρφωση και διακύμανση των τιμών, του κόστους και των περιθωρίων κέρδους στα διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και ο βαθμός μετακύλισης των τιμών από το επίπεδο του παραγωγού έως το επίπεδο του καταναλωτή. 

Η κλαδική έρευνα επικεντρώθηκε σε δείγμα επτά οπωροκηπευτικών προϊόντων, και συγκεκριμένα στα μήλα, πορτοκάλια, ροδάκινα, πατάτες, τομάτες, αγγούρια και τα μαρούλια.

.Τέσσερις οι άξονες της ελληνικής προεδρίας

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αυτή την ώρα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και αμέσως μετά, στο πλαίσιο της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της ΕΕ, θα συναντηθεί με το κολλέγιο των επιτρόπων.

Όπως έγινε ήδη γνωστό, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους τέσσερις άξονες, ανάπτυξη, συνοχή, τραπεζική ενοποίηση και μεταναστευτική πολιτική, πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ελληνική προεδρία. Κατά την ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί και στις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.

.Υπέρ της καθιέρωσης αναλογικών διοδίων ο υπουργός Υποδομών

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με παρέμβασή του σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά τη συμφωνία επανεκκίνησης των μεγάλων οδικών έργων τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης αναλογικών διοδίων. Αφορμή για την παρέμβαση του υπουργού έδωσε η ακρόαση φορέων που είχαν κληθεί στην επιτροπή, επισημαίνοντας, στη συντριπτική πλειονότητά τους, το ζήτημα των χρεώσεων των διοδίων. 
«Υπάρχει μία αδικία που πρέπει να αρθεί, σε σχέση με τους συχνούς χρήστες. Πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις που να δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να πληρώνουν ανάλογα με τον δρόμο π... περισσότερα »

.Έλεγχος για δημόσιους υπαλλήλους με εμβάσματα στο εξωτερικό

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όλων των υπαλλήλων του δημοσίου που, μετά το 2009, έστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα αθροιστικά, άνω των 100.000 ευρώ

Η εντολή του κ. Μητσοτάκη απευθύνεται προς τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Ελεγκτών- Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), Παρασκευά Νομικό.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την κατά προτεραιότητα εξέταση εκείνων των υπαλλήλων που ελέγχονται ήδη, ποινικά ή πειθαρχικά, για τυχόν έκνομες πράξεις και συμπεριφορές ή υπάρχουν ενδείξεις απόκτησης πόρων που δεν δικαιολογούνται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε σχετικά, ότι «οι εποχές όπου ο καθένας μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει αναφορά σε κανένα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί».

Τόνισε δε, ότι «αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας προς το σύνολο της κοινωνίας, που από το υστέρημά της πολλές φορές συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι που επέλεξαν να στείλουν υψηλά χρηματικά ποσά σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. 

Ο έλεγχος θα αποδείξει αν τα ποσά αυτά που μεταφέρθηκαν μπορούν να δικαιολογηθούν από την εν γένει περιουσιακή τους κατάσταση».

.«Δεν χρειαζόμαστε σήμερα βεντέτες στην κεντροαριστερά»

«Δεν χρειαζόμαστε σήμερα βεντέτες στην κεντροαριστερά, ούτε ξεκαθάρισμα λογαριασμών του παρελθόντος» τονίζει ο υφυπουργός, αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελής Καψής σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είναι η στιγμή να βάλει ο καθένας πλάτη για να προχωρήσει αυτή η υπόθεση. 

Είναι η στιγμή να ξεπεράσουμε την παγίδα των κόκκινων γραμμών και να κάνουμε θετικές και συγκεκριμένες προτάσεις που θα αποτελέσουν και την προϋπόθεση συνεργασίας με τα άλλα κόμματα» σημειώνει ο κ. Καψής και προσθέτει: 

«Είναι απόλυτα αναγκαίο ένα ισχυρό κεντροαριστερό κόμμα. Είναι αναγκαίο για την πολιτική σταθερότητα, για να υπάρξει μια πολιτική δύναμη που να εκφράζει και την ευρωπαϊκή πολιτική και την μεταρρυθμιστική δυναμική που χρειάζεται η χώρα, μαζί με την δικαιοσύνη και την κοινωνική αλληλεγγύη. 

Αυτή είναι η πεμπτουσία της αριστεράς και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στρατευθούν όλοι όσοι πιστεύουν στην κεντροαριστερά».

Ο κ. Καψής εκφράζει την πεποίθηση ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα είναι έτοιμη να εκπέμψει πλήρως ενόψει της ελληνικής προεδρίας. 

«Παρότι υπήρξε καθυστέρηση στο να ανοίξει η Αγία Παρασκευή και να επιστρέψουν στο ραδιομέγαρο και αυτό κάποια στιγμή δημιούργησε ένα κλίμα ανησυχίας δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο τέλος» τονίζει ο κ. Καψής.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.