.Τι δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας στο Reuters


Η τρόικα έκανε κάποιες υποχωρήσεις στα εργασιακά θέματα, τα οποία αποτελούν το αγκάθι της διαπραγμάτευσης του πακέτου των 12 περίπου δισ. ευρώ, δήλωσε στο Reuters πριναπό λίγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα για το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στο διεθνές ειδησεογραφικό παρκτορείο, προσθέτοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο να βελτιωθούν κάποιοι όροι. Η τρόικα έκανε κάποιες υποχωρήσεις».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

.Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των τριών


Την αντίθεση του στις αλλαγές στα εργασιακά εξέφρασε πριν από λίγο ο Φώτης Κουβέλης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών κυβερνητικών εταίρων και κατέστησε σαφές ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσουν τέτοια μέτρα. Ο κ. Κουβέλης περιέγραψε με ζοφερά χρώματα την κατάσταση που θα δημιουργηθεί εάν γίνουν δεκτές οι αξιώσεις της τρόικας και διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για τα άλλα μέτρα συνεχίζεται. 
Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. «Αναγκαστικά τα μέτρα πρέπει να κλείσουν σήμερα, δήλωσε ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προσερχόμενος στη Βουλή για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Διεργασίες στις Κοινοβουλεύτικες Ομάδες της Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Α. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με βουλευτές του κόμματος του.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ιδιαιτέρως για τα εργασιακά.
Πάντως, παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια -που περιέγραψε με δραματικούς τόνους ο Γιάννης Στουρνάρας χθες στην Βουλή - μεγάλο αγκάθι παραμένουν οι αλλαγές στα εργασιακά. 

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με την τρόικα, αλλά αναγνωρίζουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία με τους δύο εταίρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με την οποία, η αποζημίωση σε εργαζόμενο με 16 χρόνια προϋπηρεσίας θα καθορίζεται στους 12 μισθούς και για τα έτη  που υπολείπονται θα χορηγείται επιπλέον ποσό με ανώτατο πλαφόν τα 2.000 ευρώ. 

Η τρόικα επέμεινε στην καταβολή επιπλέον ποσού 3.516 ευρώ ως ανώτατο πλαφόν εφάπαξ και το Υπουργείο Εργασίας επανήλθε με αντιπρόταση για την καταβολή 1.500 ευρώ ως ανώτατο όριο της  επιπλέον αποζημίωσης.
Ενδεικτικό των διεργασιών και των αντιδράσεων στην κυβερνητική συμμαχία είναι και το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ δεν αποδέχεται τις αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι το θέμα βρίσκεται εκτός των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκφράζουν, επίσης, δυσαρέσκεια για την απουσία ενημέρωσης από την πλευρά των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας σχετικά με τις διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Διαφωνία καταγράφεται από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ και για το φορολογικό και κυρίως για την κατάργηση του οικογενειακού αφορολογήτου.
Σύμπλευση ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ως προς την απόφαση να ψηφιστούν οι νέες δημοσιονομικές περικοπές μέσω της ψήφισης του προϋπολογισμού και οι διαρθρωτικές αλλαγές με διαδικασίες - εξπρές σε ένα μόνον άρθρο. 

.Πόλεμος διαρροών


Σημείο τριβής μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων συνιστά και το αν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε ζήτημα αφενός διαχείρισης από την τρόικα των ελληνικών ταμειακών διαθεσίμων μέσω δεσμευμένου λογαριασμού και αφετέρου "εσωτερικών αναπροσαρμογών" σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους . 
Το θέμα φέρεται να έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, εξ ού και η δήλωσή του αμέσως μετά, ότι «οι εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε προτεκτοράτο».Από πλευράς ΠΑΣΟΚ διέρρευσε προς τα μέσα ενημέρωσης συνημμένο σημείωμα προς την ελληνική κυβέρνηση, από το οποίο προκύπτουν αναλυτικά οι απαιτήσεις της γερμανικής πλευράς.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, απέδιδαν τη δήλωση του κ. Βενιζέλου περί «προτεκτοράτου» ακριβώς στην απαίτηση να μην ασκείται η δημοσιονομική πολιτική από την ελληνική κυβέρνηση.
«Σημασία δεν έχει τί σου στέλνουν αλλά τι απαντάς», υπήρξε το σχόλιο που διέρρευσε από τη ΝΔ, υπό τύπον διάψευσης του ισχυρισμού ότι υφίσταται ανάλογο θέμα

.Αντ. Σαμαράς: Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε


Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, κοιτάζω μπροστά, δεν κάνω πίσω, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
   "Γνωρίζω πολύ καλά τι διακυβεύεται σήμερα για τη χώρα. 

Επί τρεις μήνες, καθημερινά, αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας. Και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, διαπραγματευόμαστε σκληρά, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο" δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Έχουμε ήδη -και στα εργασιακά και σε άλλα- αλλάξει πολλές, πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της Τρόικας. 

Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Προσέξτε - το μόνο μου πάντα κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. 

Απ' αυτήν την ευθύνη πίσω δεν κάνω. Και δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί, αν αυτήν την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι. Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!».

.Σε αγωνιστική ετοιμότητα δηλώνει η ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση με Ευ. Βενιζέλο


«Είναι απαράδεκτο να γίνει οποιαδήποτε άλλη ανατροπή που αφορά στις τριετίες, τις αποζημιώσεις και το χρόνο εργασίας», δήλωσε αναφορικά με τα εργασιακά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μετά από συνάντηση που ο ίδιος μαζί με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας είχαν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, στα κεντρικά Γραφεία της παράταξης, στην Ιπποκράτους.

Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Βενιζέλος «βρίσκεται κοντά στις αντιλήψεις που εκφράσαμε» και πως «η στάση του κόμματός του θα είναι συνάρτηση της συνολικής συζήτησης και του επιπέδου διαπραγμάτευσης που θα αποφασιστεί σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, όπως επεσήμανε, έθεσε στον κ. Βενιζέλο «όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους ενόψει αυτών των διαπραγματεύσεων» 

και «υπενθυμίσαμε ότι δεν είναι μόνο τα εργασιακά, είναι ένα δυσβάστακτο πακέτο πολλών δισ. που αφορούν στον προϋπολογισμό του 2013 και θα επιβαρύνουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους».
«Περιμένουμε και σε κάθε περίπτωση προετοιμάζουμε τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις», υπογράμμισε, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

.«Τα μέτρα είναι σφαγείο και δεν είναι τα τελευταία»


«Αλλαγή στρατηγικής του ΚΚΕ δεν θα έχουμε» υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στο Kontra Channel.
 Εξάλλου στο μήνυμα που ζητήθηκε από την κ. Παπαρήγα, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «τα μέτρα που θα έλθουν στην Βουλή είναι σφαγείο και δεν είναι τα τελευταία, ο λαός πρέπει να δείξει με την στάση του ότι είναι αποφασισμένος να παλέψει, ότι νικά την μοιρολατρεία και ότι θα εξαπολύσει μια αντεπίθεση διαρκείας» και τόνισε ότι «στην Ελλάδα πρέπει να γίνει ριζική αλλαγή.»

Ερωτηθείσα για τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα, πριν απ' όλα «μετρά» την πορεία του εργατικού κινήματος, λογαριάζοντας, πχ πόσες Γενικές Συνελεύσεις σωματείων πραγματοποιούνται ή το ποσοστό συμμετοχής στις απεργίες.

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι πρέπει να συνειδητοποιηθεί το βάθος της κρίσης και η φύση της, ως κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, και όχι κρίση διαχείρισης και τόνισε ότι όλοι, πλην ΚΚΕ, υποστηρίζουν πως είναι κρίση διαχείρισης.

Επιπλέον επέκρινε τις συνδικαλιστικές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α ότι δεν θέλουν κίνημα στους τόπους δουλειάς και ότι «από τα πάνω» έχουν εκφυλίσει το κίνημα.

«Από μια άποψη είναι πιο δύσκολα (για το ΚΚΕ) απ' ότι στις αρχές της δεκαετίας του ΄90» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, εξηγώντας ότι αυτή την στιγμή υπάρχει βαθιά καπιταλιστική κρίση που πλήττει στρώματα εργαζομένων τα οποία δεν έχουν πείρα πολιτικών και κοινωνικών αγώνων και πασχίζουν να διασώσουν ότι μπορούν, ενώ ταυτόχρονα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων προσπαθούν να ενσωματώσουν αυτά τα στρώματα σε λογικές διαχείρισης.

«Οι κομμουνιστές πρέπει να αντέξουν, να διορθώσουν γρήγορα τις αδυναμίες τους και να μην υποκύψουν στην πίεση» είπε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας ταυτόχρονα και τους πολίτες να βγάλουν συμπεράσματα από τα αποτελέσματα που είχε η ψήφος τους και τονίζοντας ότι «μείωση της δύναμης του ΚΚΕ σημαίνει μείωση της αποτελεσματικότητας της πάλης.»

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.