.«Μπρα ντε φερ» στο Νταβός

Το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει διαγραφή χρέους από την ΕΕ και σκληρά μέτρα από την Αθήνα – Αισιόδοξος ο Ντράγκι ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση     

· Το Ντάβος στέλνει πολλαπλά μηνύματα στην Αθήνα. Οι ίδιοι και απαράλλαχτοι πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος, από ελβετικού εδάφους, εξακολουθούν να οχυρώνονται πίσω από τις δεδομένες γραμμές τους σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα.

Την Πέμπτη, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε εκ νέου λόγο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως προϋπόθεση να μπει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατήρησε αναλλοίωτη τη σκληρή στάση του (τα όσα είπε εις επήκοον του Αλέξη Τσίπρα είναι αψευδής μάρτυρας). 

Ο Μάριο Ντράγκι την Παρασκευή εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά δεν ξέχασε το Ασφαλιστικό. Και φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας, επέμεινε στην ανάγκη να δοθεί περισσότερη αλληλεγγύη στην ελληνική κυβέρνηση.
Αυτή η δημόσια διελκυστίνδα μπορεί να μην είναι καινούργια (κάθε πλευρά βλέπει εδώ και καιρό το… ποτήρι από τη δική της οπτική γωνία), όμως στην παρούσα φάση εμφανίζει αντίρροπες δυνάμεις που δεν θέλουν το ίδιο πράγμα την ίδια στιγμή.

Αμέσως μετά τη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ στο Νταβός, πηγές της Ουάσιγκτον ανέφεραν πως η στάση του Ταμείου επί του ελληνικού ζητήματος παραμένει η ίδια: η ΕΕ πρέπει να προσφέρει σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα έτσι ώστε το ΔΝΤ να ενταχθεί στο πρόγραμμα. 

Από την άλλη, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά σκληρών μεταρρυθμίσεων ως αντιστάθμισμα για τη διαγραφή χρέους.
Χειραψία του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη στο Νταβός
Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, μπορεί το Ταμείο να μετείχε ενεργά στα πρώτα δύο προγράμματα της Ελλάδας, ωστόσο στην παρούσα φάση ανασχετικός παράγοντας για να πει τρίτο «ναι» είναι ένας συγκεκριμένος αριθμός: το 175% επί του ΑΕΠ που έχει φτάσει το ελληνικό χρέος.

Η κυρία Λαγκάρντ τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η μεταρρύθμιση που θα αγγίξει τις συντάξεις είναι ζωτικής σημασίας. Η θέση του Ταμείου είναι δεδομένη: θέλει να συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να πετύχει οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσω ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Τι εννοεί; Το προφανές. Ητοι: σειρά δομικών μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα και διαγραφή χρέους από τους εταίρους.

Αισιόδοξος ο Ντράγκι
Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον κεντρικό τραπεζίτη της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ηταν μια ακόμη συζήτηση με άκρως σημαντικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες τα είπαν σε πολύ καλό κλίμα, ενώ ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε την ανάγκη να τελειώσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το πρόγραμμα και την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ υπήρξε απόλυτη ταύτιση στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ δείχνει θετική στο ενδεχόμενο να γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα όταν θα είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα ή όταν θα είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Λίγο πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Ντράγκι είχε δώσει τον τόνο των προθέσεών του μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Bloomberg. O ιταλός τραπεζίτης εξέφρασε την εκτίμησή ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει με επιτυχία.

«Είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα υπάρξει μία συμφωνία, ώστε η πρώτη αξιολόγηση να μπορεί να κλείσει με επιτυχία», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Παγκόσμιο κραχ
Υπό τον φόβο ενός παγκόσμιου κραχ λόγω των ανησυχιών που προκύπτουν από τις ασιατικές αγορές και κυρίως την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στο Νταβός και στα «εργαλεία» που διαθέτει η ΕΚΤ για την ανάσχεση των βασικών κινδύνων.

Ο Μάριο Ντράγκι είπε πως «καθώς ξεκινάμε τη νέα χρονιά τα καθοδικά ρίσκα έχουν αυξηθεί ξανά εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, τη μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων και τα γεωπολιτικά ρίσκα. 

Ως εκ τούτου, θα είναι αναγκαίο να αξιολογήσουμε και ενδεχομένως να επανεξετάσουμε την νομισματική μας πολιτική στην επόμενη συνάντηση μας τον Μάρτιο όταν θα είναι διαθέσιμες οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις» ανέφερε ο κ. Ντράγκι.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να ανακάμψουν αργότερα το 2016, σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι.

«Δεδομένων των τιμών των συμβολαίων του αργού πετρελαίου το αναμενόμενα μονοπάτι του ετήσιου πληθωρισμού το 2016 είναι τώρα πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το outlook νωρίτερα τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να ανακάμψει αργότερα το 2016» τόνισε.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι με τη στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και την προσδοκώμενη οικονομική ανάκαμψη, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανακάμπτει. 

Προειδοποίησε ωστόσο ότι παραμένουν ρίσκα από δευτερογενείς επιπτώσεις που θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο κεντρικός τραπεζίτης της γερμανικής Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν που συνήθως στέκεται επικριτικά στις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι, αυτή τη φορά τον στηρίζει

.Από το Νταβός στα μπλόκα ένα ασφαλιστικό δρόμος…

Με άδεια χέρια γυρίζει από το παγωμένο και χιονισμένο Νταβός ο Τσίπρας και έρχεται σε μια Ελλάδα που καίγεται από αγανάκτηση και οργή και σχεδόν σύσσωμη η κοινωνία βρίσκεται στους δρόμους και στα …κάγκελα.
Για την ακρίβεια ο Τσίπρας γυρίζει από το Νταβός όχι μόνο με άδεια χέρια αλλά με πιο βαρύ φορτίο στους ώμους. Ο Σόιμπλε του το ξεκαθάρισε ότι προέχει η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου και μάλιστα με ιταμό τρόπο προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. 
Η Λαγκάρντ ουσιαστικά του είπε ότι για να επιμείνει στη θέση του ΔΝΤ για μείωση του χρέους θα πρέπει να εφαρμόσει και άλλα μέτρα πέραν του ασφαλιστικού κάνοντας λόγο για «ισχυρές οικονομικές πολιτικές», ενώ τις ίδιες αυτές μέρες που ο Τσίπρας βρισκόταν στο Νταβός της Ελβετίας ο Μάριο Ντράγκι λέγεται ότι μετέφερε προς την κυβέρνηση δια του Προκόπη Παυλόπουλου ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να απελευθερώσει με μια τελική ρύθμιση την πώληση των κόκκινων δανείων στα ξένα funds για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό στο εσωτερικό η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει επικίνδυνα από τα χέρια της κυβέρνησης η οποία δείχνει αδύναμη να τη διαχειριστεί. Αγρότες καίνε σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ και παίζουν σκετς παρομοιάζοντας τον Τσίπρα με τζιχαντιστή που αποκεφαλίζει αγρότες!
Κυριολεκτικά πρόκειται για κατάσταση που κινείται μεταξύ σκύλας και χάρυβδης για την κυβέρνηση. Απέναντι σ’ αυτό ακόμα δεν μπορεί να αντιτάξει τίποτα το Μαξίμου. Η κοινή συνέντευξη τύπου για το ασφαλιστικό που έδωσαν οι Κατρούγκαλος, Αποστόλου, Αλεξιάδης και Γεροβασίλη το μεσημέρι της Παρασκευής μάλλον ήταν μια τρύπα στο νερό.
Είναι βέβαιο ότι ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να παρέμβει στις εξελίξεις μ’ αυτά που θα πει την Κυριακή στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησής του και σίγουρα θα πάει όσο το δυνατό προετοιμασμένος στη συζήτηση στη βουλή την Τρίτη για το ασφαλιστικό έχοντας απέναντί του την αντιπολίτευση.
Δυστυχώς για το Μαξίμου ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται και η απώλεια της πρωτοβουλίας των κινήσεων αρχίζει να γίνεται εμφανής. Το κλίμα όπως διαμορφώνεται και οι καταστάσεις που παγιώνονται στην κοινωνία που είναι σε βρασμό ψυχής μάλλον είναι δύσκολο να αναστραφούν αν δεν γίνει κάτι δραστικό. 
Είναι ένα ερώτημα αν μπορεί να πάει σε ψήφιση του ασφαλιστικού ακόμα και στη σημερινή του μορφή στη βουλή. Θα το αντέξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ; Και αν το κάνουν αυτό θα εκτονώσει ή θα εξαγριώσει την κοινωνία; Έχει άλλους άσους στο μανίκι ο Τσίπρας; Δύσκολη αν όχι άλυτη η εξίσωση για την κυβέρνηση.

Το βέβαιο είναι ότι πια πέρασαν ανεπιστρεπτί οι μέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κινείται και να πολιτεύεται πατώντας σε δύο βάρκες είτε σε επίπεδο ουσίας, είτε σε επίπεδο επικοινωνίας. Οι μέρες που έρχονται ολοκληρώνουν έναν κύκλο «βίαιης ωρίμανσης» του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι την επομένη του δημοψηφίσματος και της υπογραφής του τρίτου μνημονίου. Πόσο ακόμα θα μπορεί να το παίζει υπέρμαχος των διαδηλώσεων ως διαπραγματευτική δύναμη της χώρας; Η συνέχεια προσεχώς…

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.