.Καταστρέφοντας και βλέποντας

Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε πει κάποτε ότι «οικονομική πολιτική (για τις επιχειρήσεις) είναι τρία πράγματα: αν κινείται, φορολόγησέ το· αν παρ’ όλα αυτά συνεχίσει να κινείται, ρύθμισέ το· αν σταματήσει να κινείται, επιδότησέ το». Ο αφορισμός δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη εφαρμογή στην πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και συγκεκριμένα στο καμάρι της, που είναι η «ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου». 

Ετσι μετά τα πανηγύρια και τα ταξίματα του κ. Τσίπρα, ξεκινά το πρόγραμμα επιδοτήσεων. Οπως διαβάζουμε, «σε συνάντηση που είχαν ο κ. Νίκος Παππάς με τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τις συνδικαλιστικές ενώσεις των ανθρώπων που η εργασία τους βρίσκεται σε επισφάλεια, οι υπουργοί παρουσίασαν πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας. Το σχέδιο περιλαμβάνει επιδότηση θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις των νέων καναλαρχών, όταν αυτές οι θέσεις καλύπτονται από ανθρώπους που θα χάσουν τη δουλειά τους επειδή κάποια κανάλια κλείνουν. Το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας θα έχει διάρκεια 24 μηνών».

Αν υπολογίσουμε ότι ο μέσος μισθός (μαζί με ασφαλιστικές εισφορές) των ανθρώπων που έχασαν –έτσι χωρίς σχέδιο– τη δουλειά τους είναι περί τις 2.000 ευρώ, τότε το κόστος της επιδότησης για 24 μήνες είναι γύρω στα 96 εκατ. ευρώ. Κάτι ήξερε ο πρωθυπουργός που έταξε ότι «τα χρήματα από τη διαγωνιστική διαδικασία θα πάνε σε ευπαθείς ομάδες». Μάλλον πρόκειται για τις ευπαθείς ομάδες που η κυβέρνησή του δημιούργησε.

Μιας ανοησίας όμως μύριες έπονται. Η επιδότηση που προχείρως ανακοίνωσαν οι κ. Παππάς και Κατρούγκαλος δημιουργεί αυτομάτως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους νέους καναλάρχες, αφού αυτοί θα στελεχώσουν τα κανάλια τους με νέο προσωπικό, το οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι από τους ανέργους που δημιουργεί η κυβέρνηση διά της προχειρότητάς της. 

Συνεπώς, οι δύο τηλεοπτικές επιχειρήσεις που πήραν άδεια, θα έχουν κάθε κίνητρο να απολύσουν τους εργαζομένους που έχουν για να προσλάβουν επιδοτούμενους ανέργους. Αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση ή θέλει απλώς να αποδείξει ότι είναι ανίκανη στα μικρά εξίσου με τα μεγάλα; Το σόου τύπου Big Brother, που ανέβασε προς τέρψιν του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κοινού ο κ. Νίκος Παππάς, θα συνεχίσει να βγάζει πολλά φασούλια στην πορεία.

 Πολύ λογικό: όταν πολιτεύεσαι χωρίς σχέδιο και με βάση μόνο τα επικοινωνιακά αποτελέσματα κάθε κίνησης, επόμενο είναι να προκύπτουν διαρκώς εκπλήξεις. Εκπλήξεις που μπορεί να ξαφνιάζουν τους πρόχειρους στα λόγια και στις πράξεις υπουργούς, αλλά είναι οδυνηρές για όσους τις υφίστανται.

Η δε προχειρότητα είναι εμφανής σε μια άλλη απόφαση του κ. Παππά: Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των νέων καναλαρχών γίνεται μόνο για το ποσό που αφορά την πρώτη δόση, η οποία πρέπει να καταβληθεί σε 15 ημέρες και όχι για το συνολικό τίμημα της άδειας (Real FM 7.9.2016). Ο κ. Παππάς σημείωσε πως «αυτήν τη στιγμή πρέπει να βεβαιώσουν ότι μπορούν να καταβάλουν την πρώτη δόση.

 Από εκεί και ύστερα θα το δούμε και θα πράξουμε τα ανάλογα». Καταστρέφοντας και βλέποντας δηλαδή, αλλά ποιος είπε στον υπουργό ότι το «πόθεν έσχες» δεν αφορά την προέλευση των χρημάτων και αφορά μόνο την ταμειακή κατάσταση όσων το συντάσσουν; Πρώτη Φορά Αριστερά, πρώτη φορά τέτοια προχειρότητα· αν φυσικά πρόκειται περί προχειρότητας και όχι καραμπινάτης διαφθοράς.

.Η χρηματοδότηση της Αυγής…

Είναι εύκολο να απευθύνεις κατηγορίες σε άλλους. Οταν όμως φθάνει η ώρα να δώσεις απαντήσεις για τα του οίκου σου, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

 Αυτό συνέβη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Αυγής» Δ. Στούμπο όταν κλήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ. Δεν απάντησε ποιος κρύβεται πίσω από την κυπριακή εταιρεία Atlas Trust LTD που κατέχει πέραν του 2% των μετοχών της «Αυγής», το ίδιο δηλαδή ποσοστό που κατέχουν και δύο... υπουργοί (οι Νίκος Φίλης και Δ. Σκουρλέτης), παρά τις επίμονες ερωτήσεις που του υπέβαλε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Κ. Τζαβάρας.

 Αρνήθηκε ότι η κυπριακή εταιρεία είναι offshore. Δεν μπόρεσε να δώσει πειστική εξήγηση με ποιες εγγυήσεις έπαιρνε τραπεζικά δάνεια, λέγοντας απλώς ότι η εγγύηση ήταν η μικρή κυκλοφορία της εφημερίδας. Απέκρυψε ότι για να πάρει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα η «Αυγή», έστειλε σημείωμα ο ΣΥΡΙΖΑ («δήλωση πατρωνίας», ο νομικός του όρος).

 Μετά από ερώτηση πάλι παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτεί την «Αυγή». Τελευταίως έδωσε 900.000 ευρώ. Δεν απάντησε πώς είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ που χρηματοδοτείται από το κράτος για τις λειτουργικές και τις προεκλογικές του δαπάνες να χρηματοδοτεί μία κομματική εφημερίδα. Και το σημαντικότερο - κόμπιασε, αλλά το είπε - πως η «Αυγή» δεν είναι... κομματική εφημερίδα.

Απάντηση για χειροκρότημα...
Η απάντηση πάντως που έκανε εντύπωση στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ δόθηκε από τον εκδότη-διευθυντή των «Παραπολιτικών»Γιάννη Κουρτάκη. Τον ρώτησε ως εξής ο (ταλαντούχος στις ερωτήσεις) Ν. Νικολόπουλος: Επειδή σας είδαμε σε φωτογραφίες μαζί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, μπορείτε να μας πείτε τι σχέση έχετε μαζί του; Ο κ. Κουρτάκης απάντησε αμέσως

Είπε ότι με τον κ. Μαρινάκη είναι φίλοι, για να συμπληρώσει αμέσως μετά «πολύ στενοί φίλοι» και ότι ο εφοπλιστής δεν ανακατεύεται στις εκδοτικές του επιχειρήσεις. Πήγε να τον διακόψει με άλλη ερώτηση ο ανεξάρτητος βουλευτής και ο κ. Κουρτάκης σήκωσε το χέρι του λέγοντας ότι ούτε αυτός ανακατεύεται στις τηλεοπτικές επιδιώξεις του κ. Μαρινάκη. Και όπως παρατήρησε ο γαλάζιος βουλευτής Δ. Σταμάτης «ήταν απάντηση για χειροκρότημα».


.Γιατί οι άλλοι ήσαν καλύτεροι;

Είναι το ύστατο επιχείρημα σε οποιαδήποτε συζήτηση. Είτε αναφέρεσαι στην οικονομική κατάρρευση είτε στην ασφυκτική φορολογία είτε στη διάλυση της εκπαίδευσης είτε στην εγκληματική διαχείριση του προσφυγικού είτε στην ανασφάλεια, ο άλλος που όση ώρα μιλάς κουνάει το κεφάλι του με συγκατάβαση, στο τέλος με τη μακάρια έκφραση του ανθρώπου που ξέρει την αλήθεια από τα γεννοφάσκια του, θα σου απαντήσει: «Γιατί οι άλλοι ήσαν καλύτεροι;». Πώς έλεγαν παλιά «κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους στην Αφρική;».

 Το φαινόμενο το έχει εντοπίσει ο Mike Godwin προ πολλών ετών. Παρατήρησε ότι όταν μια συζήτηση τραβάει σε μάκρος στο Διαδίκτυο, κάποιος από τους συνομιλητές, προκειμένου να αποστομώσει τους υπόλοιπους, θα συγκρίνει τα επιχειρήματά τους με τους ναζί ή τον Χίτλερ. Η θεωρία που διατύπωσε ονομάστηκε ο νόμος του Godwin και έκτοτε πολλές ομάδες αποκλείουν αυτομάτως από τη συζήτηση όποιον πρώτος χρησιμοποιήσει την αναφορά στους ναζί...

 Η πρώτη απάντηση που σου έρχεται στο μυαλό, αν έχεις εννοείται γερά νεύρα για να συνεχίσεις, είναι ότι δεν συζητάμε για το τι ήσαν οι «άλλοι», αλλά για το τι είναι «αυτοί». Αμέσως μετά, δικαιούσαι να ψελλίσεις: «Μα υποτίθεται ότι τους ψήφισες για να είναι καλύτεροι». «Είχαμε κι εμείς τις αυταπάτες μας», θα πει, «εξάλλου κάναμε την αυτοκριτική μας».
Αν θέλεις να συνεχίσεις τη συζήτηση, οφείλεις να εγκαταλείψεις την επικράτεια του αυτονόητου και να προβάλεις επιχειρήματα που ούτε εσύ θεωρούσες αυτονόητα, η εμπειρία όμως και η κοινή λογική σού επιβάλλουν να τα υπερασπιστείς. Ε ναι, οι άλλοι ήσαν καλύτεροι.

Αυτό δεν ήταν δεδομένο τον Ιανουάριο του 2015 όταν κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία περίοδος της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν απογοητευτική. Κανείς δεν πίστευε στο success story. Ούτε οι ίδιοι που το πρόβαλαν ως τελευταία γραμμή αμύνης απέναντι στην κατάρρευση την οποία είχαν προεξοφλήσει. Το κληροδότημα της κυβέρνησης Παπανδρέου, η απουσία οποιουδήποτε ελληνικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση, είχε εξαντλήσει τη διαδρομή του.

 Ηταν πλέον φανερή η ψυχολογική αδράνεια της κοινωνικής ενδοχώρας. Κανείς δεν ήθελε μεταρρυθμίσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη επειδή πολλοί πίστεψαν ότι θα επιτύχει να διαχειρισθεί την πτώχευση χωρίς να κινηθεί τίποτε. Λειτούργησε σαν αντικαταθλιπτικό, κι ας είχε λήξει η δραστική του ουσία, η παλαιοαριστερή ρητορική του.
Και ήρθε η σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ και οι περιοδείες ενός υπουργού Οικονομικών με ταλέντο ζογκλέρ, και ήρθε το δημοψήφισμα και ήρθε το ακόμη σκληρότερο μνημόνιο, και ήρθαν και κάτι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που η κυβέρνηση έκανε πως δεν τους βλέπει. Κυρίως όμως ήρθε η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς την ηγεσία της χώρας.

 Απόδειξη της έλλειψης εμπιστοσύνης είναι το επιχείρημα: «Γιατί, μήπως οι άλλοι ήσαν καλύτεροι;».
Θα μου πείτε, όταν η μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη κινδυνεύει να βρεθεί στα χέρια ενός Ντόναλντ Τραμπ, γιατί να μην είναι υπουργός στην πτωχή και άμοιρο Ελλάδα κάποιος Σπίρτζης ή Πολάκης, κάποιος Δρίτσας ή Φλαμπουράρης – τι ωραία ανθοδέσμη εγκεφάλων.
Δεν πιστεύω στα θαύματα. Σε πείσμα όμως της πραγματικότητας εξακολουθώ να πιστεύω στη σοβαρότητα. Και σ’ αυτό το σημείο δεν χωράει αμφιβολία: οι «άλλοι» ήσαν καλύτεροι.

Τάκης Θεοδωρόπουλος
Καθημερινή

.Θα έχουν κακό τέλος

«Βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με την περυσινή προκύπτει από την έρευνα της ΕΣΕΕ για τις θερινές εκπτώσεις, ωστόσο οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου εκπτώσεων περί ουσιαστικότερης ανάκαμψης δεν επαληθεύτηκαν καθώς συνολικά η έρευνα (πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 200 επιχειρήσεων) καταγράφει πτώση του τζίρου κατά 9,7% σε σύγκριση με πέρυσι».
To θεσπέσιο αυτό κείμενο προέρχεται από το «ανεξάρτητο» Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το ίδιο που είχε κάνει εκείνο το τρομερό αφιέρωμα για την υποδοχή που επιφύλαξαν οι συντοπίτες του στην Άρτα στον Αλέξη Τσίπρα. Αν δεν κάνουμε λάθος είχε πάρει... Πούλιτζερ.
Το ίδιο βραβείο θα πρέπει να πάρει τώρα και η παραπάνω είδηση που καταγράφει τα στοιχεία για την ελληνική αγορά. Όλοι, και κυρίως οι έμποροι, είδαν ότι η αγορά βούλιαξε αλλά το ΑΠΕ τι λέει; Είναι... βελτιωμένη η εικόνα σε σχέση με πέρυσι αλλά έπεσε 9,7% επειδή ήταν υψηλότερες οι προσδοκίες των εμπόρων.
Απίστευτα πράγματα και δεν είναι λάθος το κείμενο. Είναι η λογική που επικρατεί σε ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης το οποίο πληρώνουμε όλοι εμείς, όπως και η ΕΡΤ, για να κάνει προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης. Να μην εμφανιστεί στην κοινή γνώμη η καταστροφή στην οικονομία και η δυσκολία στην καθημερινότητα. Να εξωραϊστεί αυτό που έφτιαξε ο κ. Τσίπρας και η παρέα του. Και καλά, το ΑΠΕ ποιο είναι και γιατί να μας ενδιαφέρει; Έτσι είναι, ωστόσο, αποτελεί ένα δείγμα για το πώς βλέπει η κυβέρνηση την ενημέρωση και πώς σκέφτεται το τηλεοπτικό τοπίο τα επόμενα χρόνια.
Ρωτάς για παράδειγμα κυβερνητικά στελέχη: «Θα κλείσουν κανάλια μετά τη δημοπρασία; Θα μείνουν χιλιάδες άνεργοι; Θα είναι ελεγχόμενη η ενημέρωση;» Και τι απαντούν: «Μαύρο σε κανάλια έριξε ο Σαμαράς». Ξεχνούν βεβαίως ότι η ΕΡΤ έκλεισε για ένα μήνα κι άνοιξε αμέσως. Τα κανάλια που θα κλείσουν μετά τη διαδικασία του παπατζή πότε θα ξανανοίξουν;
Η κυβέρνηση δεν ανέχεται τη διαφορετική φωνή. Θέλει να έχει μέσα ενημέρωσης σαν το ΑΠΕ και την ΕΡΤ. Θέλει να έχει ελεγχόμενους καναλάρχες που αύριο θα τους εκβιάζει ότι θα δώσει κι άλλες άδειες, επομένως θα πρέπει να μοιραστεί ξανά η πίτα της αγοράς. Θέλει να βγουν μπροστά οι «αριστεροί Ταλιμπάν» που βγαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα κανάλια και γλείφουν τον.... Νικόλαο... Παππακό, όπως φωνάζουν πλέον τον υπουργό Επικρατείας.
Θα έχουν κακό τέλος.

.Κριτική του... χαβιαριού

O τόπος καίγεται. Η κοινωνία βράζει, η οικονομία βρίσκεται ξανά στην κόψη του ξυραφιού. Η κυβέρνηση και η Αριστερά γενικότερα καλλιεργεί συστηματικά ένα κλίμα εμφυλίου. Με κινήσεις και αποφάσεις που παίρνει δείχνει να αδιαφορεί για το αν θα διχάσει τους Έλληνες κι αν θα αφήσει πίσω της καμένη γη, όχι μόνο στα οικονομικά αλλά και στην ίδια την κοινωνία.
Κι όμως, αντί να υπάρχει μια έντονη αντίδραση, αντί η αξιωματική αντιπολίτευση που προηγείται με 10 μονάδες διαφορά να έχει ξεσηκώσει το κόσμο, ασκεί κριτική του... χαβιαριού.
Σαν να βρίσκεται η ΝΔ σε ένα... σουαρέ όπου ο οικοδεσπότης λέει ό,τι θέλει, κάνει ό,τι γουστάρει, πλακώνει στις φάπες όποιον βρει μπροστά του και ο καλεσμένος κάθεται και τρώει, και το ξύλο και τις προσβολές.
Τρανό παράδειγμα η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Το είχαμε ξαναγράψει ότι η ΝΔ εμφανίστηκε να σκύβει το κεφάλι στην πλεκτάνη που της έστησε η κυβέρνηση και μια μερίδα τρελαμένων Καραμανλικών. Κουβέντα, απούσα, καμιά αντίδραση, ακόμη κι όταν βουλευτές της είχαν βγει και προκαλούσαν χωρίς αιδώ, επιδιώκοντας ακόμη και διάσπαση.
Κλείνει η κυβέρνηση τα κανάλια και τι κάνει η ΝΔ; Θυμίζει την ΕΡΤ. Αλλά πώς. Μήπως θυμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγάλει τον κόσμο στο δρόμο και τους βουλευτές του να καβαλάνε τα κάγκελα της Μεσογείων; Να δούμε τον Κυριάκο στα κάγκελα του Alpha και τι στον κόσμο. Μπορεί και να φοβάται μη σκίσει κανένα παντελόνι.
Άλλο μεγαλύτερο παράδειγμα; Αν μας πει έστω κι ένας ψηφοφόρος της ΝΔ (πέραν όσων βρίσκονται στα γραφεία και νομίζουν ότι παράγουν πολιτική) ότι ξέρει ποια είναι η στάση του κόμματος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών θα του δώσουμε το βραβείο αντίληψης. Ο καθένας βγαίνει και λέει ό,τι θέλει, χωρίς κοινή γραμμή, χωρίς στόχευση, χωρίς λύση.
Τι θα κάνεις κύριε Μητσοτάκη όταν γίνεις πρωθυπουργός; Θα ακυρώσεις το διαγωνισμό; Θα δώσεις άλλες δέκα άδειες; Η απάντηση: «Θα ακυρώσουμε το νόμο Παππά, δεν θα έχουμε υπουργό – καναλάρχη».
Με απλά λόγια, πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα κι άμα την πιάσει κανείς έχει καλώς.
Μα είναι δυνατόν; Ο Τσίπρας και η παρέα του πήραν τα όπλα, αρματώθηκαν τα μπαζούκα και βαράνε κατά βούληση και η ΝΔ ρίχνει πέτρες με τη σφεντόνα. Ενίοτε ο Δαβίδ νικά τον Γολιάθ, όμως αυτά γίνονται μια φορά κάθε 2.000 χρόνια.
Με λογική χαλαρής αντιπολίτευσης, χωρίς να σπάσει αυγά, η ΝΔ δεν θα κάνει ποτέ ομελέτα. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «άλλος». Δεν έχει αυτή την «αλήτικη» (με το συμπάθιο) συμπεριφορά του Τσίπρα και του Παππά. Είναι και το... Κολέγιο που παίζει το ρόλο του... Αλλά μέχρι πότε; Μέχρι πότε θα πηγαίνει στη μάχη φορώντας γάντια για να μη ματώσουν οι παλάμες;
Μέχρι πότε θα τρώει φάπες και θα γυρίζει και το άλλο μάγουλο; Μέχρι πότε θα αφήνει το χρόνο να περνά κι άμα πέσει το φρούτο έχει καλώς;
Πότε θα ξεσηκώσει τον κόσμο της ΝΔ; Πότε θα βγει με περιοδείες να πείσει τον κόσμο ότι συντελείται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα κι ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει «κόκκινη» χούντα;
Μέχρι πότε θα βγαίνει ο Κυριάκος, ο Κουμουτσάκος, ο Λαζαρίδης (ο Μακάριος, όχι ο άλλος...) και όσοι διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία του κόμματος, λες και είναι ζόμπι που κάνουν τις ίδιες κινήσεις; Σαν ρομποτάκια που κάνουν τα ίδια, λένε τα ίδια, ανέχονται τις ίδιες προσβολές και τι κάνουν; Πίνουν φραπουτσίνο με πέντε ζάχαρες και μιλάνε για τον καιρό;
Μα που χάθηκαν εκείνα τα νέα παιδιά που μπήκαν για να ενισχυθεί η επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος; Πήγε ο Άδωνις διακοπές και τη ΝΔ την εκπροσωπεί στα κανάλια ο... Κακλαμάνης και ο Οικονόμου;
Να μας συγχωρήσουν εκεί στα νέα γραφεία του κόμματος, δεν τα λέμε για κακό. Για καλό τα λέμε γιατί ο Τσίπρας φτιάχνει την ατζέντα και η ΝΔ απλά ακολουθεί σαν σκυλάκι που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει. Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το έδειξε: Αντί να μεγαλώνει η διαφορά μικραίνει, κι αντί η ΝΔ να σαρώνει στην κοινωνία, η κοινωνία της στέλνει μήνυμα να μην κοιμάται γιατί μπορεί να ξυπνήσει απότομα και να πάθει καρδιακό.

Ξύπνα, λοιπόν, Κυριάκο για το καλό το δικό σου, της ΝΔ αλλά πρωτίστως της πατρίδας. Ας μη σε γράψει η ιστορία ως διαχειριστή μιας κατεστραμμένης χώρας.

.Βαρύ… χειμώνα προβλέπει το ΔΝΤ για την ελληνική κυβέρνηση

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την νέα αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα ξεκινήσει, αλλά όλα δείχνουν ότι θα διαρκέσει για πολύ. Σίγουρα πολύ περισσότερο απ᾽όσο ελπίζει και προσδοκά η Αθήνα. Οι εκτιμήσεις προδιαγράφουν την διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει κι επισήμως με την άφιξη της Τρόικας στην χώρα μας ως ένα μπραντ εφέρ Ελλάδας και δανειστών για γερά νεύρα.
Και τούτο διότι οι πληροφορίες φέρουν το Ταμείο έτοιμο να εγείρει και πάλι νέα προσκόμματα απαιτήσεων προς την Αθήνα σε μία προσπάθεια να τραβήξει επί μακρόν το νέο γύρο αξιολόγησης που θα ξεκινήσει σύντομα.
Πηγή του Ταμείου πάντως τόνιζε την ανάγκη να επιδειχθεί υπομονή υπογραμμίζοντας την άποψη ότι… «στο θέμα της αξιολόγησης δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Σημασία έχει η συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων να συμβαδίζει με την υλοποίησή τους. Και ως προς το τελευταίο πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις ότι τα συμφωνηθέντα εφαρμόζονται».
Όπως είναι ήδη γνωστό, οι επιφυλάξεις του Ταμείου αφορούν μείζονα ζητήματα από την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων μέχρι τους στόχους για τα έσοδα και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η αντίληψη που κυριαρχεί μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ που παρακολουθούν από πολύ κοντά το ελληνικό πρόγραμμα, είναι πως ούτε λίγο ούτε πολύ η Αθήνα θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να προσφύγει στην λήψη πρόσθετων μέτρων για να μπορέσει να μείνει συνεπής με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της απέναντι στους Ευρωπαίους.
Πάντως το όλο κουβάρι θα περιπλακεί ακόμα περισσότερο αφού η ελάφρυνση του χρέους που θέτει το Ταμείο ως προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, είναι άρρηκτα εξαρτώμενη από την πορεία επίτευξης των στόχων.
Η εκ προοιμίου δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, αποτελεί πρόσθετο εμπόδιο στον δρόμο που θέλει να διανύσει η κυβέρνηση για να υπάρξει μία σχετική συμφωνία για το χρέος μέχρι τα τέλη του έτους.
Μετά την θερινή ραστώνη, η Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται να έρθει στην Αθήνα τις επόμενες μέρες έχοντας στις βαλίτσες της εισηγήσεις για δραστικές περικοπές κοινωνικών δαπανών αλλά το βαρύ «τσεκούρι» για τα εργασιακά.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η πλευρά του ΔΝΤ θα προσέλθει στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων χωρίς να συμμερίζεται την άποψη ότι ο χρόνος πιέζει για την Ελλάδα και επιζητώντας όπως φαίνεται μία νέα μακρόσυρτη, αργή και επίπονη για την ελληνική πλευρά διαδικασία αξιολόγησης…

.Κυβερνώσα Αριστερά: H δικτατορία στα… καλύτερά της

Ένα κανάλι, ο Alpha, ζητά την κασέτα με τις 66 ώρες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ώστε να δει αν ο Ιβάν Σαββίδης λειτούργησε εξωθεσμικά και αν η συμπεριφορά του συνιστά παράγοντα ακύρωσης του διαγωνισμού. Μάλιστα ο Κοντομηνάς του κάνει μήνυμα και η υπόθεση με τους «λαγούς» και τους αεριτζήδες θα κριθεί στα δικαστήρια.
Η εισαγγελέας συμφωνεί αλλά μια ημέρα μετά με κυβερνητική παρέμβαση αποφασίζεται να δει ο σταθμός την κασέτα αλλά να μην κάνει αντίγραφο, προφανώς για να μη μάθει ο ελληνικός λαός τι έγινε στην παρτίδα πόκερ των παπατζήδων.
Ο Μαρινάκης από την πλευρά του ζητά να ελεγχθεί το πόθεν έσχες όλων των νικητών στο διαγωνισμό για το σύνολο του ποσού που έδωσαν. Και ο Παππάς αποφασίζει να ζητηθεί πόθεν έσχες μόνο στην προκαταβολή και μετά βλέπουμε. Για παράδειγμα, ο Καλογρίτσας να μπορεί να δικαιολογήσει 17 εκατ. που πρέπει να δώσει, αλλά για τα 54 εκατ. θα βρει χρόνο να το κάνει στο μέλλον.
Μια κομματική εφημερίδα η «Αυγή» παίρνει δάνειο με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιδοτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή δανειοδοτείται όπως είπε και ο Παν. Ψυχάρης με «αέρα». Η ίδια εφημερίδα έχει μέτοχο μια off shore εταιρεία, της ζητούν να αποκαλύψει ποιοι κρύβονται πίσω από την εταιρεία αυτή αλλά οι επικεφαλής της Αυγής και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ κωφεύουν. Αρνούνται να πουν ποιοι ήταν και τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την υπόθεση. Την ίδια στιγμή η εφημερίδα της αριστεράς με την ανυπόληπτη κυκλοφορία παίρνει ένα σκασμό λεφτά το 2015, χρονιά που εντελώς τυχαία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Η κυβέρνηση, παντελώς εξωθεσμικά και παρασκηνιακά παρεμβαίνει στις τράπεζες και μπλοκάρει τα λεφτά του Mega, αφήνοντας τους εργαζόμενους επί πέντε μήνες απλήρωτους. Η αριστερή κυβέρνηση επιτρέπει να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες εργαζόμενων και μάλιστα συμπλέει με τους ιδιοκτήτες του καναλιού στο σχέδιο διάλυσής του για να έρθει να το πάρει κάποιος «λευκός ιππότης» μπιρ παρά.
Ο υπουργός – καναλάρχης, μαζί με τον υπουργό Κατρούγκαλο πετάνε εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο και μετά τους δίνουν επιδόματα ανεργίας και συστάσεις να φτιάξουν... site για να μην πεινάνε.
Ο ίδιος υπουργός Κατρούγκαλος, αφού κόβει τις συντάξεις του κόσμου στη συνέχεια τους δίνει «ασπιρίνες» καθώς πολλοί από αυτούς δεν θα έπαιρναν ούτε ευρώ από τον Οκτώβριο.
Όλα τα παραπάνω είναι δείγμα της αριστερής κυβέρνησης που είναι ευαίσθητη στα δημοκρατικά δικαιώματα, στη διαφάνεια, που είναι με το λαό κι όχι με το κεφάλαιο, που δεν έχει σχέσεις με τη διαπλοκή και που εξελέγη για να φέρει στην Ελλάδα άλλον αέρα.
Η ΝΔ, ο Σαμαράς, ο Μητσοτάκης, είναι δεξιοί, ακροδεξιοί, φασίστες, συντηρητικοί, διαπλεκόμενοι αλλά... δεν τόλμησαν να κάνουν όλα τα παραπάνω. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αν αυτό δεν είναι αριστερή Χούντα κι αν ο Τσίπρας δεν είναι Ερντογάν, όπως γράφουν και οι ξένες εφημερίδες, τότε τι είναι;

.Ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον μικρό Αλέξη ο Καμμένος;

Πίνοντας Earl Gray, πράσινο για τη δίαιτα, σε τσαγιερό βικτωριανού τύπου, ο Πάνος Καμμένος έδωσε σημεία ζωής μιλώντας... μέσω twitter. Εκεί που νομίζαμε ότι έφυγε από τη χώρα με... ελικόπτερο, εκεί που ανησυχούσαμε ότι ο τουρκικός στρατός θα... μπουκάρει στη χώρα αφού δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, να' σου ο στρατηγός Πάνος έκανε την εμφάνισή του μιλώντας ξανά για τον κουμπάρο Καλογρίτσα.
Αφού ο κουμπάρος πήρε την άδεια και ο υπουργός δεν παραιτήθηκε είπε να κάνει μια δήλωση με την οποία επιμένει ότι είτε καναλάρχης θα είναι είτε εργολάβος. Όμως, πρόκειται για τζάμπα μαγκιά καθώς ούτε νόμος για βασικό μέτοχο υπάρχει, ούτε ο κουμπάρος πήρε την άδεια. Ο γιος Βλαδίμηρος την πήρε και απ' όσο ξέρουμε και ο Μπόμπολας για του εκδότη είναι και ο Πάνος Ψυχάρης γιος του Σταύρου είναι και ο Τζίγκερ γιος του Βαρδινογιάννη είναι, αλλά δεν είχαν κανένα πρόβλημα.
Εκεί, όμως, που τα... έσπασε και προκάλεσε αίσθηση ήταν η εκτίμησή του ότι δεν έχει τα 50 τόσα εκατομμύρια ο κουμπάρος του. Ότι δεν είναι τόσο... πλούσιος «η Χρήστους για να πάρ κανάλ».
Προφανώς ως... εξ αγχιστείας μέλος της οικογένειας ξέρει τα περιουσιακά του κουμπάρου εκ Καρδίτσας. Κι αυτό δημιουργεί μείζον θέμα για την κυβέρνηση. Δηλαδή ο κ. Καμμένος κατηγορεί το «πουλέν» του Τσίπρα και του Παππά ως... αεριτζή. Ότι δηλαδή χτύπησε μια άδεια χωρίς να έχει τα λεφτά και τώρα παρακαλάει τους παλιούς διαπλεκόμενους μιντιάρχες για να του δώσουν κανένα εκατομμύριο να τα βγάλει πέρα.
Αν είναι έτσι τότε υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα. Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, μήπως ο υπουργός Άμυνας και συγκυβερνήτης στο καράβι που βουλιάζει, εγκαταλείπει το ταξίδι.
Μήπως είναι δηλαδή ένα από τα «ποντίκια» που γράφαμε πριν μερικές ημέρες τα οποία βλέπουν ότι τελειώνει το αριστερό παραμύθι και παίρνουν τις αποστάσεις τους.
Μήπως ο κ. Καμμένος ετοιμάζει καμιά ηρωϊκή έξοδο είτε βάζοντας μπροστά το θέμα των περικοπών στους ένστολους είτε την υπόθεση με τις άδειες και τον Καλογρίτσα;
Θα μπορούσαν να υπάρχουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με τους ΑΝΕΛ να πηδάνε από το πλοίο και τον Τσίπρα να αναζητά άλλο... Μούτσο που μπορεί να λέγεται... μπάρμπα Βασίλης.

Έτσι, ο Καμμένος θα το παίζει ήρωας, παρ' ότι κατάπιε μνημόνια, περικοπές, προσβολές, Μακεδονίες, προσφυγικά, γάμους ομοφυλοφίλων και άλλα «δεξιά» πράγματα. Ίσως να είναι και η μόνη περίπτωση να διασωθεί πολιτικά. Να εγκαταλείψει τον «μικρό Αλέξη».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.