.Έκοψαν για καυσόξυλα και την ελιά του Πλάτωνα!


Την «απόγονο» της ελιάς του Πλάτωνα στην Ιερά οδό ξερίζωσαν άγνωστοι για να την χρησιμοποιήσουν για... καυσόξυλα.

Η ελιά που βρίσκεται στην περιοχή του Βοτανικού, κοντά στο σημερινό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είχε καταστραφεί από πρόσκρουση λεωφορείου το 1975. 

Το ξύλο, τότε, μεταφέρθηκε και διατηρείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στο σημείο έμειναν κάποιες ρίζες που έδωσαν και πάλι ζωή.

Η ελιά που ζωντάνεψε και πάλι, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ξεριζώθηκε από άστεγους προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν για καυσόξυλα.

Κάτω από το συγκεκριμένο δέντρο ο Πλάτωνας δίδασκε τους μαθητές του τον 5ο αιώνα π.Χ.

.«Μαστίγιο» και «καρότο» από το ΔΝΤ


«Μαστίγιο» και «καρότο» μπορεί να χαρακτηρισθεί η έκθεση αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος στο διάστημα Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2012 που δόθηκε πριν λίγο στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αποτέλεσε τη βάση για την εκταμίευση της δόσης των 3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ στην Ελλάδα αποτυπώνει ένα καθολικά αναμορφωμένο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στην επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα εκτροχιάσθηκε κατά το 2012, αλλά τώρα έχει επανέλθει στη σωστή πορεία και συνολικά, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Όπως τονίζεται στην έκθεση, η νέα χρηματοδότηση δημιουργεί χώρο για να αντιμετωπισθούν βαθιές διαρθρωτικές προκλήσεις, ωστόσο απαιτείται συνεχής και ισχυρή εφαρμογή για να τεθούν οι βάσεις για την ανάκαμψη.

Ανεργία

Το ΔΝΤ τοποθετεί την ανεργία στο 24,4% το 2012, στο 26,6% το 2013, στο 25,1% το 2014, στο 23,3% το 2015 και στο 20,4% το 2016. Για την απασχόληση μετά από μείωση κατά 9,2% το 2012 αναμένει περαιτέρω πτώση 3,9% το 2013 και σταδιακή αύξηση στο 1% το 2014, στο 2,4% το 2015 και κατά 3,5% το 2016.

Στην έκθεση του ΔΝΤ σημειώνεται πως συνολικά, η σωρευτική μείωση της παραγωγής στην Ελλάδα έχει φτάσει πλέον περίπου στο 19,5%. Σημειώνεται δε πως είναι τώρα σε εξέλιξη ισχυρότερη εσωτερική υποτίμηση και ότι οι μισθοί έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι ονομαστικοί μισθοί στην οικονομία μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 7,5% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο 2012 σε σχέση με δεύτερο τρίμηνο 2011.

Πληθωρισμός

Ακόμη, στην έκθεση σημειώνεται πως οι τιμές (πληθωρισμός) προσαρμόζονται, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο μειώνονται οι μισθοί. Όπως τονίζεται για αυτό ευθύνονται οι έμμεσοι φόροι, οι διοικητικά καθοριζόμενες τιμές και οι τιμές στα μη επεξεργασμένα είδη διατροφής, αλλά και στην ενέργεια.

Μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις συνέχισαν να απογοητεύουν κατά τη διάρκεια του 2012, περιπλέκοντας τη συνολική προσπάθεια προσαρμογής. Για την εξέλιξη αυτή το ΔΝΤ θεωρεί πως ευθύνεται και το πολιτικό περιβάλλον.

Το Ταμείο εστιάζει στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και στις «αδιέξοδες προσπάθειες» κατά τους τελευταίους 10 μήνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων, της έλλειψης προσωπικού, των ανεπαρκών διαδικασιών λειτουργίας και του αδύναμου εσωτερικού ελέγχου.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο, αλλά παραμένει σε απόσταση από την επίτευξη του προγράμματος. Σημειώνεται πως έχει σημειώσει δημοσιονομική προσαρμογή, περίπου 6% του ΑΕΠ, αλλά τονίζεται πως πρέπει να υπάρξει επιπρόσθετη προσαρμογή για να επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος. Ενδεικτικά αναφέρεται πως υπάρχει ακόμη ένα 20-30% που πρέπει να καλυφθεί στο σκέλος της ανταγωνιστικότητας.

.Γ. Παπακωνσταντίνου: Θέλω να καθαρίσω το όνομά μου


Την ευκαιρία να «καθαρίσει» το όνομά του, ζητεί, με δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ", θέτοντας ταυτόχρονα τον εαυτό του στη διάθεση της Επιτροπής.

 «Είμαι στη διάθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για διενέργεια προανακριτικής εξέτασης» αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου και προσθέτει:

 «Το μόνο που θέλω είναι να μου δοθεί η ευκαιρία να καθαρίσω το όνομά μου, από μια χονδροειδή κατασκευή σε βάρος μου και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».

.Μειώνει τη διαφορά ο Μπερλουσκόνι


Μείωση της διαφοράς μεταξύ της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου των Ιταλών καταγράφει νέα αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της εταιρίας SWG για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης Rai Tre. 

Σύμφωνα με την έρευνα, η κεντροαριστερή συμμαχία ελκύει το 33% των Ιταλών, ενώ η κεντροδεξιά το 27,2%. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση, την 11η Ιανουαρίου, τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα 34,9% και 25,3%.

Στην κεντροαριστερά το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) συγκεντρώνει ένα 28,8%, το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία 3,8% και οι Ιταλοί Σοσιαλιστές ένα 0,4%. 

Στην κεντροδεξιά το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) βρίσκεται στο 17,7%, η Λέγκα με το ψηφοδέλτιο Τρεμόντι στο 5,4%, ενώ το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας εξασφαλίζει ποσοστό 1,5% των προθέσεων ψήφου, όπως ακριβώς,  και το κόμμα Δεξιά. 

Οι κεντρώες δυνάμεις που υποστηρίζουν το πολιτικό πρόγραμμα του Μάριο Μόντι ?πάντοτε σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση της SWG? συγκεντρώνουν 13,7% της πρόθεσης ψήφου του στατιστικού δείγματος, παραμένοντας ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη έρευνα.

Άνοδο καταγράφει τόσο το Κίνημα Πέντε Αστέρια, του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο (με ποσοστό 16,8%) το οποίο τάσσεται υπέρ της πιο ?άμεσης δημοκρατίας?, όπως και το νεοσυσταθέν αριστερό κίνημα του πρώην δικαστικού Αντόνιο Ινγκρόια Επανάσταση Πολιτών, το οποίο φέρεται να εξασφαλίζει ποσοστό 5,4%.

.Αλώβητη βγήκε η κυβέρνηση από την κοινοβουλευτική διαδικασία


Αλώβητος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ο Ευαγ. Βενιζέλος ενώ την κυβερνητική πρόταση για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου στήριξαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με 102 ψήφους παραπάνω. 

Όμως προς την πρόταση των ΑΝΕΛ-Χρυσής Αυγής για τον κ. Βενιζέλο διέρρευσαν 68 βουλευτές από όλα τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους,για τον κ. Παπανδρέου 44 , για τον κ. Παπαδήμο 27. 

Με βάση την αριθμητική της κάλπης η κυβερνητική πλειοψηφία συγκέντρωνε τουλάχιστον 163 ψήφους για την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου και οι ψήφοι για την παραπομπή έφθασαν τις 265. 

Πάντως σε ότι αφορά τον κ. Βενιζέλο αν σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι ανεξάρτητοι ψήφιζαν υπέρ της παραπομπής του το μίνιμουμ των ψήφων που θα έπρεπε να συγκεντρώσει ήταν 136. 

Όμως τέσσερις από τους ανεξάρτητους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ , οι κ.κ. Σκανδαλίδης, Λοβέρδος , Κουτσούκος, Κασσής ψήφισαν μόνον στην κάλπη που αφορούσε στον κ. Παπακωνσταντίνου. 

Άρα, μαζί με δύο, τους κ.κ. Αηδόνη και Παραστατίδη που απουσίαζαν,ο αριθμός μειώνεται στους 129. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όμως συγκέντρωσε 124. 

Επίσης, 65 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, (42 ΝΔ και 23 ΠΑΣΟΚ) ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός ή ο κ. Χρυσοχοϊδης ψήφισαν μόνο στην κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου. 

Για τους κ.κ. Παπανδρέου και Παπαδήμο το μίνιμουμ των ψήφων ήταν 36 με βάση τη δύναμη Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής. Το ΚΚΕ είχε δηλώσει ότι ψήφιζε λευκό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψήφιζε την παραπομπή τους. 

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα σε επίπεδο εντυπώσεων η στροφή του κ. Βενιζέλου το πρωί έδωσε τον τόνο. Φαίνεται ότι συνεννοημένοι εκ των προτέρων ήταν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι για τη στροφή Βενιζέλου για τη ψηφοφορία με στόχο να εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ως μοναδικό στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, της οικονομίας και της χώρας. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω των διαρροών που έκαναν για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία και τους φόβους των ψήφων που θα διέρρεαν από τα κόμματά τους είχαν απώτερο σκοπό να εμφανιστούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλουν να θέσουν θέμα «δεδηλωμένης», κάτι που έγινε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις ο στόχος επιτεύχθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, με δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κ. Δ. Στρατούλης, επιβεβαιώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία των τριών αρχηγών που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου ότι θα προταθεί η ψηφοφορία να γίνει για τα τέσσερα πρόσωπα. 

Το ιδιότυπο «πόκερ» είχε ως αποτέλεσμα να φέρει αμηχανία στην Κουμουνδούρου όπως λένε στο Μαξίμου ενώ ο κ. Τσίπρας εκτέθηκε για μια ακόμη φορά από τα στελέχη του. 

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή μόνον οι τρεις αρχηγοί και ακόμη μια τριάδα στενών συνεργατών τους ήταν ενήμεροι για το σχέδιο. 

Η άλλη εκδοχή αναφέρει ότι διαπίστωσαν αργά προχθές το βράδυ και νωρίς χθες το πρωί ότι το κλίμα ήταν τέτοιο που δεν χωρούσε πολιτικούς ακροβατισμούς και πως τα τρία κόμματα της κυβέρνησης θα ήταν εκτεθειμένα. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως έγιναν και μυστικές ποιοτικές έρευνες που έδειξαν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία.

Πάντως, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να ζητήσει , εάν υπήρχαν σημαντικές διαρροές ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όπως διεξήχθη δεν μπορεί να βγουν σαφή συμπεράσματα για διαρροές από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. 

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας αν και προσπάθησε να βάλει στο κάδρο και τον κ. Σαμαρά έδειξε στοχοπροσηλωμένος στον κ. Βενιζέλο και στο ΠΑΣΟΚ. 

Έμπειρα στελέχη σημειώνουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί από τη στρατηγική του αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο τον κ. Σαμαρά, έχει γίνει αποκλειστικός αντίπαλος του κ. Βενιζέλου και τούτο στο τέλος μπορεί να αποβεί και προς όφελος του ΠΑΣΟΚ , επανασυσπειρώνοντας στο ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις που το είχαν εγκαταλείψει στις εκλογές και οι οποίες είχαν στραφεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνδρομο του 1989 κατατρύχει το ΣΥΡΙΖΑ, λένε παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. 

Οι επιθέσεις προς τον κ. Βενιζέλο τελικά μπορεί να του κάνουν καλό, όπως και οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ το 1989 στον Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρουν, αν και παραδέχονται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του ιδρυτή του κόμματος, κάτι που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

.Στουρνάρας: Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία


Στο αμερικανικό δίκτυο CNN έδωσε συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εκτίμησε ότι εφόσον το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμοστεί σωστά τα μέτρα δεν θα είναι τόσο σκληρά το 2014.
Ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στην ελληνική οικονομίαέκανε λόγο για «την τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία της Ευρώπης» και εξήγησε ότι για το λόγο αυτό προωθήθηκε η απελευθέρωση των αγορών, συμπεριλαμβανομένου «μιας λελογισμένης απελευθέρωσης της αγοράς εργασία».
Αναλυτικότερα, στη συνέντευξή του ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε: «Αν εφαρμόσουμε σωστά το πρόγραμμα προσαρμογής είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα που συμπεριλήφθηκαν στους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014 θα είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα».

«Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 πήγε καλύτερα σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ελπίζω ότι θα γίνει το ίδιο και το 2013 και αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε το 70% του πλεονάσματος θα μπορούσε να δοθεί σε αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Αν τα καταφέρουμε, τα μέτρα δεν θα είναι τόσο σκληρά το 2014» πρόσθεσε.

«Συνειδητοποιώ την κατάσταση και θέλω να πω στους πολίτες ότι το 2013 θα ναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, υπάρχει όμως σαφέστατα φως στην άκρη του τούνελ» επισήμανε.

Επιπλέον, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε δε: «Έχω περιγράψει την ελληνική οικονομία ως την τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία στην Ευρώπη και γι αυτό έχουμε απελευθερώσει πλέον σχεδόν κάθε αγορά συμπεριλαμβανομένης μιας λελογισμένης απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας».

Απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι η πιθανότητα εθελοντικής ή αναγκαστικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Πλέον αυτή η πιθανότητα είναι πολύ μικρή, ασήμαντη».

Για το θέμα της επιχειρηματικότητας είπε ότι «δεν είναι πλέον δύσκολο να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση στην Ελλάδα γιατί έχουμε απλοποιήσει τις διαδικασίες».

Ερωτηθείς για τα διδάγματα από τις ενέργειες των προκατόχων του στo παρελθόν ο κύριος Στουρνάρας απάντησε: «Προσπαθώ να μάθω από τα λάθη τους, δεν κοιτάω πίσω αλλά μπροστά».

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «πολύ ισχυρή» την κυβερνητική συμμαχία και ανέφερε ότι οι ηγέτες των κομμάτων που τη στηρίζουν «είναι κάθε μέρα όλο και πιο σίγουροι ότι αυτή η κυβέρνηση θα διαρκέσει».

Μιλώντας για το θέμα της λίστας Λαγκαρντ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το θέμα θα διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη. Πρόσθεσε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί το θέμα ως άλλοθι για την έλλειψη επιχειρημάτων για την οικονομία».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.