.Δραματικές εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ- Διαφορετικές ερμηνείες για την ανακοίνωση παραίτησης του Φ.Κουβέλη

Διαφορετικές ερμηνείες στην προαναγγελία παραίτησης από τον Πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη, δίνουν στελέχη του της ΔΗΜΑΡ με δημ/οσιες τοποθετήσεις του. Όπως ανακοίνωσε οκ. Κουβέλης, ξεκινούν διεργασίες στη Δημοκρατική Αριστερά με πρώτη τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σάββατο, όπου και θα συζητηθεί το θέμα της αποδοχής ή όχι της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη. 

Στην περίπτωση που η παραίτηση γίνει δεκτή τότε θα πρέπει να αποφασιστεί εάν το κόμμα θα οδηγηθεί σε τακτικό ή διαρκές συνέδριο με το πρώτο να χρειάζεται περισσότερο ... περισσότερα »

Το ευρωπαϊκό ζητούμενο...


Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ από χθες το βράδυ συζητούν στις Βρυξέλλες τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών. Η Ευρώπη, από το 2008 και μετά, αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση που ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί... Παρότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών - Δημοκρατικών διατηρούν την πλειοψηφία των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών και των λαϊκιστών, όπως αναμενόταν, είναι μεγάλη.

Το ευρωπαϊκό όραμα και οικονομικά και πολιτικά αμφισβητείται. Αρχίζουν να δημιουργούνται σοβαρά «χάσματα» στην ΕΕ και να προκαλούνται αισθήματα εχθρότητας. Κερδίζουν σιγά σιγά αντιλήψεις που αμφισβητούν τους μηχανισμούς ενοποίησης της Ευρώπης και «κάνουν μόδα» την εθνική περιχαράκωση.

Η νίκη της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και του Νάϊτζελ Φάρατζ στη Βρετανία είναι ένα ηχηρό μήνυμα προειδοποίησης (μαζί με τη γενικότερη ενίσχυση του εθνολαϊκισμού) προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Οι εξελίξεις λ.χ. στη Γαλλία, που είναι ένα μέρος του παραδοσιακού ευρωπαϊκού άξονα ισορροπίας που εκπροσωπούν Γαλλία - Γερμανία (όσο κι αν έχει διαταραχθεί από τη γερμανική ισχύ), είναι θρυαλλίδα στα θεμέλια της Ευρώπης.

Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά θα ενισχύσουν μια διαλυτική αναδίπλωση της ΕΕ ή θα αποτελέσουν αφορμή για μία επανατοποθέτηση του ιστορικού ευρωπαϊκού οράματος, με ταυτόχρονη δημοκρατική και κοινωνική αναδιαμόρφωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αυτό τελικά σημαίνει άλλες πολιτικές που θα τροφοδοτού

ν την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική προστασία. Ο φαύλος κύκλος της συνεχούς λιτότητας και της ενίσχυσης των κοινωνικών ανισοτήτων (και των ανισοτήτων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών) δεν ενισχύει τους μηχανισμούς ενοποίησης της Ευρώπης, αντίθετα διευρύνει τα «χάσματα και τις φυγόκεντρες δυνάμεις».

Με εξαίρεση τον Ματέο Ρέντσι, που πήγε πολύ καλά στην Ιταλία, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν μεγαλύτερες ή μικρότερες απώλειες. Η ερμηνεία από τους Ευρωπαίους ηγέτες του αποτελέσματος, ως μιας συνηθισμένης ευρωπαϊκής διαμαρτυρίας που δεν συνιστά μια ξεχωριστή προειδοποίηση, θα ήταν κατώτερη των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες...

.Α. Μέρκελ: Έμφαση στην ανάπτυξη

Την ανάγκη η ΕΕ να δώσει μεγαλύτερη έμφαση την επόμενη πενταετία στην ανάπτυξη, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στην απασχόληση επεσήμανε, από τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος, 'Αγγελα Μέρκελ, λίγο μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτίμησαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε πολλές χώρες θέλει να στείλει μήνυμα στους πολίτες ότι η Ευρώπη αλλάζει.

Σχετικά με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η 'Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον στηρίζει, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει παράλληλα να ληφθεί υπόψη το γενικότερο πλαίσιο να μην παραβλεφθούν μεμονωμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. 

Όπως τόνισε η Συνθήκη προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και την ειδική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε, τέλος, ότι εκτός από το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζ. Μπαρόζο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει και στο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί την επόμενη πενταετία. 

Δεσμεύθηκε ότι η ίδια θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την τόνωση της ανάπτυξης, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί.

.«Η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να νομοθετεί»

Επίθεση κατά της κυβέρνησης Σαμαρά εξαπέλυσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας και πάλι θέμα πολιτικής νομιμοποίησής της μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει την ηθική, πολιτική και συνταγματική νομιμοποίηση να νομοθετεί, δεν μπορεί μια κυβέρνηση να μπαίνει σε μια δήθεν διαπραγμάτευση για το χρέος», τόνισε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

«Την Κυριακή ο ελληνικός λαός δεν έδωσε εντολή όπως είχε ζητήσει ο Σαμαράς για να συνεχίσει με ανασχηματισμένη κυβέρνηση αλλά αυτό που του είπε είναι να σταματήσει την καταστροφή της χώρας», τόνισε ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει ότι ο πρωθυπουργός κερδίζει χρόνο για να μην καταρρεύσει η κυβέρνηση.

Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε προσκλητήριο στο ΣΕΒ για μια νέα κοινωνική συμφωνία που θα αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Παράλληλα, περιέγραψε τις βασικές αρχές του πολιτικού σχεδίου για την οικονομία, με στόχο «όλοι μαζί να επιστρέψουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης». ‘Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι άμεσες αποφάσεις του για τον τερματισμό της αβεβαιότητας είναι:
- Τέλος στην ελεύθερη πτώση των μισθών και των συντάξεων
- Επαναφορά του κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζόμενους από τα 586 στα 751 ευρώ.
- Αναδιανομή του εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.
- Ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
- Η μη συναίνεση εκ μέρους του ΣΕΒ στην απελευθέρωση των απολύσεων και την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού.

.Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα εκλογικά αποτελέσματα

Τα εκλογικά αποτελέσματα βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για ιστορική νίκη της Αριστεράς, ο δε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης χαρακτήρισε θετική την πρωτιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Είστε στάσιμοι. Είτε το θέλετε, είτε όχι δεν έχετε ούτε τα ποσοστά του 2012, αλλά έχετε χάσει και 150.000 ψήφους. Ως ποσοστό μπορεί να τα πήγατε καλά, έχετε, όμως, υποστεί καθή... περισσότερα »

.«Κινούνται σε αδιέξοδο δρόμο»

«Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αμέσως μετά τις εκλογές, ανταγωνίζονται μπροστά στους Έλληνες βιομήχανους, με επίκεντρο το δρόμο εξόδου από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου, καλώντας το λαό σε «νέα κοινωνική συμφωνία» με τα μονοπώλια» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την παρουσία του Αντ. Σαμαρά και του Αλ. Τσίπρα στην συνέλευση του ΣΕΒ.

Η μεν κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για ανάπτυξη, αποκρύβοντας ότι αυτή πάει χέρι χέρι με τη λιτότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα, που ο λαός ήδη τα βιώνει εξαιτίας της πολιτικής της. 

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως καλύτερος εγγυητής της καπιταλιστικής ανάκαμψης σε σχέση με τη ΝΔ και πλασάρει στο ΣΕΒ το δικό του μείγμα μέτρων που δήθεν μπορεί να υπηρετήσει και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και τη λαϊκή ευημερία» αναφέρει το σχόλιο του κόμματος.

Το ΚΚΕ προσθέτει ότι «και οι δύο κρύβουν ότι για να έρθει η ανάπτυξη και να έρθουν επενδύσεις πρέπει να διασφαλίσουν ακόμη φτηνότερη εργατική δύναμη, χαμηλούς μισθούς, ακόμη περισσότερα προνόμια (φορολογικά και άλλα) για τη δράση του κεφαλαίου» και καταλήγει στο σχόλιό του «αυτές τις κατευθύνσεις εξασφαλίζουν τόσο οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΣΕΒ όσο και οι προτάσεις της κυβέρνησης. Κινούνται σε αδιέξοδο για το λαό δρόμο».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.