.Πάνω από 1.000 επίδοξοι "άποικοι" επελέγησαν για την αποστολή στον Άρη

 Περισσότεροι από 1.000 υποψήφιοι έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στην ομάδα των πιθανών πρώτων αποίκων του πλανήτη Άρη το 2025, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την εταιρεία Mars One, που προωθεί το σχέδιο αυτό.

Από τους 200.000 ανθρώπους, από 140 χώρες, που είχαν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να εγκαταλείψουν για πάντα τη Γη, στη δεύτερη φάση πέρασαν μόνο οι 1.058, ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρεία.
Ένα από τα βασικά προβλήματα της εταιρείας Mars One είναι η χρηματοδότηση αφού θα πρέπει να βρει το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την οργάνωση μιας τέτοιας αποστολής. 

Επιπλέον, οι επίδοξοι άποικοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη Γη, θα πρέπει να βρουν νερό, να παράγουν οξυγόνο και να καλλιεργούν μόνοι τους την τροφή τους.

Η επιφάνεια του Άρη είναι στην ουσία μια απέραντη έρημος, η ατμόσφαιρα αποτελείται κυρίως απο διοξείδιο του άνθρακα και η μέση θερμοκρασία ανέρχεται στους -63 βαθμούς Κελσίου.

.Π. Καψής για τη ΝΕΡΙΤ: «Μικρότερο κόστος από της ΕΡΤ, το ίδιο έργο, σε καλύτερη ποιότητα»

«Η ΝΕΡΙΤ έχει συγκροτηθεί και το πρόγραμμα το οποίο θα προβληθεί στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και μηνών παραγγέλνεται σήμερα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελής Καψής ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η επαναφορά του ανταποδοτικού τέλος για την ΝΕΡΙΤ ύψους 3 ευρώ το μήνα, καθώς οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για υπηρεσίες οι οποίες δεν τους παρέχονται.

«Δεν θα πάμε ξαφνικά από την μία ημέρα στην άλλη σε μια έτοιμη τηλεόραση που θα αρχίσει να εκπέμπει, αλλά αυτό γίνεται με έναν προγραμματισμό. Συνεπώς έπρεπε να έχει την οικονομική δυνατότητα για να προχωρήσει. Ήδη η ΝΕΡΙΤ έχει κάνει παραγγελίες προγράμματος. 

Το πιο ουσιαστικό απ` όλα είναι όμως ότι ο προϋπολογισμός της ΝΕΡΙΤ και το κόστος της λειτουργίας της για το 2014 είναι 100 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, από 240 εκατομμύρια που μας κόστιζε η ΕΡΤ θα πάμε σε μια τηλεόραση η οποία δεν θα έχει ουσιωδώς λιγότερο πρόγραμμα, το αντίθετο μάλλον, που θα κοστίζει 100 εκατομμύρια» σημειώνει ο κ. Καψής.
Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης τονίζει ακόμη ότι το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ θα αρχίσει ουσιαστικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σταδιακά. Το μείζον είναι όμως το συνολικό κόστος αυτού του φορέα, το οποίο θα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της ΕΡΤ χωρίς να παράγεται λιγότερο έργο. Θέλω να πιστεύω ότι θα παράγεται το ίδιο και σε καλύτερη ποιότητα».

.Ευ. Βενιζέλος: «Έχουμε τη βάση να διαμορφώσουμε τους όρους της οριστικής εξόδου από την κρίση»

Ως «μια ωραία ευκαιρία η Ελλάδα να δείξει το πρόσωπο μιας χώρας - μέλους της ΕΕ, ισότιμης, κυρίαρχης, που διευθύνει τις εργασίες του Συμβουλίου στο όνομα και των 28 κρατών - μελών», χαρακτηρίζει την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η Ελλάδα αγωνίζεται να βγει από την κρίση και το μνημόνιο. Αφού επισήμανε ότι η χώρα έχει κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των δυτικών οικονομιών και ότι είναι η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη από πλευράς πρωτογενών πλεονασμάτων και μία από τις καλύτερες στον κόσμο, 

υπογράμμισε πως «έχουμε μια βάση η οποία μας επιτρέπει να συζητήσουμε φιλικά, συνεταιρικά, με τα άλλα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να διαμορφώσουμε τους όρους της οριστικής εξόδου από την κρίση». Και αυτό, όπως προσθέτει, «χωρίς να χάσει κανείς, προς κοινό όφελος όλων και χωρίς να επιβαρυνθεί κανένας Ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα».

.Υπερκαλύφθηκε, το 2013, ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων

Υπερκαλύφθηκε, το 2013, ο στόχος απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που είχε τεθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα έφθασε στο 118% του στόχου, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια, το 2014 και το 2015, απομένουν προς απορρόφηση ακόμη 5,8 δισ. ευρώ, ποσό που είναι ελάχιστα υψηλότερο από τον στόχο που πετύχαμε σε μία μόνο χρονιά, το 2013. 

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τα απολογιστικά στοιχεία για το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

«Τα αποτελέσματα στις απορροφήσεις κονδυλίων είναι μια απόδειξη πως όταν γίνεται συστηματική δουλειά, οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες και να διαψεύσουμε μύθους που κυκλοφορούν για τη χώρα μας στο εξωτερικό» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. 

Συγκεκριμένα, τη χρονιά που πέρασε, οι απορροφήσεις από τα Κοινοτικά Ταμεία ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,89 δισ. ευρώ, που ήταν ο στόχος του μνημονίου. Η συνολική δημόσια δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ και το ποσοστό των απορροφήσεων αγγίζει το 74%.

.Μειωμένος εορταστικός τζίρος στην αγορά

Ο εορταστικός τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων κυμάνθηκε στα 6,8 δισ. ευρώ και ήταν και φέτος μειωμένος κατά 10%, από πέρυσι, «αλλά σε σύγκριση με τη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών κατά τουλάχιστον 32% πρέπει να μας ικανοποιεί», όπως αναφέρει σε άρθρο του για τη νέα χρονιά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης. 

Ο κ. Κορκίδης σχολιάζει ότι το Σαββατοκύριακο πριν τα Χριστούγεννα και η Δευτέρα, προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν οι καλύτερες ημέρες από πλευράς πωλήσεων με πρωτιά στη προτίμηση των καταναλωτών τα παιδικά ρούχα και παιχνίδια, ακολούθησαν τα είδη ένδυσης-υπόδησης, τα gadgets, τα καλλυντικά και τα βιβλία.

.Με φρέσκο χιόνι έκανε «ποδαρικό» το 2014 στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας

Με φρέσκο χιόνι έκανε "ποδαρικό" ο καινούριος χρόνος στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Οι λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων μπορούν να απολαύσουν καταβάσεις σε λευκές πλαγιές, καθώς σε λειτουργία βρίσκονται και σήμερα δέκα χιονοδρομικά με 31 αναβατήρες, συνολικού μήκους 18.420 μέτρων.

Στο Καϊμακτσαλάν του νομού Πέλλας επικρατεί ηλιοφάνεια και λειτουργούν όλοι οι αναβατήρες, εκτός κρέμασης, στα 3-5 Πηγάδια της Νάουσας υπάρχει ομίχλη μέχρι τα 1.600 μέτρα και στη συνέχεια ηλιοφάνεια, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας μεταφέρθηκε με φορτηγά του δήμου μεγάλη ποσότητα χιονιού στη βάση όπου υπήρχαν προβλήματα.  

Οι δρόμοι για τα χιονοδρομικά είναι ελεύθεροι, καθώς αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται μόνο για όσους κινούνται στο οδικό επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στα κομμάτια από Καστοριά- Φλώρινα, μέσω Βιτσίου, από το 18-28ο χιλιόμετρο και Φλώρινα- Καστοριά, μέσω Βιτσίου, από το 18 - 30ό χιλιόμετρο.

.«Η ελληνική προεδρία θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις»

Στην Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι αφιερωμένο το τρέχον τεύχος του περιοδικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «The Parliament Magazine».

Στο αφιέρωμα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η Ελληνική Προεδρία αναμένεται να λειτουργήσει ως μηχανισμός μετάβασης για την ΕΕ λόγω των επερχόμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 

την ανάδειξη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις αναμενόμενες αλλαγές προσώπων ως προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Αναφέρεται επίσης στην προηγούμενη Ελληνική Προεδρία του 2003 και εξαίρει τα επιτεύγματά της, ιδίως την υιοθέτηση της «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο περιοδικό επισημαίνεται ότι η Ελληνική Προεδρία θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις στην εσωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και προσθέτει: 

«Εάν η Ελλάδα κατορθώσει να βγει από την Προεδρία με θετικό πρόσημο, αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή της στην ευρωπαϊκή σκηνή μετά από τη δραματική οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την Ελληνική Προεδρία, η οποία, όπως λέει, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την χώρα και την Ευρώπη, καθώς «η άσκησή της είναι πηγή ταυτότητας, αυτοπεποίθησης, υπερηφάνειας», ενώ «θα δείξει στον ελληνικό πληθυσμό ότι το μέλλον του βρίσκεται στην Ευρώπη»

.«Η πρώτη πρόκληση είναι να αναστρέψουμε την πολιτική της λιτότητας»

«Η πρώτη πρόκληση για το 2014 είναι να αναστρέψουμε την πολιτική της λιτότητας. Πρέπει να σχεδιάσουμε μια έξοδο από την κρίση, ευνοϊκή για την κοινωνία και για το λαό. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακυρωθεί ένα μέρος του χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης, να αναδιαρθρωθεί το υπόλοιπο μέρος και να χρηματοδοτήσουμε πολιτικές ανάπτυξης, που δημιουργούν απασχόληση, εργασία σταθερή κι όχι επισφάλεια» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η έκδοση «L'Humanité Dimanche» της γαλλικής εφημερίδας Humanité. Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι η υποψηφιότ... περισσότερα »

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.