.«Η Μέρκελ δε δίνει στους Έλληνες χώρο να ανασάνουν»


Τη διάσταση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, επισημαίνει ο σημερινός φλαμανδόφωνος Τύπος, μετά τη χθεσινή συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Η εφημερίδα De Tijd σε τρίστηλο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Μέρκελ δεν δίνει στους Έλληνες χώρο να ανασάνουν», τονίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται απρόθυμη να ενδώσει στα ελληνικά αιτήματα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, φαίνεται ότι το χάσμα που χωρίζει τις απόψεις τους παραμένει αγεφύρωτο, καθώς ο μεν Φ. Ολάντ παρουσιάζεται πιο ελαστικός και διάκειται θετικά απέναντι στην χορήγηση περισσότερου χρόνου και χρημάτων στην Ελλάδα, 
ενώ η Α. Μέρκελ εμμένει στην άποψή της ότι οι Έλληνες πρέπει πρώτα να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, χωρίς καμία παρέκκλιση.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με μια «επίθεση γοητείας» που εξαπέλυσε μέσα από τις στήλες του γερμανικού και γαλλικού Τύπου, ζητά περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει το πρόγραμμα περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Καταλήγοντας, η εφημερίδα εκτιμά ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να ανοίξουν τα χαρτιά τους μέχρι να κάνει γνωστή την έκθεσή της η τρόικα.

Στο ίδιο πνεύμα, η εφημερίδα De Standaard δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Καμία υποχώρηση προς την Ελλάδα», κάνοντας επίσης λόγο για «επίθεση γοητείας» του Έλληνα πρωθυπουργού, στην προσπάθειά του να πείσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την ανάγκη να χορηγηθεί επιμήκυνση στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ, το άρθρο υπογραμμίζει την παρότρυνση που αμφότεροι οι ηγέτες απηύθυναν προς την Ελλάδα «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Κατά την εφημερίδα, καταλυτικής σημασίας για την τροπή που θα λάβει η ελληνική κρίση θα είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης της τρόικας σχετικά με την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εξάλλου, η De Morgen, σε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Η Μέρκελ και ο Ολάντ αναζητούν κοινή γραμμή», διαπιστώνει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Γαλλίας - Γερμανίας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι μετά το πέρας της συνάντησης δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.

Τέλος, σύμφωνα με την De Morgen, ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει διατεθειμένος να ρίξει νερό στο κρασί του και να δώσει το πράσινο φως για μια επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος περικοπών, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει μετακινηθεί ούτε στο ελάχιστο από τη θέση της ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. 

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόκειται να λάβουν οριστικές αποφάσεις προτού η τρόικα κάνει γνωστή την ετυμηγορία της για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

.«Να μείνει στο ευρώ η Ελλάδα μέχρι τις αμερικανικές εκλογές»


Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα πιέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην επιτρέψουν η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στη χώρα του, σύμφωνα με πηγές της βρετανικής κυβέρνησης που μίλησαν στην εφημερίδα The Independent.

Ένα κλιμάκιο της Τρόικας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) αναμένεται στην Αθήνα τον επόμενο μήνα για να εξετάσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Αναμένεται να δώσουν την αναφορά τους έγκαιρα για τη σύνοδο του Eurogroup την 8η Οκτωβρίου κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί εάν και κατά πόσον θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 31 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πηγές της βρετανικής εφημερίδας, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κριθεί ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να εκπληρώσει τους στόχους της και η δόση να μην εκταμιευτεί, γεγονός το οποίο θα προκαλούσε αυτόματα την έξοδό της από την ευρωζώνη, εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί -αναφέρει η εφημερίδα- τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να μην λάβουν κάποια δραστική απόφαση πριν από τις εκλογές, καθώς φοβάται ότι αυτό θα αποσταθεροποιούσε τις αγορές και θα αποδυνάμωνε τις πιθανότητες επανεκλογής του Ομπάμα. 

Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να αντιμετωπίζουν ευνοϊκά τις αμερικανικές εκκλήσεις αφού φοβούνται πως ο Μιτ Ρόμνεϊ θα ακολουθήσει μια πιο «απομονωτική» πολιτική από ό,τι ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα συζήτησε για την κρίση της ευρωζώνης με τον Ντέιβιντ Κάμερον την Τετάρτη και οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τη διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως υποστηρίζει «σταθερά το ευρώ».

Η ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο τις επόμενες εβδομάδες για να βοηθήσει χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, πιθανώς αγοράζοντας κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά τίτλων.

Η Βρετανία πιέζει τους Γερμανούς για να εξασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που η ευρωζώνη κρίνει ότι η θέση της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμη, πρέπει να ενισχυθεί κατά πολύ το λεγόμενο «τείχος προστασίας» για την Ισπανία και την Ιταλία. Το Λονδίνο φοβάται πως εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε έξοδο από την ευρωζώνη αυτό θα αποβεί σε δραματικές αυξήσεις του κόστους δανεισμού των πιο αδύναμων κρατών της.

.Έτσι θα δοθούν προς εκμετάλλευση τα ακατοίκητα νησιά


Ένα πλήρες νομικό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση κατάρτισής του, έχει ήδη στα χέρια της η κυβέρνηση σχετικά με την παραχώρηση προς εμπορική εκμετάλλευση ακατοίκητων νησιών.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, πρόκειται για ένα πλάνο, που περιλαμβάνει σαφείς και ξεκάθαρες διατάξεις, οι οποίες ξεκαθαρίζουν το τοπίο σχετικά με όποια νομικά κωλύματα προκύψουν.

Για ποιο λόγο λαμβάνονται αυτά τα μέτρα;

Γιατί, πολύ απλά, για κάθε τέτοιο νησί υπάρχουν πιθανοί διεκδικητές της κυριότητάς του, που θα εγείρουν ενδεχομένως σχετικές αξιώσεις, ενώ ιδιαίτερα περίπλοκες και γραφειοκρατικές είναι και οι διαδικασίες για την απόκτηση αυτού του είδους γης.

Έτσι, το σχέδιο, που ολοκληρώνεται σύντομα και θα κατατεθεί στη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους, βασίζεται στην ουσία στο μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οπότε και τότε υπήρχε ανάγκη για άμεσες διαδικασίες, σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των έργων.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπει:

-την άμεση προτεραιότητα των υποψήφιων επενδυτών πάνω και πέρα από οποιοδήποτε άλλο σχέδιο ή διαδικασία,

-την παράκαμψη στην ουσία οποιωνδήποτε διεκδικήσεων από τρίτους, με ξεκάθαρους όρους για το πώς θα γίνει αυτό,

-την απαλλαγή των συγκεκριμένων κομματιών γης από χαρακτηρισμούς, που αποτελούν βαρίδια για την παραχώρησή του.

Οι υποψήφιοι διεκδικητές θα έχουν δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, η οποία, όμως, δεν θα επηρεάζει την πορεία της διαδικασίας παραχώρησης.

-την κατάργηση μιας σειράς από γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να προχωρούν όλα σχεδόν αυτοματοποιημένα και να ελαχιστοποιείται η παρουσία και ο ρόλος διοικητικών υπαλλήλων στην πρόοδο της παραχώρησης.

.FT: «Δεν έχουμε διαγράψει την Ελλάδα, λέει η Μέρκελ»


Δεν έχουμε διαγράψει την Ελλάδα, λέει η Μέρκελ». Με αυτό τον τίτλο η διαδικτυακή έκδοση των Financial Times περιγράφει το κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση που είχε η Kαγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά.
Το ρεπορτάζ της βρετανικής ιστοσελίδας επικεντρώνεται στις δηλώσεις της κ Μέρκελ, ενώ δίνει έμφαση στην αποφασιστικότητα της Καγκελαρίου να τονίσει την θέση της Γερμανίας ότι « θα βοηθήσουμε την Ελλάδα όσο μπορούμε. 
Το Βερολίνο δεν έχει διαγράψει την Αθήνα, από το ενιαίο νόμισμα παρά την έλλειψη προόδου της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες και την δημοσιονομική ολίσθησή της στο πρόγραμμα προσαρμογής».
Το δημοσίευμα αναφέρεται  επίσης στην αποφασιστικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού να πείσει τους εταίρους ότι θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για μεταρρυθμίσεις και περιλαμβάνει τη δήλωση του κ Σαμαρά ότι «οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι απλά «τοξική».
Το ρεπορτάζ εστιάζει επίσης στις επιπτώσεις που έχουν οι εξελίξεις στην χρηματιστηριακή αγορά φιλοξενώντας δηλώσεις του  Stephane Deo, επικεφαλής της κατανομής των περιουσιακών στοιχείων της UBS.  
«Η νευρικότητα των επενδυτών έχει αυξηθεί καθώς ο μήνας Σεπτέμβριος αποτελεί έναν μήνα πολλών κρίσιμων αποφάσεων με τις ολλανδικές εκλογές και το ζήτημα της Ελλάδας να πρωτοστατούν» αναφέρει το δημοσίευμα 
και συνεχίζει με τις δηλώσεις του κ Deo «Όλα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά με ένα ν πολύ αργό ρυθμό για την αγορά. Ο αγώνας μπορεί να είναι επικίνδυνος τις επόμενες εβδομάδες»

.Δύο νεκροί έξω από το Empire State Building


Ένας πρώην υπάλληλος εταιρείας σχεδίασης γυναικείων ρούχων ήταν ο δράστης που άνοιξε πυρ έξω από το Έμπαϊρ Στέιτ Μπίλντινγκ στο κέντρο της Νέας Υόρκης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων οκτώ. Νεκρός είναι και δράστης, ο 53χρονος Τζέφρι Τζόνσον, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία Hazan Import Corp. 
κοντά στο Έμπαϊρ Στέιτ, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αστυνομική πηγή. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο κανάλι Fox 5 News ότι ο δράστης πυροβολούσε αδιακρίτως.
Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν την πρωινή ώρα αιχμής γύρω στις 9 π.μ. (4 μ.μ. ώρα Ελλάδας) στο πεζοδρόμιο της Πέμπτης Λεωφόρου έξω από το κτήριο-ορόσημο του Μανχάταν.
Το περιστατικό σημειώθηκε στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου έξω από ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης.
Δύο ακόμα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών συνέβησαν φέτος το καλοκαίρι στις ΗΠΑ. Στις 20 Ιουλίου, ο Τζέιμς Χολμς άνοιξε πυρ σε κινηματογράφο που παιζόταν η τελευταία ταινία του «Μπάτμαν» στο Κολοράντο, σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας 58.
Στις 5 Αυγούστου ένοπλος σκότωσε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις σε ναό Σιχ έξω από το Μιλγουόκι, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

.Νέα τριετής επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας στην Εθνική Τράπεζα


Την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης τριετούς διάρκειας, σε κλίμα συναίνεσης και με αίσθημα ευθύνης, με το Σύλλογο των Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

"Οι εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στη χώρα καθώς και η ανάγκη για βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσματος της Τράπεζας καθιστούν απαραίτητη την προσαρμογή της Τράπεζας στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, με στόχο την ενίσχυσή της προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επικρατούσες σήμερα αντίξοες συνθήκες.

Με τη νέα σύμβαση επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η μείωση του λειτουργικού κόστους η οποία θα συνεισφέρει σημαντικά στην επιτυχία του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, 

ενώ παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία των χαμηλότερων μισθολογικών κλιμακίων και τη δίκαιη κατανομή της προσαρμογής στα υπόλοιπα", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας προβλέπει την μείωση αποδοχών για μισθοδοτικά κλιμάκια άνω των 1.800 ευρώ, κλιμακωτά, οι οποίες σε μέσο όρο φθάνουν το 7% περίπου.

.Fitch: Γλιτώνει την υποβάθμιση η Ισπανία εάν ζητήσει "πακέτο διάσωσης"


Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα προχωρήσει στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας εάν αυτή ζητήσει ένα συνολικό "πακέτο διάσωσης", μετά την αρχική ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική στήριξη για τις τράπεζές της.
 "Ένα αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης για μια επιπρόσθετη χρηματοοικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (ΕΤΧΣ),

 με τη μορφή των αγορών ισπανικού κρατικού χρέους στην πρωτογενή ή/και τη δευτερογενή αγορά, δεν θα σημάνει την υποβάθμιση από την πλευρά του Fitch", επεσήμανε ο διεθνής οίκος, δύο ημέρες μετά από την παρόμοια ανακοίνωση την οποία έδωσε στην δημοσιότητα ο Standard & Poor's.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.