.Χωρίς ζεστό χρήμα δεν πάμε πουθενά

Η Ελλάδα για να σταθεί στα πόδια της και να πάρει τον δρόμο της ανάπτυξης χρειάζεται άμεσα ζεστά, ξένα κεφάλαια με τη μορφή μεγάλων επενδύσεων. Χωρίς αυτά, θα σερνόμαστε επί πολλά χρόνια ακόμη.

Η χώρα πέρασε μια περίοδο που ήταν πραγματικά «hot» ως προορισμός επενδυτών. Το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό ο Αντ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός, κτίζοντας προσωπικές σχέσεις και δημιουργώντας την αίσθηση ότι η Αθήνα είναι ανοικτή για μπίζνες.

 Ακόμη και σήμερα οι μεγάλοι επενδυτές που έβαλαν, και έχασαν, τα λεφτά τους στην Ελλάδα αναφέρονται σε αυτήν την περίοδο με τα καλύτερα λόγια. Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς τα συστατικά της επιτυχημένης συνταγής, που είχε λίγο από... Μεσσηνία και κάμποσο από Harvard Business School.

 Εσπασε όμως και ένα μεγάλο ταμπού. Στο παρελθόν, ακόμη και συντηρητικοί πρωθυπουργοί απέφευγαν να δουν φανερά επενδυτές μην τυχόν και λερωθούν πολιτικά. Επί Σαμαρά τα πράγματα άλλαξαν και σήμερα, πρέπει να πούμε, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει κλειστές τις πόρτες σε όσους θέλουν να επενδύσουν. 

Ο κ. Τσίπρας έχει υπερβεί τον παλιό του εαυτό, αλλά όχι αρκετά και πάντως όχι πειστικά. Γύρω του βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαρκής ανταρτοπόλεμος εναντίον κάθε ιδιωτικοποίησης και επένδυσης. Συνεργάτες του λειτουργούν πυροσβεστικά, αλλά δεν προλαβαίνουν να σβήσουν τις φωτιές που ανάβουν συνέχεια. Ισως όμως και να μην του πηγαίνει, τελικά, αυτός ο ρόλος, γιατί είναι ξένος προς το DNA του. Ισως να βγάζει τον πρωτότυπο εαυτό του στην Αβάνα ή όταν εξαγγέλλει παροχές.

Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς επενδύσεις και ζεστό χρήμα δεν πάμε πουθενά. Ούτε η χώρα ούτε ο κ. Τσίπρας. Οι επενδυτές δεν έχουν υπομονή για να καταλάβουν τα εσωτερικά της κυβέρνησης και του κόμματος. Οι βετεράνοι, που κάηκαν, έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους. Η προοπτική μιας εκλογικής νίκης της Ν.Δ. θα δημιουργήσει συνθήκες ευφορίας σε επενδυτικούς κύκλους διεθνώς. Θα είναι η επανάληψη του λεγόμενου «φαινομένου Μάκρι», αυτού που συνέβη πριν αναλάβει την εξουσία στην Αργεντινή ο πρώτος μη λαϊκιστής ηγέτης μετά τη μεγάλη κρίση.

Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Η όποια ευφορία θα εξανεμισθεί μόλις οι πρώτοι γενναίοι πέσουν πάνω στους γνωστούς ελληνικούς υφάλους, από τη δημόσια διοίκηση έως τη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα είναι πια φθηνή, έχει δυνατότητες και εξαιρετικά ικανό ανθρώπινο δυναμικό. Αλλά για να καταστεί πειστικός προορισμός σημαντικών κεφαλαίων θα χρειασθούν μεταρρυθμίσεις και εγγυήσεις αξιοπιστίας και σταθερότητας. Και μία κυβέρνηση που δεν θα μιλάει για επενδύσεις χωρίς να καταλαβαίνει τη γλώσσα των επενδυτών.
 

.Οι μπαχαλάκηδες τώρα έγιναν και... vegan

Στη γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπου δημοσιεύονται ακόμη και προκηρύξεις τρομοκρατών, υπάρχει μια ακόμη που έχει ήδη προκαλέσει πολύ γέλιο. Συγκεκριμένα το κείμενο (https://athens.indymedia.org/post/1567772) έχει τίτλο:
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
Το κείμενο μεταξύ άλλων λέει: «Από τις 19-29 Δεκέμβρη 2016 στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών-Αττική χτυπήσαμε με κόκκινα μαύρα και πράσινα σπρέι βιτρίνες καταστημάτων που ειδικεύονται στη πώληση σάρκας ζώων, χασάπικα-ψαράδικα, με βασικό σύνθημα "ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ". 
Χτυπήσαμε τα ακραιφνή σύμβολα του εμπορίου θανάτου και τελευταίο σταθμό ενός απερίγραπτου εφιάλτη για δισεκατομμύρια μη ανθρώπινα ζώα. Ζώα που γεννήθηκαν με μοναδική προοπτική το βασανισμό και το θάνατο τους. Ζώα που συντηρούν τις βιομηχανίες του κεφαλαίου, που η κάθε ανάσα τους μετριέται σε κέρδος και κόστος, απαλλαγμένα από κάθε δικαίωμα, που αποτελούν το καύσιμο της καπιταλιστικής λαίλαπας του κέρδους. 
Χτυπήσαμε τα μαγαζιά που απεικονίζουν τη τελευταία αποτρόπαια έκθεση μιας ζωής που τέλειωσε χωρίς ποτέ να αρχίσει με τα κουφάρια των ζώων βορά στο αναισθητοποιημένο γιορτινό πλήθος. Ένα πλήθος που γιορτάζει πάνω από σάρκες τεμαχισμένων ζώων και σε κατάσταση ύπνωσης συστηματικά υποστηρίζει τις βαναυσότερες βιομηχανίες, βιομηχανίες που μετατρέπουν τη ζωή σε θάνατο ενώ ταυτόχρονα καταστρέφουν τον πλανήτη, βιομηχανίες που δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς την ανηλεή γενοκτονία των μη-ανθρώπινων ζώων και την οικοκτονία του περιβάλλοντος.
Τα σφαγιασμένα ζώα με το αίμα τους ξεραμένο στο ταλαιπωρημένο σώμα τους κρέμονται ακρωτηριασμένα κουφάρια άλλα αποκεφαλισμένα ή άλλα ακόμη με την έκφραση της οδύνης και του πανικού στα ματωμένα πρόσωπα τους, μακάβρια εμπορεύματα μιας βιομηχανίας θανάτου που αποβλέπει στη στυγερή δολοφονία μη-ανθρώπινων ζώων για την απασχόληση και το κέρδος».
Κι αφού μιλά για βανδαλισμούς στα μαγαζιά αυτά, δηλαδή σε κρεοπωλεία και ψαράδικα καταλήγει:
«Το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία είναι αδιαπραγμάτευτο. Τα ζώα δεν είναι εμπορεύματα. Τα ζώα ανήκουν στους εαυτούς τους και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Η ζωή είναι δικαίωμα και δεν έχει αφεντικά».
ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΒΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
Οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Οι μπαχαλάκηδες τώρα έγιναν και... vegan. Τους φανταζόμαστε τους καημένους να τρώνε μαρουλάκι, να καπνίζουν χορταράκι, να γράφουν προκηρύξεις και να ετοιμάζουν μολότοφ.

Πραγματικά πρέπει όλοι να αναφωνήσουμε: Τι ζούμε στη χώρα αυτή; Γιατί δεν παίρνουμε τα διαβατήρια να σηκωθούμε και να φύγουμε; Ή μήπως να μην το κάνουμε γιατί θα αφήσουμε αυτή την όμορφη αλλά... ανόητη χώρα στα χέρια αυτών των άπλυτων;

.SOS «Ανθρωπιστής» Μουζάλας καλεί «Δεξιό» Καμμένο για βοήθεια στο Μεταναστευτικό

Έχουμε, ειλικρινά, όλη την καλή διάθεση να τους κατανοήσουμε, διότι το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό δεν είναι ένα απλό πρόβλημα, αλλά ένα τεράστιο θέμα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της μια χώρα. Αλλά από αυτού το σημείου, μέχρι να στέλνουν τώρα που τελειώνει η κακοκαιρία ένα αρματαγωγό πλοίο για να φιλοξενήσουν σε αυτό τους πρόσφυγες που ήδη ξεπάγιασαν, η απόσταση είναι μεγάλη. Πόσο μάλλον, τέτοια μειωμένα αντανακλαστικά, και τόσο μεγάλη καθυστέρηση, μάλλον προβληματικό χειρισμό δείχνουν, αν όχι ανικανότητα.
Πάντως, τον κ.Μουζάλα φαίνεται ότι «δεν τον θέλει» το … Μεταναστευτικό. Ούτε καν να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη, λόγω καιρού, δεν μπόρεσε. Αλλά και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό, ο Γιώργος Κυρίτσης, μόνον θετική διαφήμιση δεν αποτελεί, με όλα αυτά που λέει. Μα, είναι δυνατόν εν μέσω χιονιά, και με τους πρόσφυγες να βρίσκονται σε αντίσκηνα – ψυγεία ή σε κοντέϊνερς χωρίς κλιματιστικά (όπως στη Μαλακάσα), να βγαίνει στον –κατά τα λοιπά «εχθρικό» για τους Συριζαίους- σταθμό «Σκάϊ» και να λέει ότι ζήτησαν από ξενοδόχους στη Λέσβο να δεχθούν αυτές τις ημέρες πρόσφυγες, αλλά υπήρξε άρνηση; Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Καλά, δεν είχε κόψει σε κανέναν από την κυβέρνηση να στείλουν τότε το αρματαγωγό και όχι τώρα που τελειώνει ο χιονιάς; Πολύ περισσότερο, με δεδομένο ότι ήξεραν πως έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα, έπρεπε να τα αφήσουν όλα για την τελευταία στιγμή; Απίστευτη προχειρότητα.
Η συναπόφαση Τσίπρα – Καμμένου να σταλεί στη Λέσβο το αρματαγωγό «Λέσβος» για να φιλοξενηθούν σε αυτό 500 άτομα, δεν μπορεί παρά να αποτελεί και έμμεση πλην σαφή «μπηχτή» για Μουζάλα – Κυρίτση. Άραγε, λέτε να’ χε ζητήσει ο Μουζάλας βοήθεια από τον Καμμένο και να μην του την έδινε ο δεύτερος, εξαιτίας των κοντρών που είχαν στο παρελθόν και με αφορμή τόσο την όχι και τόσο συνεργάσιμη στάση Καμμένου στο Μεταναστευτικό, όσο και διαφορές σε ορισμένα εθνικά ζητήματα;
Όπως και να’ χει, είναι κατανοητό ότι τόσο η ντιρεκτίβες της ΕΕ, όσο και η πολιτική της κυβέρνησης, έχουν ως στόχο να κρατήσουν τους περισσότερους πρόσφυγες – μετανάστες στα νησιά. Να μην φύγουν από εκεί, και περάσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη. 
Αυτό, βέβαια, έχει ως συνέπεια την αφόρητη πίεση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων. Πρόκειται για απαράδεκτη τακτική, και εάν δεν βρεθούν λύσεις, αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθούν εκρηκτικά αδιέξοδα. Καιρός είναι, λοιπόν, ο κ.Μουζάλας να πάψει να κρύβεται πίσω από το δήθεν «ανθρωπιστικό» προσωπείο του, και να προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι στο όνομα του «ανθρωπισμού» πρέπει να μετατραπεί το Ανατολικό Αιγαίο σε «Ellis Island» της Ευρώπης.
 Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, πως μπορούν ο «ανθρωπιστής» υπουργός και ο εκπρόσωπός του, να κοιμούνται ήσυχοι, όταν ξεπαγιάζουν, όχι μόνον στα νησιά, αλλά και σχεδόν σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, χιλιάδες ψυχές. Είναι, μήπως, το «ανθρωπιστικό όραμα» του ΣΥΡΙΖΑ, να έχουν σωθεί οι άνθρωποι από τις βόμβες, και να πεθάνουν εδώ από το κρύο; Τι έχει να πει γι’ αυτό ο «ψυχοπονιάρης», κ.Κυρίτσης;

Εν πάση περιπτώσει, μένουν πάρα πολλά να διευκρινιστούν ως προς τη μεταναστευτική «πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και το πρώτο που θα θέλαμε να μάθουμε από τον κ.Κυρίτση, είναι πόσο κόστισε το κάθε κοντέϊνερ που μπήκε στη Μαλακάσα χωρίς κλιματιστικό και ποια εταιρεία τα έβαλε (ή τα «χάρισε»).

 Τέλος, ποιος υπουργός ή ποιο πρόσωπο από το μέγαρο Μαξίμου έχει αναλάβει τις εγκαταστάσεις στα κέντρα «φιλοξενίας» και ειδικά τα κοντέϊνερς, ποια τα κόστη τους και σε ποιες εταιρείες έχουν δοθεί; Και μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ ομιλεί συνέχεια περί διαφάνειας, ακόμα καλύτερα θα ήταν να δώσουν στη δημοσιότητα, αναλυτικά και με πλήρη αιτιολόγηση (ή ας τα καταθέσουν στη Βουλή), όλα τα κόστη για το Μεταναστευτικό. 

Και για να μην τους αδικούμε, βέβαια, ας βγάλουν στη σέντρα τόσο την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τις ΜΚΟ, και ας μας διευκρινίσουν πόσα κονδύλια παίρνουν, που και σε ποια προγράμματα τα διαθέτουν, και εάν τα προγράμματα υλοποιούνται ή εάν υπερκοστολογούνται. Διότι, ακούγονται κάποια πρωτοφανή ποσά για να διάγουν κυριλέ ζωή κάποια μεγαλοστελέχη ΜΚΟ, που ούτε μεγαλοεπιχειρηματίες δεν θα την περνούσαν έτσι.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.