.Στην κόψη του ξυραφιού

O πρωθυπουργός θα πρέπει να ήταν σε ιδιαίτερα αισιόδοξη διάθεση στο Νταβός. Πώς να εξηγηθεί διαφορετικά η διαβεβαίωσή του ότι η ελληνική οικονομία θα καταπλήξει τις διεθνείς αγορές το 2016; Μία πρόβλεψη που προκάλεσε ειρωνικά σχόλια στο εξωτερικό κι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας.

Προφανώς θα ήταν επηρεασμέ­νος και από το περιβάλλον. Στο πολυτελές και χιονισμένο Νταβός, η συναναστροφή με τους ισχυρούς του κόσμου και οι συζητήσεις για τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη, |μακριά από το αγριεμένο πλήθος, επηρεάζουν καθοριστικά την ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων. 

Οχι πάντα για καλό τους. Τείνουν να ζουν σε μια ιδεατή πραγματικότητα ξεχνώντας ότι η τύχη τους κρίνεται από τα μικρά και ταπεινά, τα μπλόκα των αγροτών, τις πορείες των συνταξιούχων ή τους προπηλακισμούς βουλευτών που πρέπει να σηκώσουν το βάρος της ψήφισης των μέτρων. Αυτό κινδυνεύει να πάθει ο κ. Τσίπρας.

Τα σύννεφα που μαζεύονται στο εσωτερικό αποτελούν ενδεχομένως το προμήνυμα της τέλειας καταιγίδας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις. Οι αγρότες απειλούν να αποκλεί­σουν τη χώρα. Θα στείλει τα ΜΑΤ να τους διώξουν; Θα αφήσει τα τρακτέρ να βάλουν σε ομηρεία την οικονομία; Και πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγμα­τεύσεις με την τρόικα; 

Το ΔΝΤ επιμένει σε πρόσθετα μέτρα, καθώς βλέπει δημοσιονομικό κενό 8 δισ. στην τριετία. Ο κ. Τσακαλώτος προειδοποίησε ότι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε τρεις μήνες, τότε θα υπάρξει εκτροχιασμός και οι στόχοι του προγράμματος δεν θα είναι επιτεύξιμοι. Μετά τι; Επαναδια­πραγμά­τευση; Το αντέχει η κυβέρνηση; Το αντέχει η Ευρώπη; Ο κ. Σόιμπλε καλοβλέπει μια νέα συζήτηση για Grexit. Οσο για το αίτημα αποχώρησης του ΔΝΤ, εξήγησε πως αν το θέσει στη γερμανική Βουλή, θα ήταν σαν να μπαίνει με ένα κερί αναμμένο σε μια πυριτιδαποθήκη. Τόσο απλά.

Κι όλα αυτά χωρίς να λογαριάζουμε το πολιτικό κλίμα. Οι δημοσκοπήσεις, μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη, δίνουν σαφές προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αν παγιωθεί αυτή η αντίληψη στην κοινωνία, η διακυβέρνηση θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Η μόνη λύση για να αποφύγουμε το αδιέξοδο θα είναι να προχω­ρήσει η κυβέρνηση με αποφα­σιστι­κότητα για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Το αντέχει; Και θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία; 

Οι βουλευτές του το επόμενο διάστημα θα υποστούν τις οργανωμένες πιέσεις ψηφοφό­ρων τους. Θα αντέξουν; Κινούμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Εκτός και αν ο κ. Τσίπρας έχει σκοπό να επαναλάβει το θρίλερ του καλοκαιριού. Γιατί κι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί: πολλοί αναρωτιούνται πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση αν αισθανθεί ότι στριμώχνεται πέρα από τα όρια αντοχής της. Ισως μάλιστα να μην είναι άσχετες οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο για το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος ή ακόμα και εκλογών.

Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται σκληρή αντιπολίτευση. Συναίνεση «αλά καρτ» δεν πρόκειται να δώσει. Σίγουρα θα εύχεται να περάσει τα μέτρα ο κ. Τσίπρας. Να το ευχόμαστε όλοι. Γιατί αν δεν τα καταφέρει, τότε η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα θα κληθούν να συνδιαχειριστούν τις ίδιες ή πιθανότατα χειρότερες περικοπές. 

Μπορούν ή θα πάμε σε ακυβερνησία; Στο Νταβός ο κ. Σόιμπλε αμφισβήτησε την ικανότητα των Ελλήνων πολιτικών να κρατήσουν τη χώρα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Εξι χρόνια διαγκωνιζόμαστε για να αποδείξουμε ότι έχει δίκιο. Συνεχίζουμε και σήμερα, καθώς αδυνατούμε να πετύχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συναίνεσης.

Και για την αντιπολίτευση πάντως το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει το νέο δείγμα γραφής που έχει υποσχεθεί. Διαχώρισε τη θέση του από το κλείσιμο των δρόμων και υποσχέθηκε ότι στη συζήτηση στη Βουλή θα προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις. Θα είναι πραγματικές ή θα αποτελούν ασκήσεις υπεκφυγής όπως έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν; 

Στην πρώτη περίπτωση θα ρισκάρει να δυσαρεστήσει όσους σήμερα έχουν ξεσηκωθεί κατά της κυβέρνησης αλλά και να δημιουργήσει έναν πόλο αμφισβήτησης μέσα στο κόμμα. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να αποξενώσει έναν κόσμο που τον στήριξε επειδή πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, κυρίως όμως θα φανεί ανακόλουθος αν χρειαστεί μια ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουν τα μέτρα που απαιτούν οι εταίροι.

Οσο για τα κόμματα του Κέντρου, είναι φανερό ότι πιέστηκαν από την εκλογή Μητσοτάκη. Η κ. Γεννηματά ανακοίνωσε εσπευσμένα μια ακόμα προσπάθεια συσπείρωσης του χώρου. Μένει να φανεί αν θα έχει ανταπόκριση. Αν υπάρχουν τα πρόσωπα και οι ιδέες για την πολυπόθητη ανανέωση ή αν χάθηκε η ευκαιρία το 2014 μαζί με το ναυάγιο της κίνησης των «58».

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.