.Εικόνα εξουθενωμένου συστήματος

Τρεις υπουργοί είναι σήμερα στην «αιχμή του δόρατος» της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Στουρνάρας, ο Αρβανιτόπουλος και ο Γεωργιάδης. Η αμφισβήτησή τους από την αντιπολίτευση είναι προφανώς δεδομένη. Το νέο στοιχείο είναι μια συνεχώς διευρυνόμενη αμφισβήτηση της πολιτικής τους από τον χώρο των βουλευτών της συμπολίτευσης. Ειδικά για τον κ. Στουρνάρα, εντύπωση προκαλεί η... χιουμοριστική αμφισβήτησή του από τον γενικώς εξαιρετικά προσεκτικό κ. Βενιζέλο, παραμονές του Eurogroup και της ψήφισης του προϋπολογισμού! Αυτό συνιστά «πλήγμα αποδυνάμωσης», άλλου χαρακτήρα...

Σ' αυτές τις συνθήκες, η αμέριστη στήριξη και προστασία προς τους υπουργούς που είναι στον «στόχο της κριτικής» είναι αναγκαία και υποχρεωτική για τον κ. Σαμαρά. 

Παρά τις έντονες κοινοβουλευτικές αναταράξεις στον χώρο της συμπολίτευσης (όχι μόνο τις «φωναχτές», αλλά ακόμα περισσότερο τις «σιωπηρές»), ο προϋπολογισμός με τις πολλές «γκρίζες ζώνες του» το Σάββατο το βράδυ θα ψηφισθεί και η κυβέρνηση θα λάβει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης, όπως όλα δείχνουν. 

Δυσκολότερα θα είναι τα πράγματα στη συνέχεια με μεμονωμένα νομοσχέδια, όπως αυτό για τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, τους «πλειστηριασμούς» κ.λπ. Σ' αυτά τα ζητήματα οι βουλευτές λειτουργούν πιο ελεύθερα, καθώς γίνονται εκφραστές μιας συγκεκριμένης... οριζόντιας και μάλιστα έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Προφανώς δεν έχουμε κάποια λ.χ. οργανωμένη «επιχείρηση αποστασίας» αντίστοιχη των «μοντέλων» του παρελθόντος. Ούτε πρόκειται -για να μην αδικούμε τους βουλευτές- για έναν εύκολο λαϊκισμό, όταν μάλιστα στηρίζουν τελικά την κυβέρνηση. Ούτε κάποιο προσωπικό -για τους περισσότερους- «άλλοθι» έναντι των ψηφοφόρων τους. Αυτά δεν τα «μασάει» πια ο κόσμος. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για έκφραση της μεγάλης κοινωνικής αγωνίας που έχουν προκαλέσει η υπερφορολόγηση, η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, η ανεργία, η φτώχεια, η κατάσταση στην Υγεία και την Παιδεία, ο κίνδυνος απώλειας του σπιτιού, η στέρηση του ηλεκτρικού και της θέρμανσης για πολλά νοικοκυριά κ.λπ. 

Εχουμε ένα εξουθενωμένο πολιτικό σύστημα εξουσίας που αντιστοιχεί σε μια εξουθενωμένη κοινωνία. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και το ακόμα μεγαλύτερο είναι ότι δεν φαίνεται με πιο τρόπο στον αμέσως προσεχή χρόνο η κυβέρνηση θα βγει απ' αυτή την κατάσταση..

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.