.Εντονη ανησυχία στις αγορές από τη νίκη Τραμπ - Στροφή σε ασφαλή καταφύγια

Πτώση στις μετοχές, το πετρέλαιο, το μεξικανικό πέσο και το δολάριο, ράλι σε χρυσό και κρατικά ομόλογα, ήταν η άμεση αντίδραση των αγορών στην νίκη - έκπληξη του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι διεθνείς επενδυτικές αγορές φοβούνται ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κι εμπορική αναταραχή, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία αναμένονταν να γίνει τον επόμενο μήνα.
Πιο ψύχραιμη είναι η αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου στον απόηχο της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφώνεται στις 576,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,05%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 572,41 μονάδες (-1,68%).
Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν απώλειες μετά τη νίκη του Τραμπ, λόγω της αβεβαιότητας για τις πολτικές που θα ακολουθήσει, προκαλώντας νευρικότητα στους επενδυτές. Ωστόσο, η αγορά περιόρισε τις αρχικές ισχυρές της απώλειες με τους traders να σημειώνουν ότι η ομιλία Τραμπ ήταν ισορροπημένη, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι μεγάλο μέρος της επιθετικής ρητορικής που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεν θα υλοποιηθεί, καθησυχάζοντας έτσι την αγορά.
"Η αρχική αντίδραση των αγορών ήταν βίαιη, αλλά σταδιακά είδαμε ότι η risk-off στρατηγική υποχώρησε αρκετά σημαντικά", τονίζει ο Roger Douglas, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Deutsche Asset Management. "Οι επενδυτές ψάχνουν για σημάδια αλλαγής στην πολιτική που είχε σηματοδοτήσει προεκλογικά ο Trump, ή αρχίζουν να αναρωτιούνται αν αυτή η αλλαγή έρθει στο εγγύς μέλλον."
Έτσι από απώλειες άνω του 2% στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, μετά την ομιλία Τραμπ σημειώνεται οριακή πτώση κάτω του 0,5%, ωστόσο οι κλάδοι που θεωρούνται "ευαίσθητοι" στην ανάπτυξη, όπως οι τράπεζες, τα αυτοκίνητα και το πετρέλαιο συνεχίζουν να σημειώνουν ισχυρή πτώση, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι οι "μαύροι πρωταγωνιστές", ειδικά ο οι ιταλικές και οι γερμανικές.
Από τους μεγαλύτερους χαμένους σήμερα στην Ευρώπη είναι η ισπανική τράπεζα BBVA, της οποίας η μετοχή υποχωρεί πανό από 7,6%, καθώς έχει την μεγαλύτερη έκθεση στο Μεξικό από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το μεξικανικό πέσο υποχωρεί σήμερα κοντά στο 13%.
Οι ιταλικές μετοχές επίσης υποαποδίδουν, με τον δείκτη FTSE MIB να υποχωρεί 2,3%, καθώς πλεόν οι traders βλέπουν πως η νίκη-σοκ του Trump μετά το Brexit αυξάνει τον πανικό γύρω από το δημοψήφισμα της Ιταλίας στις 4 Δεκεμβρίου για την συνταγματική αναθεώρηση.
Τόκιο
Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο σημείωσε πτώση 5,36% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, καθώς η αγορά εκφράζει φόβους για την πιθανολογούμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Ο δείκτης Nikkei έπεσε στις 16.251,54 μονάδες, καταγράφοντας πτώση κατά 919,84 μονάδες. τα futures του Dow Jones έφτασαν να κάνουν «βουτιά» έως και 800 μονάδων, ο Nikkei του Τόκιο έκλεισε με απώλειες που ξεπέρασαν το 5%.
Τις μετεκλογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, παρακολουθούν άμεσα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας, παρενέβη για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος της χώρας.
Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο, τα βιομηχανικά μέταλλα και τα αγροτικά εμπορεύματα κάνουν «βουτιά», με τους traders να σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.
«Τα εμπορεύματα βρίσκονται σε απόλυτη αναταραχή αυτή τη στιγμή», δήλωσε νωρίτερα αναλυτής της Hyundai Futures Corp, καθώς αυξάνονταν οι ενδείξεις για νίκη του Τραμπ. «Αν νικήσει ο Τραμπ, θα έρθει μια περίοδος αβεβαιότητας καθώς θα υπάρξει αλλαγή παραδείγματος στις ΗΠΑ και όλα τα assets υψηλότερου κινδύνου, περιλαμβανομένων των εμπορευμάτων, θα κινηθούν πτωτικά μακροπρόθεσμα. Ο χρυσός, το ασήμι και η πλατίνα θα παίξουν τον ρόλο τους ως ασφαλή καταφύγια. Η επίπτωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια από αυτήν του Brexit».
Τα futures του αμερικανικού αργού υποχωρούν κατά 1,25% στα 44,42 δολάρια το βαρέλι και του brent κατά 1,32% στα 45,43 δολάρια, ενώ την ίδια ώρα ο χρυσός ενισχύεται κατά 3,4% στα 1.317,9 δολάρια η ουγγιά.
Αναταράξεις και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund να υποχωρεί στο χαμηλό δύο εβδομάδων του 0,12% και του αμερικανικού 10ετούς στο 1,82%.
Πέσο
Το ενδεχόμενο της επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ ωθεί σε πτώση τις ασιατικές αγορές, την ώρα που η συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος του Μεξικού, του πέσο, υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 10% και πλέον.
Η συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο Μεξικού έναντι του δολαρίου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, δηλαδή σε ένα επίπεδο 1:20,3195 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι μια ξεκάθαρη αποτύπωση του φόβου, φάνηκε στη ραγδαία μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του μεξικανικού πέσο, το οποίο μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του12% έναντι του δολαρίου, στη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση που κατέγραψε, μέσα σε δύο δεκαετίες.
Χρυσός
Ο χρυσός είναι από τους μεγαλύτερους νικητές της ημέρας, καθώς σημείωσε σήμερα την μεγαλύτερη άνοδο από την ημέρα του δημοψηφίσματος του Brexit, με εκτόξευση κατά 55 δολάρια στα 1.327 δολάρια η ουγκιά στο πρώτο άκουσμα της νίκης Τραμπ. Μετά και την σταθεροποίηση των αγορών την τελευταία ώρα, το πολύτιμο μέταλλο περιόρισε τα κέρδη του στα 1.300 δολάρια η ουγγιά, συνεχίζοντας ωστόσο να αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή μαζί με τα κρατικά ομόλογα τα οποία θεωρούνται και αυτά ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Πετρέλαιο
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, με αφορμή τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Έτσι, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν σε ποσοστό 2,5%, με την τιμή του βαρελιού να καταγράφεται στα 44,87 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4% στα 43,07 δολάρια το βαρέλι (τη χαμηλότερη τιμή τους, από τον Σεπτέμβριο) πριν επιστρέψουν στα 43,68 δολάρια το βαρέλι.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.