.Αδειάζουν Παπακωνσταντίνου για την λίστα


Τα σκοτεινά σημεία, για τον τρόπο με τον οποίον παραδόθηκε η «λίστα Λαγκάρντ» από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στους τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη και Ι. Διώτη, παρέμειναν κατά την κατάθεση τους στην Επιτροπή Θεσμών στην Βουλή. 
Ατύπως και με το αιτιολογικό ότι περιήλθε στις ελληνικές αρχές με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών παρέδωσε τη λίστα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη, ο πρώην υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από το υπουργείο τον Ιούνιο του 2011, όπως δήλωσε ο κ. Διώτης ενώπιον της Επιτροπής.
 Ο κ. Διώτης σημείωσε ότι έριξε μια ματιά στη λίστα όπως χαρακτηριστικά είπε για να δει τη μορφή της και την επέστρεψε και πάλι ατύπως στον μετέπειτα  υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, υπογραμμίζοντας του ότι η λίστα δεν μπορεί να είναι αποδεικτικό υλικό μιας και δεν είναι νόμιμη η προέλευση της .

Κανένα πολιτικό πρόσωπο ή γνωστός οικονομικός παράγων δεν υπήρχε στη λίστα που μου έδωσε, ατύπως και εμπιστευτικώς, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με δέκα ονόματα, τέλος 2010 με αρχές 2011. Δεν έκανα έλεγχο της λίστας, αλλά έρευνα στο προφίλ τους.
Ωστόσο, μετά από σχετική ερώτηση, τόνισε ότι θα χρησιμοποιούσε τη λίστα ως αφετηρία έρευνας, αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος του έδινε το «πράσινο φως». «Ανέμενα οδηγίες και εντολές τι να κάνω με τη λίστα και δεν τις πήρα ποτέ. 
Ο κ. Βενιζέλος είχε τη δική του άποψη ως έγκριτος νομικός έπρεπε όμως να αξιοποιήσει τις πληροφορίες και τα περιεχόμενα του αρχείου», κατέληξε ο κ. Διώτης.

Τα αποτελέσματα τα παρέδωσα πίσω στον υπουργό, δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης.
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι καμία λίστα Λαγκάρντ δεν έχει παραδοθεί στον Καπελέρη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόσωπο που να λέει παρέδωσα στον Καπελέρη λίστα. 
Μου παραδόθηκαν δέκα ονόματα από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για να διερευνήσω το προφίλ τους. Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. 
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτού του μικρού αριθμού προσώπων, που εμπιστευτικώς και ατύπως μου παραδόθηκαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου, παραδόθηκαν πίσω στον υπουργό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καπελέρης.
Διευκρίνισε ότι «κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν ήταν, αλλά και κανένας οικονομικός παράγων που είναι στα πράγματα τα τελευταία 20 χρόνια, δεν υπήρχε στη λίστα. Τώρα για τα περαιτέρω δεν ξέρω. 
Από ό,τι θυμάμαι, από τα δέκα άτομα που επιλέγησαν, πιστεύω επειδή είχαν υψηλά ποσά σε καταθέσεις, δεν αφορούσαν την τελευταία 10ετία, αλλά πριν από αυτήν».
Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών σχετικά με τη λίστα και τον έλεγχο που έγινε και αν έγινε, ο κ. Καπελέρης επέμεινε ότι μόνο το οικονομικό προφίλ τους ερεύνησε.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.