Ακριβότερη έως και 31,5% στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων
σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης των 27 είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τη
Eurostat. Συγκεκριμένα, το ψωμί στη χώρα μας πωλείται 16% ακριβότερα από το
μέσο όρο της ΕΕ, ενώ είναι πρωταθλήτρια σε γάλα και τυροκομικά.
Ανατιμημένα εως
και 3% πωλούνται τα ρούχα, ενώ εως 8% τα παπούτσια. Στην παραδοχή ότι οι τιμές
διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, προχώρησε ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς,
ο οποίος κάλεσε τις βιομηχανίες να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να μειωθούν
οι τιμές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στη διάρκεια του 2011 η Ελλάδα
βρίσκεται στην πρώτη θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις τιμές σε γαλακτοκομικά και
αβγά με απόκλιση τιμών 31,5% σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το 2010 ήταν στη
δεύτερη.
Στα έλαια και τα λίπη βρίσκεται στην έβδομη με
απόκλιση τιμών από την ΕΕ με 15,7% και το 2010 ήταν στην τέταρτη με 18,7%.
Στα ψάρια η χώρα μας το 2011 ήταν στην έκτη
θέση όπως και το 2010 με απόκλιση 12,4% και 11,3%, αντίστοχα.
Στο ψωμί και τα δημητριακά το 2011 ήταν στην
όγδοη θέση με 15,8% υψηλότερες τιμές από την ΕΕ και το 2010 ήταν στην έβδομη με
17,4%.
Στα μη αλκοολούχα ποτά το 2011 η Ελλάδα ήταν
στην δέκατη θέση με 9,4% απόκλιση τιμών και το 2010 στην ένατη με 11,6%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κρέατα και τα
οπωροκηπευτικά η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ.
Στα είδη ένδυσης το 2011 η Ελλάδα ήταν στην
έβδομη θέση με 3,1% απόκλιση και το 2010 στην πέμπτη με 6,6%.
Στα έπιπλα και τα χαλιά η Ελλάδα το 2011 είχε
την ενδέκατη θέση με 1,2% και το 2010 στην πέμπτη θέση με 6,4% σε σχέση με την
ΕΕ.
Η Ελλάδα είναι στην υψηλότερη θέση στους
υπολογιστές με 18,7% απόκλιση από τον κοινοτικό μέσο όρο και το 2010 ήταν στην
τρίτη με 9,3%.
Η εξέλιξη των τιμών των τροφίμων αποδίδεται,
σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης στις υψηλές τιμές παραγωγού
και τη διατροφική κρίση, αλλά και στις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες που
υπάρχουν στην ελληνική αγορά, όπως είναι η δυσκολία στις μεταφορές, η
γραφειοκρατία και η υψηλή φορολογία.