.Ασφαλής οδήγηση στους χιονισμένους δρόμους


Φέτος ο χειμώνας άργησε να έρθει στην χώρα μας. Τα κέρδη μας από την αργοπορημένη άφιξη των άσχημων καιρικών φαινόμενων είναι πολλά. Απολαύσαμε τις βόλτες και τις εκδρομές ενώ περιορίσαμε σημαντικά τη δαπάνη για την θέρμανση. 

Τώρα όμως φαίνεται ότι μπήκαμε για τα καλά στον αστερισμό των χειμερινών καιρικών συνθηκών.

Ήδη μερικά βουνά έχουν δεχθεί τον λευκό μανδύα ενώ σε πολλές ορεινές περιοχές η θερμοκρασία κινείται γύρω στο μηδέν.

Μέρος του οδικού δικτύου καλύφθηκε από τις νιφάδες του χιονιού.  

Η κίνηση σε δρόμους με χιόνι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο λευκός επισκέπτης μειώνει σημαντικά την πρόσφυση των ελαστικών και δοκιμάζει τις ικανότητες των οδηγών.    
Σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε σε ένα βαθμό την λευκή πρόκληση: 

-Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Αν έχετε τετρακίνητο αυτοκίνητο να τις βάλετε στους μπροστινούς τροχούς για να έχετε καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου. Σε ειδικές περιπτώσεις με έντονη χιονόπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δυο σέτ αλυσίδων, ένα για τους μπροστινούς τροχούς και ένα για τους πίσω.

-Όταν το αυτοκίνητο φοράει τις αλυσίδες η ταχύτητα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 χλμ./ώρα. Επίσης, ενημερωθείτε από το βιβλίο του κατασκευαστή για την πίεση των ελαστικών καθώς και την απενεργοποίηση του συστήματος ελέγχου ευστάθειας Electronic Stability System (ESP). 

-Οδηγείτε προσεκτικά αποφεύγοντας τους ελιγμούς, τα απότομα ξεκινήματα και τα απότομα φρεναρίσματα. Θυμηθείτε ότι τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας δεν έχουν την κατάλληλη πρόσφυση λόγω των αλυσίδων και του χιονιού, για να ανταποκριθούν σε ανάλογες ενέργειες σας.

-Στις κατηφορικές διαδρομές να έχετε πάντοτε μια σχέση (δεύτερη ή τρίτη) στο κιβώτιο ταχυτήτων.
-Κρατήστε μεγάλες αποστάσεις από τα άλλα οχήματα. 

-Επιλέξτε το σημείο οπού θα σταματήσετε. Να υπάρχει αρκετός χώρος από τα άλλα οχήματα. Υπάρχει περίπτωση να χρειασθείτε εξωτερική βοήθεια για να ξεκινήσετε. Μην τραβήξετε το χειρόφρενο γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν η διάταξη του χειρόφρενου καθώς τα φρένα.           

Μερικά απαραίτητα αξεσουάρ για να περιορίσετε τις συνέπειες από την χιονόπτωση και τις χαμηλές θερμοκρασίες: γάντια, φακός, βασικά εργαλεία, ανθεκτικό σύρμα, ξύστρα για τα τζάμια, σπρέι για να μην παγώσουν οι κλειδαριές.
Τέλος, όταν σταθμεύσετε, θυμηθείτε να σηκώσετε τους υαλοκαθαριστήρες.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.