.Τριτοκοσμικοί...

Φανταστείτε μια εικόνα. Τον Μπαράκ Ομπάμα, έναν πραγματικά δημοκράτη, προοδευτικό πολιτικό, να ανεβαίνει στην Πνύκα, σε μια τοποθεσία ιερή στην οποία αγόρευσαν σπουδαίοι πολιτικοί στρατηγοί και ρήτορες. Ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Περικλής, ο Δημοσθένης, μέχρι και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Φανταστείτε την εικόνα αυτή, πέραν την επικοινωνιακής διαχείρισης που θα ήθελε να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Σκεφτείτε την εικόνα, ένας Αμερικανός πρόεδρος να μιλά για τη Δημοκρατία, τις κοινωνικές ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα. Να εξυμνεί την Ελλάδα για τις προσπάθειες που έχει κάνει στο προσφυγικό και να αποθεώνει τους Έλληνες που έχουν αντέξει στην κρίση.
Θα ήταν ή όχι μια εικόνα και μια είδηση που θα έκανε το γύρο του κόσμου; Δεν έχει σημασία αν δίπλα του θα ήταν ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης ή όποιος άλλος, σημασία θα είχε η προβολή της Ελλάδας ως κοιτίδα της Δημοκρατίας αλλά και η προβολή των δίκαιων αιτημάτων που θα μπορούσαν να ακουστούν από το… Αφγανιστάν μέχρι τη Γερμανία. Και να τα ακούσει και ο Τραμπ αλλά και ο Σόιμπλε.
Κι όμως, σε μια χώρα που δεν είναι ικανή να διατηρήσει την εικόνα της αλώβητη από περιπτώσεις όπως αυτή με την χειροβομβίδα στη Γαλλική πρεσβεία, η ευκαιρία του Ομπάμα χάνεται. Θα πάει, λένε, σε κάποιο χώρο αδιάφορο ή τουλάχιστον όχι τέτοιον που θα ξεσήκωνε τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. Και γιατί όλα αυτά; Για μια χειροβομβίδα; Για το γεγονός ότι ο δήμος Καισαριανής… επικήρυξε τον Ομπάμα και τον θεωρεί ανεπιθύμητο; Όπως έγραψε και κάποιος, δεν είχε πρόθεση να πάει για ούζα στα ταβερνάκια της περιοχής ο πλανητάρχης, οπότε από πού είναι ανεπιθύμητος;
Μήπως όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ο Λαφαζάνης, η Ζωή, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μερικοί άλλοι τρελαμένοι αριστεροί θα κάνουν συγκεντρώσεις εναντίον του; Μήπως γιατί οι Ρουβίκωνες και οι Πυρήνες της Φωτιάς τον απειλούν;
Μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί που οδήγησαν στην ακύρωση της ομιλίας του στην Πνύκα για λόγους ασφαλείας. Όμως, κάποτε αυτή η χώρα θα πρέπει να βρει τρόπους να μην αυτοκαταστρέφεται. Εντάξει, θα πει κανείς, δεν έγινε και τίποτε που δεν θα πάει Ακρόπολη ο Ομπάμα. Κι όμως, έγινε. Είναι ένα ακόμη δείγμα ότι είμαστε τριτοκοσμικοί, ότι καμιά κυβέρνηση δεν είναι ικανή να διασφαλίσει την επίσκεψη ενός μεγάλου ηγέτη ή δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάποιους ανόητους ακραίους που πήραν ένα τουφέκι και πέντε χειροβομβίδες και το παίζουν τρομοκράτες.
Για φανταστείτε στην Αρχαία Ελλάδα τον Περικλή να μη μιλά στην Πνύκα γιατί η… Ρούπα της εποχής τον απειλούσε ή γιατί η Αρχαία Ελευσίνα τον κήρυσσε ανεπιθύμητο;

Επιτέλους, κάποτε πρέπει να γίνουμε μια κανονική χώρα. Που θα έρχεται ο Ομπάμα ή ο Τραμπ ή όποιος άλλος θέλει και δεν θα έχει όλους αυτούς τους γραφικούς ή επικίνδυνους να κάνουν την παράστασή τους. Ή όλους αυτούς που φωνάζουν στη διαδήλωση για τη «17 Νοέμβρη»: «Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι» και την άλλη στιγμή πάνε… Στάρμπακς για φρεντοτσίνο και Μακ Ντόναλντς για τσίζμπεργκερ. Έλεος πια.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.