.Ψυχραιμία… αυτοί θα φοβούνται!

Απέναντι στα ψεύδη και στο φτηνό λαϊκισμό της κυβερνητικής εκπροσώπου, κ. Γεροβασίλη τα μόνα όπλα που η λογική μπορεί να αντιτάξει, σε αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής για την εθνοσωτήριο, είναι η λογική, η αυτοσυγκράτηση, η εγρήγορση και η αμείλικτη στάση κάθε ανθρώπου που θεωρεί ότι διαθέτει υγιή δημοκρατικά αντανακλαστικά.

Δυσκολεύομαι να ανασύρω, είτε από τη μνήμη μου, είτε (πολύ περισσότερο) από τα βιβλία μου, δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου τόσο θεσμικά έκτροπες απέναντι στην ίδια τη λειτουργία της δικαιοσύνης…

 Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει την αδιαφορία της για τους θεσμούς του αστικού κράτους και τη διάκριση των εξουσιών του. Είναι όμως η πρώτη φορά που εκπρόσωπος της κυβέρνησης απαξιώνει επίσημα και ανοιχτά, επικαλούμενος το θυμικό του ακροατηρίου του με ψεύδη, την ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο, μεταξύ άλλων, επιτελεί το ρόλο του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας. Για το PSI και το σβήσιμο εκατομμυρίων ευρώ από το χάρτη του χρέους δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Το ομολόγησε εμμέσως άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος. Για τις μειώσεις των συντάξεων, αλήθεια, η εθνοσωτήριος τι θα μπορούσε να κάνει αν ήταν τότε κυβέρνηση; Γενναία διαπραγμάτευση 17 ωρών μετά από έξι μήνες χείριστης διαχείρισης και υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου, όπως άλλωστε ήδη έχει κάνει;

Για να πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα και με το όνομά τους, χωρίς αστερίσκους: η βεβαιότητα του πρωθυπουργού, του μεγάλου αρχιτέκτονα του παραλόγου σύμπαντος και του μοναδικού υπευθύνου πίσω από το δυστοπικό τοπίο που καταπλακώνει τη χώρα τους τελευταίους 22 μήνες, στις δηλώσεις της ΔΕΘ για την τότε επικείμενη απόφαση του ΣτΕ, η άνευ προηγουμένου προσωπική επίθεση και εκβιασμός δικαστικού προσωπικού με σκάνδαλο εκ του μη όντος που ανακινήθηκε από γνωστό δημοσιογράφο, οι δηλώσεις περί δικαστικού πραξικοπήματος του αναπληρωτή υπουργού υγείας κ. Πολάκη και η σφοδρή επίθεση κυβερνητικών στελεχών και τύπου του καθεστώτος στους δικαστές και την κρίση τους δείχνουν, χωρίς αστερίσκους, χωρίς επεξηγήσεις, αλλά ξεκάθαρα και με τον πλέον ευθύ τρόπο ένα πράγμα: τον ολοκληρωτισμό που χαρακτηρίζει τη νοοτροπία αυτής της κυβέρνησης. Την πλήρη αδιαφορία της για τους θεσμούς και το Σύνταγμα. Τις ξεκάθαρες προθέσεις πολιτικής (και όχι μόνο, φοβούμαι) εξολόθρευσης όσων διαφωνούν μαζί της.

Η παράλληλη πραγματικότητα στην οποία διαβιούν όλα τα στελέχη της εθνοσωτηρίου, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τον πραγματικό κόσμο. Το χαστούκι που δέχτηκαν χτες, ωστόσο, ήταν ηχηρό. Και φάνηκε ξεκάθαρα, τόσο στα τρεμάμενα λόγια της κυβερνητικής εκπροσώπου, όσο και στις δηλώσεις του υπουργού επικρατείας και του αναπληρωτή υπουργού υγείας.

Ο πραγματικός κόσμος είναι αυτός που τους αποκαθηλώνει σταδιακά, αλλά σταθερά, από τις ιδεοληπτικές τους ψευδαισθήσεις. Μην σας τρομάζουν οι δηλώσεις τους, δηλώσεις κομισσαρίων που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και καθεστώτα. Η κατάσταση για αυτούς είναι μη αναστρέψιμη. Η πραγματικότητα, και όσα ψήγματα λογικής απομένουν, φτάνουν και περισσεύουν για την πλήρη πολιτική τους αποκαθήλωση. Το γνωρίζουν πολύ καλά και οι ίδιοι.

Μην φοβάστε λοιπόν. Απαξιώστε ψύχραιμα (αλλά και με χιούμορ – τα ολοκληρωτικά καθεστώτα αποδομούνται αποτελεσματικά και με αυτό), με υπομονή και επιμονή κάθε ολοκληρωτική και εμφυλιοπολεμική ρητορική που ξεστομίζουν.
Μην ενδίδετε στη δική τους ερμηνεία και το δικό τους αφήγημα. Ζητούν να κυλιστείτε μαζί τους στις λάσπες, και τους ευχαριστεί η διαδικασία, ενώ παράλληλα απομακρύνουν την προσοχή του κόσμου από σημαντικότερα θέματα (μνημόνιο 3 έχουμε, για). 

Η μεγαλύτερη τιμωρία τους είναι να παραμείνουν στην κυβέρνηση. Στριμωγμένοι μεταξύ σφύρας και άκμωνος, ανήμποροι να υλοποιήσουν τα φαύλα τους όνειρα που ήδη μας έχουν κοστίσει πολλά, να φέρουν εις πέρας όσα έχουν υπογράψει, με μόνο σκοπό, όπως εν τέλει αποδεικνύεται, τη μερική παράταση της παραμονής τους στην εξουσία. Μέχρι την πλήρη και ολοκληρωτική πολιτική τους αποκαθήλωση.
Άλλωστε, υπάρχουν (ακόμα) και οι εκλογές, προς πλήρη απογοήτευση του «καλλιτεχνικού κόσμου» (βλ. Άντζυ Σαμίου). Μην φοβάστε. Γρηγορείτε. Και ψυχραιμία. Αυτοί θα φοβούνται.

Ο Παλαιοπασόκος

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.