.Εγκλωβισμένοι στην πραγματικότητα

Το αναμενόμενο συνέβη. Αν στην Αθήνα κυβερνούσε ο ρεαλισμός και όχι η ιδεολογία, θα το είχαμε προλάβει. Η κυβέρνηση Τσίπρα περίμενε να λάβει εύσημα για το «ανθρώπινο πρόσωπο» με το οποίο προσκαλούσε τους μετανάστες να περάσουν από την Ελλάδα στη διαδρομή τους προς την κεντρική Ευρώπη. Η ψεύτικη εκείνη εντύπωση έδωσε ήδη τη θέση της, στην εικόνα ανθρώπων που βουλιάζουν στον βούρκο των χωραφιών της Ειδομένης.

Στον χρόνο που διέρρευσε ανάμεσα στις δύο καταστάσεις, η κυβέρνηση είχε όλον τον χρόνο για να προλάβει το χειρότερο, που ζούμε τώρα. Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ είχαν εγκριθεί από το καλοκαίρι για τη διαχείριση του προβλήματος. Μόνον τα 40 χρησιμοποιήσαμε, ενώ άλλα 60 χάθηκαν στους λογαριασμούς του δημόσιου λογιστικού.

Οσοι γνωρίζουν καλύτερα τα χαρακτηριστικά άλλων προσφυγικών κρίσεων εξηγούν, καιρό τώρα, σε όποιον κυβερνητικό παράγοντα έκανε τον κόπο να τους ακούσει, πόσο γρήγορα γιγαντώνεται η κρίση, μόλις κλείσουν οι δίοδοι διαφυγής των ανθρώπων.

Είναι ακόμη πιο απογοητευτικό, όταν με μια απλή αναδρομή εύκολα θα καταγράψουμε τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει η χώρα μας από παλαιότερες τραγωδίες προσφύγων, Ελλήνων και άλλων, ακόμη και με την κατάρρευση των σοβιετικών κρατών. Δυστυχώς όμως, η παρούσα πολιτική ηγεσία ούτε που ενδιαφέρθηκε να κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό. Εμεινε με τη μικρή ομάδα ανθρώπων γύρω από τον δυστυχή αρμόδιο υπουργό Μουζάλα, αφημένος κι αυτός να παραδέρνει στα κύματα της ευρωπαϊκής τρικυμίας.

Είχε, πάντως, προειδοποιήσει ο κ. Μουζάλας: «τα σύνορα θα κλείσουν». Αυτή είναι η πραγματικότητα κι όχι εκείνη που προσπαθούσε το Μαξίμου, μέχρι και χθες το βράδυ, να περάσει στη δικαίως πιεζόμενη ψυχολογικά κοινή γνώμη. Δεν φταίνε μόνον τα γνωστά «κακά κράτη» της Βαλκανικής και κεντρικής Ευρώπης, επειδή έκλεισαν τον δρόμο διαφυγής. Στο κάτω-κάτω, μας είχαν προειδοποιήσει.

Ο πανικός αποκαλύφθηκε όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα έβαλε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επειδή ο τελευταίος, σε μια πράξη τήρησης ισορροπιών, «ευχαρίστησε» τα κράτη μη μέλη της Ευρώπης. Πλην όμως, ο κ. Τουσκ μετάφερε χωρίς καμία υπερβολή όσα περιλαμβάνει η δήλωση των αρχηγών της Ευρώπης. 

«Να κλείσουν οι οδοί λαθραίας διακίνησης ανθρώπων» και «να προστατευθούν τα εξωτερικά μας σύνορα», είπαν, που σε πολύ απλά ελληνικά σημαίνει ότι είναι η Ευρώπη αυτή που κλείνει τα σύνορα. Θέλουμε τον «τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave through)», ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκανε η χώρα μας από τότε που ανέλαβε η παρούσα πλειοψηφία.

Ο κ. Τουσκ έχει το δίκιο με το μέρος του, αφού και η δήλωση των αρχηγών ζητεί με τον πλέον ευθύ τρόπο πως «πρέπει να υπονομεύσουμε την ιδέα ότι η επιβίβαση στις βάρκες ισοδυναμεί με εγκατάσταση στην Ευρώπη». Τι δεν κατάλαβε ο κ. Τσίπρας;
  

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.