.Τουρίστες, πρόσφυγες, μετανάστες και κράτος

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, ο τουρισμός συνέχισε να αναπτύσσεται μέσα στα χρόνια της κρίσης, με τις αφίξεις και εισπράξεις να αυξάνονται συνεχώς, από 15,5 εκατ. άτομα και 10,4 δισ. ευρώ το 2012 έως 23,5 εκατ. άτομα και 14,2 δισ. ευρώ πέρυσι. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτιμά πως οι αφίξεις ξένων τουριστών θα φθάσουν τα 25 εκατ. φέτος και οι εισπράξεις τα 15 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση, όμως, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές, ώστε να λήξει η αβεβαιότητα, και η επιτυχημένη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Η αύξηση δεν θα είναι οριζόντια σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένοι προορισμοί που πλήττονται από το προσφυγικό θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση στις αφίξεις τους», προειδοποίησε ο κ. Ανδρεάδης προχθές από το Βερολίνο, όπου βρισκόταν με αφορμή τη διεθνή έκθεση τουρισμού ΙΤΒ. 

Ασφαλώς, ο τουριστικός τομέας απαιτεί σταθερότητα στην οικονομία και γαλήνη στην κοινωνία. Ετσι, η αξιολόγηση και το προσφυγικό θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις. Αλλά και τα δύο ζητήματα δεν παρουσιάζουν μόνο κινδύνους, προσφέρουν και ευκαιρίες. 

Οι σωστές κινήσεις μπορούν να έχουν θετικότατα αποτελέσματα. Η σταθεροποίηση της οικονομίας θα επιτρέψει επενδύσεις και ανάπτυξη στον τουρισμό· η αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα θα δημιουργήσει θετική εντύπωση για τη χώρα.

Είναι απαραίτητο το κράτος να πετύχει τον σωστό συνδυασμό συμπόνιας και αποφασιστικότητας, που θα εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαμονής των δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους με τις τοπικές κοινωνίες όπου εγκατασταθούν. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., με διεθνείς οργανισμούς, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους εθελοντές. 

Απαιτεί, δηλαδή, τη συμμετοχή όλων – από τον μεμονωμένο πολίτη μέχρι την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ. Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βλέπουν με συμπάθεια τις προσπάθειες των Ελλήνων και άλλων που έσπευσαν σε βοήθεια των προσφύγων, και εάν δεν υπάρξει φόβος πως η χώρα κινδυνεύει από χάος θα προτιμήσουν να έρθουν εδώ για διακοπές το καλοκαίρι, όσο κι αν είναι μειωμένες οι κρατήσεις σε κάποιους προορισμούς σήμερα.

Ας μην αφεθούμε, όμως, στη σκέψη ότι μόνον η αξιολόγηση και το προσφυγικό θα κρίνουν το μέλλον του τουρισμού. Η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, επισημαίνει και άλλους τομείς που χρήζουν προσοχής. Μεταξύ αναπτυξιακών μέτρων θα ήταν η αξιοποίηση, μέσω παραχωρήσεων ή ιδιωτικοποίησης, μεγάλης δημόσιας περιουσίας που σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτη, καθώς και η απλοποίηση διαδικασιών και η άρση εμποδίων για επενδύσεις.

Η εύρυθμη σύμπραξη ιδιωτών και κράτους είναι πάντα το ζητούμενο, αλλά και σπάνιο φαινόμενο στη χώρα μας. Η έκθεση του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει την ανάγκη αυτής της συλλειτουργίας και προτείνει μέτρα, όπως κάνει χρόνια τώρα. Σήμερα έχουμε μόνο δύο επιλογές: όσο η οικονομική αβεβαιότητα και η προσφυγική κρίση θα είναι καταστροφικές, εάν συνεχιστούν, τόσο η θετική έκβαση και των δύο θα είναι άλμα λύτρωσης και ανάπτυξης.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.