.Διάσωση ή ... καταστροφή μνημείων στη Θεσσαλονίκη;

Πόλη- θύμα των ντόπιων και ξένων επήλυδων (ξένων και ντόπιων στρατιωτών, πολεμικών συρράξεων, προσφύγων, γεωστρατηγικών, οικονομικών, εργολαβικών συμφερόντων), ιστορικά διαμελισμένη, πολλαπλά καταχωμένη, η Θεσσαλονίκη επιμένει επί αιώνες να κυοφορεί την ιστορία της παρά τις κατά καιρούς βίαιες επεμβάσεις εναντίον της.   

Νέα- πολλοστή αλλά και μέγιστης σημασίας για το παρελθόν αλλά και το παρόν και το μέλλον της πόλης, αφορμή για τις παραπάνω διαπιστώσεις υπήρξε η χρονίζουσα υπόθεση που αφορά στη διατήρηση, διάσωση και ανάδειξη των μνημείων που εντοπίστηκαν κατά τις ανασκαφές για τη διάνοιξη του μετρό της πόλης στη διασταύρωση των οδών Εγνατία και Βενιζέλου. 

 «Σώζοντας τα μνημεία στη Θεσσαλονίκη» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης- διάλεξης, της πρώτης επίσημης που διοργάνωσε το νεοσυσταθέν σωματείο "ΦΙΛΟΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ", χθες (Κυριακή), με ομιλήτρια τη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ- Βελένη.  

Αν και ο τίτλος της εισήγησης παρέπεμπε στο ευοίωνο της διάσωσης των μνημείων και της ιστορίας, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της αναφερόταν στο..."καταστρέφοντας τα μνημεία στη Θεσσαλονίκη". 

Κατά τη διάρκεια των οκταετών μέχρι σήμερα ανασκαφικών εργασιών της στους σταθμούς του Μετρό της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 104.000(!) κινητά αρχαιολογικά ευρήματα (νομίσματα, αγγεία, λυχνάρια, κοσμήματα από χρυσό, χαλκό, άργυρο, κεραμικά, γυάλινα κ.ά.) που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. 

Μικρότερος κατά πολύ είναι ο αριθμός- όχι όμως και η επιστημονική και ιστορική σημασία- των ευρημάτων από τους ελληνιστικούς χρόνους.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.