.Η «παγίδα» των πλειστηριασμών

Το κύριο πρόβλημα είναι η απαξίωση της αγοράς ακινήτων. Οσο αυτή μεγαλώνει τόσο θα παγιδεύονται οι δανειολήπτες, όσο και οι τράπεζες. Και λύση σ' αυτόν τον «γόρδιο δεσμό» δεν είναι το «μαχαίρι» των μαζικών πλειστηριασμών, ούτε τα αρπακτικά funds. Απλά ενισχύουν τον φαύλο κύκλο. Οχι μόνο λόγω της τεράστιας κοινωνικής επίπτωσης που θα έχει, αλλά και γιατί θίγεται ισχυρά μια «αλυσίδα συμφερόντων», κρίκοι της οποίας είναι και οι τράπεζες και η ευρύτερη οικονομία. 
Σε αυτό το περιβάλλον, οι απόψεις περί πλειστηριασμών της τρόικας είναι καταστροφικές. Ας δούμε τα τρία κρίσιμα ζητήματα!

Πρώτον, οι δανειολήπτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, αλλά «κρύβονται» πίσω από την ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή δρουν καταχρηστικά. 

Προφανώς, ουδείς είναι λογικό να θέλει να προστατεύσει δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας. Αλήθεια, πόσοι είναι; Οι τράπεζες έχουν σχεδόν όλα τα στοιχεία και ερευνητικές δυνατότητες για να επισημάνουν αυτούς που ενεργούν καταχρηστικά και να προσφύγουν δικαστικά, ώστε να δικαιωθούν. 
Ποιο το πρόβλημα; Ας διευκολυνθούν και νομοθετικά, εάν υπάρχουν νομικές δυσκολίες.

Δεύτερο πρόβλημα, ποιοι είναι οι ευάλωτοι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους; Ποια τα κριτήρια προσδιορισμού τους; Τα εξαιρετικά στενά κριτήρια που θέλουν οι τροϊκανοί είναι δώρον άδωρον στις παρούσες συνθήκες. Η μόνη λύση είναι ευρύτερα και ανεκτά κριτήρια, ως προς την αντικειμενική αξία των ακινήτων, τα εισοδηματικά και τα υπάρχοντα μικρά περιουσιακά στοιχεία.

Και το τρίτο πρόβλημα είναι η άποψη των Βρυξελλών ότι το «κόστος» της προστασίας των «ευάλωτων δανειοληπτών» πρέπει να το αναλαμβάνουν οι... κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους και όχι οι τράπεζες! 
Αυτά είναι προφανώς τρελές νεοφιλελεύθερες απόψεις, λες και οι τράπεζες δεν έχουν καμιά ευθύνη για τα δάνεια που έδιναν, ενώ αγνοούν επιπλέον τις συνθήκες της κρίσης. 

Αντίθετα, αντί οι τράπεζες να «νίπτουν τας χείρας των» θα έπρεπε να έπαιρναν μεγάλες πρωτοβουλίες ρύθμισης των στεγαστικών με μακροχρόνιες επιμηκύνσεις ή μειώσεις των δανείων και πολλούς άλλους συνδυαστικούς τραπεζικούς τρόπους και όχι να αποδέχονται την ενίσχυση του «φαύλου κύκλου»...

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.