.Αναζητούνται λύσεις για εξοικονόμηση νερού

Τα σημαντικά προβλήματα ως προς την ποιότητα και την ποσότητα στον τομέα της ύδρευσης τόσο σε παράκτιες, όσο και σε νησιωτικές περιοχές έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες σε μια σειρά από έρευνες που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση νερού. Η αυξημένη ζήτηση σε τουριστικά μέρη, κυρίως ελληνικά νησιά χωρίς υδάτινους πόρους, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους υπευθύνους των Δήμων, που ψάχνουν διεξόδους και λύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερήσια κατανάλωση νερού σε επίπεδο κατοικίας ανέρχεται περίπου σε 150 λίτρα ανά κάτοικο. Η ποσότητα αυτή κατανέμεται ως εξής: 40-45 λίτρα για το καζανάκι της τουαλέτας, 50-55 λίτρα στην ντουζιέρα και τη βρύση μπάνιου και άλλο τόσο στη βρύση της κουζίνας και στα πλυντήρια πιάτων. 

Φυσικά, τα συγκεκριμένα στοιχεία σε αγροτικές περιοχές αλλάζουν δραματικά, καθώς η κατανάλωση ανά κάτοικο ανεβαίνει στα 200 με 450 λίτρα ανά ημέρα σε αναλογία πάντα με την εποχή του έτους και την αρδευόμενη έκταση.

"Το κόστος του νερού ύδρευσης στη χώρα μας είναι σχετικά χαμηλό, καθώς στοιχίζει 0,5-1 ευρώ για κάθε κυβικό μέτρο νερού συγκριτικά με τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για τις περιοχές που η μεταφορά του νερού γίνεται με τάνκερ ή βυτία. 

Ωστόσο, σε πολλές νησιωτικές περιοχές το πόσιμο νερό βρίσκεται σε έλλειψη και αυτός είναι ο κύριος λόγος που γίνονται συχνά κάποιες διακοπές στην υδροδότηση. Το σχετικό κόστος μεταφοράς αγγίζει πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το κόστος ανά κυβικό μέτρο νερού να στοιχίζει από 5-10 ευρώ. 

Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις, η εξοικονόμηση και ανακύκλωση νερού αποτελεί επιτακτική ανάγκη που μειώνει αισθητά τον οικογενειακό προγραμματισμό" ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση για το νερό ο διδάκτορας μηχανικού περιβάλλοντος Βασίλειος Διαμαντής, ο οποίος - μεταξύ άλλων - πρότεινε και πρακτικές που υπόσχονται εξοικονόμηση νερού.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.