.Τριγμοί λόγω εργασιακών


«Αρκετά αισιόδοξος» πως τελικά τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για κατάθεση ξεχωριστών νομοσχεδίων, κάτι που έχει ζητήσει η ΔΗΜΑΡ, κυρίως για τα εργασιακά, 
προθέτοντας πως «μετά το ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζουν και άλλα κοινοβούλια για την εκταμίευση» και προφανώς δεν υπάρχει πλέον καθόλου χρόνος για καθυστερήσεις.
Την ίδια ώρα, οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και η άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά προκαλούν νέους τριγμούς στην τρικομματική κυβέρνηση. Τη Δευτέρα αναμένεται ο κ. Σαμαράς να συγκαλέσει την Κ.Ο. της Ν.Δ κι ενώ βουλευτές δηλώνουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τα μέτρα και πως θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, κι ενώ χθες Σαμαράς και Κουβέλης είχαν άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία χωρίς αποτέλεσμα.  
«Είμαστε ένα βήμα πριν το ατύχημα με ευθύνη και των τριών κυβερνητικών εταίρων» τόνισε στον Αθήνα 9.84 κι τη Νόνη Καραγιάννη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης, ερωτηθείς αν υπάρχει ζήτημα κυβερνητικής συνοχής εν όψει της ψηφοφορίας του πακέτου μέτρων.
Την τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά -Κουβέλη επιβεβαίωσε -μέσω του Αθήνα 9.84- ο Σπύρος Λυκούδης γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι ήταν σε καλό κλίμα . Τη Δευτέρα θα πρέπει να συνεδριάσουμε εκ νέου για να αναπροσδιορισθεί η θέση μας σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αλλαγή επί των εργασιακών, δήλωσε ο κ. Λυκούδης. 
Κληθείς να σχολιάσει την απουσία του Φώτη Κουβέλη από την προχθεσινή ονομαστική ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις παρότι ήταν στο κτίριο της Βουλής, ο κ. Λυκούδης είπε «Θα ήθελα ο κ. Κουβέλης να είναι στην ολομέλεια αλλά εκείνος έκρινε ότι δεν μπορούσε ή ενδεχομένως δεν ήθελε να είναι στην ψηφοφορία».
«Θα είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε όταν η ελληνική κοινωνία μας αναθέσει το καθήκον. Ήδη αυτή η κυβέρνηση έχει σημάδια κόπωσης και η ρωγμή από την προχθεσινή ψηφοφορία ήταν σημαντική», τόνισε επίσης στον 9.84, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας.
Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τα μέτρα. Σε τηλεοπτική συνέντευξη είπε: «Θα ψηφίσω κατά συνείδηση όχι με κομματική πειθαρχία. Ευτελές να υπερψηφίσω με κομματική πειθαρχία». Άφησε μάλιστα αιχμές για έλλειψη ενημέρωσης της. «Δεν έχουμε ενημέρωση για τα μέτρα εμείς, ό,τι μαθαίνουμε είναι από τα ΜΜΕ», είπε χαρακτηριστικά.
«Η τρικομματική μνημονιακή κοινοπραξία βρίσκεται πια σε αποσύνθεση και κατάρρευση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις: Ή θα αλλάξουν στρατηγική ή θα βρεθούν στην κρίση του λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι μέρες που περνάμε περικλείουν γεγονότα κρίσιμης σημασίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε μία μικρή ή μεγαλύτερη νίκη του λαού, όσον αφορά τη στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απέναντι στα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Εν τω μεταξύ, κανένα περιθώριο για διαπραγμάτευση δεν αφήνει το ΔΝΤ το οποίο ξεκαθαρίζει, μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, πως οι αλλαγές στα εργασιακά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και τρόικας. 

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στο θέμα των εργασιακών, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι η τρόικα επιδιώκει την επαναφορά του ελληνικού προγράμματος σε σωστή τροχιά ώστε να επέλθει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Ο ίδιος σημείωσε πως τις εργασιακές αλλαγές δεν της ζητεί μόνο το ΔΝΤ. Όσον αφορά τα ζητήματα της φορολογίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ράις είπε ότι υπήρξε «καλή πρόοδος».

Σε άλλο μήκος κύματος το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. «Υπάρχει ακόμη μια ολόκληρη σειρά από ανοιχτά σημεία με την Ελλάδα, τόσο εντός της τρόικας όσο και εντός του Eurogroup» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου στο Reuters. Και πρόσθεσε ότι «η αντίληψη που δημιουργήθηκε στο παρελθόν, ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκλήρωσης και συνεννόησης εντός της τρόικας, δεν ήταν πάντα απόλυτα ακριβής». 

Aπό την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είπε ότι δεν  περιμένει την έκθεση της τρόικα νωρίτερα από τις 11 ή 12 Νοεμβρίου. Χαρακτήρισε, επιπλέον, αισιόδοξη την εκτίμηση πως στη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα και επανέλαβε ότι η χώρα μας πρέπει να εκπληρώσει όλους τους όρους για να πάρει την επόμενη δόση.

Κατά τα λοιπά, η Ελλάδα θα είναι ξανά ένα από τα κεντρικά θέματα στη Σύνοδο της G20, την Κυριακή και τη Δευτέρα, στο Μεξικό. Το θέμα είναι αν στη Σύνοδο της G20 θα συζητηθεί και η πρόταση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών να περάσει σε Επίτροπο που θα ορίσουν από κοινού Ε.Ε. και ΔΝΤ, 
η πλήρης διαχείριση της ελληνικής οικονομίας. Η θέση της Γερμανίας διαφαίνεται, ίσως, μέσα από τις δηλώσεις τις καγκελαρίου Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό, Έντα Κένι. «Με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», είπε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό Spiegel φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Οι πλούσιοι Έλληνες εξακολουθούν να μην πληρώνουν φόρους», ενώ οι FT στην ηλεκτρονική τους έκδοση σημειώνουν ότι «εντείνεται στην Ελλάδα η καταιγίδα για τη λίστα Λαγκάρντ - το κοινοβούλιο καλείται να ελέγξει τους πρώην υπουργούς, Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου». 

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.