.«Η τέχνη είναι το μόνο πράγμα στη δημοκρατία, που μπορεί να λειτουργήσει αυθαίρετα χωρίς να κάνει κακό σε κανέναν»


«Η τέχνη είναι το μόνο πράγμα στη δημοκρατία, που μπορεί να λειτουργήσει αυθαίρετα χωρίς να κάνει κακό σε κανέναν» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος στη χθεσινή στρογγυλή τράπεζα που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με θέμα τη διερεύνηση και την αναζήτηση νέων προοπτικών πολιτιστικής διαχείρισης σε μία περίοδο, κατά την οποία ο πολιτισμός βάλλεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις δραστικές περικοπές κονδυλίων.

Στη συζήτηση πήραν μέρος επικεφαλής πολιτιστικών φορέων, οι οποίοι εξέτασαν (με βάση γερμανικά και γαλλικά μοντέλα) σενάρια για την πολιτιστική πολιτική και χρηματοδότηση στην εποχή της κρίσης. 

«Ξαφνικά βρισκόμαστε σε μια εποχή που η πολιτική έχει γίνει αυθαίρετη γιατί θέλει να βρει τρόπους να κρίνει. Καλώς ή κακώς τα μουσεία, τα θέατρα, τα έφτιαξαν άνθρωποι της τέχνης και όχι γραφειοκράτες. Η πολιτεία πρέπει να εμπιστευτεί την τέχνη των καλλιτεχνών ακόμα και την αυθαιρεσία της και από κει και ύστερα μπορούμε να δουλέψουμε» είπε ο Ντένης Ζαχαρόπουλος.

«Κάπου ο Μερλό - Ποντί γράφει ότι η τέχνη είναι μια ιδρυτική γλώσσα, μια γλώσσα που φτιάχνει θεσμούς. Η ακυβερνησία της Ελλάδας και της Ευρώπης σήμερα, ξαναβρίσκεται μέσα από τη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών και μέσα από μια διακυβέρνηση που δεν είναι προγραμματική. Είναι κανείς πρώτα πολίτης και ύστερα δημόσιος υπάλληλος. 

Άρα δεν είναι θέμα ιδιωτικού και δημοσίου, είναι θέμα συνείδησης των ανθρώπων που έχουν να συμμετάσχουν σε αυτήν την ιδρυτική γλώσσα που λέγεται τέχνη και που είναι η μόνη η οποία απαντά μια και διαπαντός στην κρίση της κουλτούρας. Η κρίση της κουλτούρας ξεπερνιέται από τους ανθρώπους που κάνουν καινούργια κουλτούρα και η κρίση γίνεται κριτική.

 Οι προϋπολογισμοί μας μπαίνουν σε κρίση από εμάς τους ίδιους πρώτα και την κριτική την κάνουμε πρώτα εμείς σχετικά με τα λεφτά που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τέχνη και όχι για να "τρέξουμε" μια επιχείρηση. Δεν είμαστε διαχειριστές, είμαστε διευθυντές - ιδρυτές» συμπλήρωσε. 

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.