.Το τέλος της Μεγάλης Βρετανίας;

Το κουτί της Πανδώρας φαίνεται πως ανοίγει η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης όχι μόνο για την ΕΕ αλλά και για την ίδια τη Μεγάλη Βρετανία, θέτοντας την ίδια την υπόστασή της σε τεντωμένο σκοινί.
Το γαϊτανακι ξεκίνησε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον η οποία στις πρώτες της δηλώσεις για το αποτέλεσμα υπογράμμισε με νόημα ότι οι Σκωτσέζοι βλέπουν το μέλλον τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκωτζέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε η Στέρτζον.
«Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Σκωτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της επαναφέροντας εμμέσως την ανάγκη για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος σχετικά με την απόσχιση της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία.
Από το μέτωπο της Ιρλανδίας, λάδι στη φωτιά έριξαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς πως η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία.
Παράλληλα αναμένεται η αντίδραση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον καθώς δεν αποκλείεται η παραίτησή του, παρά την έκκληση δεκάδων ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Τόρις να παραμείνει.
Αναταραχή επικρατεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο όμως. Ενδεικτικό είναι το tweet από το Γερμανικό υπουργείο εξωτερικών με την δήλωση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγιερ: «Τα πρωινά νέα από την Μεγάλη Βρετανία είναι στ’ αλήθεια λυπηρά. Είναι μια θλιμένη μέρα για την Ευρώπη και για το Ηνωμένο Βασίλειο» γράφει.
Η Μεγάλη Βρετανία στέκεται μετά την απόφαση για Brexit ενώπιον μιας δύσκολης οικονομικής αποστολής, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε εκπομπή των δημόσιων καναλιών της γερμανικής τηλεόρασης ARD και ZDF.
«Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.
Παράλληλα, στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, της χώρας που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε. Μαρκ Ρούτε.
Στην Καγκελαρία έχει μεταβεί ήδη η ‘Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ πραγματοποιεί ήδη «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, τη Δευτέρα θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δεν αποκλείεται ωστόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να επισπεύσει τις διαδικασίες. Οι μελλοντικές εξελίξεις αναμένεται πάντως να απασχολήσουν και την συνάντηση των ηγεσιών του Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Πότσνταμ.
Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό κάλεσε την Ευρώπη «να αντιδράσει για να ξαναβρεί την εμπιστοσύνη των λαών». «Η Ευρώπη συνεχίζει, αλλά οφείλει να αντιδράσει να καναβρεί στην εμπιστοσύνη των λαών. Είναι επείγον», έγραψε ο Ερό στο Τwitter εκφράζοντας «τη θλίψη του για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Αντίδραση υπήρξε και από την Μαρίν Λε Πεν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Μεγάλης Βρετανία, θέτοντας θέμα Frexit, δηλαδή αποχώρησης και της Γαλλίας από την Ε.Ε. «Νίκη της Δημοκρατίας! Όπως έχω ζητήσει εδώ και χρόνια, πρέπει τώρα να γίνει το ίδιο δημοψήφισμα και στη Γαλλία και σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.