.Ο χορός της ακρίβειας

Απαράδεκτο έως και παράλογο είναι το φαινόμενο να φτάνει ένα προϊόν στον καταναλωτή μέχρι και κατά 180% ακριβότερο από όσο έχει πουληθεί από τον παραγωγό του. Και ακόμη πιο παράλογο είναι αν πρόκειται για προϊόντα, όπως τα νωπά οπωροκηπευτικά, που η εγχώρια παραγωγή όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες μας, αλλά επιτρέπει να γίνονται και εξαγωγές φρούτων και κηπευτικών.

Φυσικά εξήγηση υπάρχει. Και μένει να δούμε αν και κατά πόσο οι διαπιστώσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα οδηγήσουν σε παρεμβάσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την κατάσταση. Γιατί υπάρχουν και καταστάσεις που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. 

Οπως, για παράδειγμα, ότι η μισή περίπου από τη χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση αφορά σε καλλιέργειες κάτω των 20 στρεμμάτων και κάθε καλλιέργεια πρέπει ν΄ αποφέρει εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες του μικροκαλλιεργητή.

Αντίθετα το γεγονός που κυρίως διογκώνει τις τιμές επιδέχεται παρεμβάσεις. Είναι ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός χονδρεμπόρων που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Ανέρχονται σε 550. Και επειδή οι ποσότητες των νωπών οπωροκηπευτικών που διακινεί ο καθένας τους δεν είναι μεγάλες φουσκώνουν τις τιμές για ν΄ αυξηθεί το κέρδος τους.

Οπως επίσης επιδέχεται παρεμβάσεις το γεγονός της παρουσίας των χονδρεμπόρων στις λαϊκές αγορές, με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό σε κάθε πάγκο, με αποτέλεσμα και η λογική της λειτουργίας των λαϊκών αγορών να παραβιάζεται και οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα για να υπάρξει ικανοποιητικό κέρδος για όλους τους εμπλεκομένους.

Αυτά ως προς τις διαπιστώσεις της Επιτροπής. Αλλά για να έχουν αξία θα πρέπει να οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Και γρήγορα. Διαφορετικά οι έλεγχοι και οι εκθέσεις έχουν τόση αξία όση το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένες

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.