.«Μαστίγιο» και «καρότο» από το ΔΝΤ


«Μαστίγιο» και «καρότο» μπορεί να χαρακτηρισθεί η έκθεση αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος στο διάστημα Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2012 που δόθηκε πριν λίγο στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αποτέλεσε τη βάση για την εκταμίευση της δόσης των 3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ στην Ελλάδα αποτυπώνει ένα καθολικά αναμορφωμένο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στην επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα εκτροχιάσθηκε κατά το 2012, αλλά τώρα έχει επανέλθει στη σωστή πορεία και συνολικά, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Όπως τονίζεται στην έκθεση, η νέα χρηματοδότηση δημιουργεί χώρο για να αντιμετωπισθούν βαθιές διαρθρωτικές προκλήσεις, ωστόσο απαιτείται συνεχής και ισχυρή εφαρμογή για να τεθούν οι βάσεις για την ανάκαμψη.

Ανεργία

Το ΔΝΤ τοποθετεί την ανεργία στο 24,4% το 2012, στο 26,6% το 2013, στο 25,1% το 2014, στο 23,3% το 2015 και στο 20,4% το 2016. Για την απασχόληση μετά από μείωση κατά 9,2% το 2012 αναμένει περαιτέρω πτώση 3,9% το 2013 και σταδιακή αύξηση στο 1% το 2014, στο 2,4% το 2015 και κατά 3,5% το 2016.

Στην έκθεση του ΔΝΤ σημειώνεται πως συνολικά, η σωρευτική μείωση της παραγωγής στην Ελλάδα έχει φτάσει πλέον περίπου στο 19,5%. Σημειώνεται δε πως είναι τώρα σε εξέλιξη ισχυρότερη εσωτερική υποτίμηση και ότι οι μισθοί έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι ονομαστικοί μισθοί στην οικονομία μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 7,5% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο 2012 σε σχέση με δεύτερο τρίμηνο 2011.

Πληθωρισμός

Ακόμη, στην έκθεση σημειώνεται πως οι τιμές (πληθωρισμός) προσαρμόζονται, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο μειώνονται οι μισθοί. Όπως τονίζεται για αυτό ευθύνονται οι έμμεσοι φόροι, οι διοικητικά καθοριζόμενες τιμές και οι τιμές στα μη επεξεργασμένα είδη διατροφής, αλλά και στην ενέργεια.

Μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις συνέχισαν να απογοητεύουν κατά τη διάρκεια του 2012, περιπλέκοντας τη συνολική προσπάθεια προσαρμογής. Για την εξέλιξη αυτή το ΔΝΤ θεωρεί πως ευθύνεται και το πολιτικό περιβάλλον.

Το Ταμείο εστιάζει στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και στις «αδιέξοδες προσπάθειες» κατά τους τελευταίους 10 μήνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων, της έλλειψης προσωπικού, των ανεπαρκών διαδικασιών λειτουργίας και του αδύναμου εσωτερικού ελέγχου.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο, αλλά παραμένει σε απόσταση από την επίτευξη του προγράμματος. Σημειώνεται πως έχει σημειώσει δημοσιονομική προσαρμογή, περίπου 6% του ΑΕΠ, αλλά τονίζεται πως πρέπει να υπάρξει επιπρόσθετη προσαρμογή για να επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος. Ενδεικτικά αναφέρεται πως υπάρχει ακόμη ένα 20-30% που πρέπει να καλυφθεί στο σκέλος της ανταγωνιστικότητας.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.