.«Αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, θα ήμασταν Συρία»

Οι αλλεπάλληλες ομολογίες από το ΔΝΤ για σφάλματα στην περίπτωση της Ελλάδος δίνουν στην ελληνική κυβέρνηση «δύναμη διαπραγμάτευσης».

Αυτό σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Στουρνάρας, πάντως, δηλώνει ότι «η έκθεση Τόμσεν δίνει την χαριστική βολή στο ΠΑΣΟΚ», αφού η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν εκείνη που έκανε τη διαπραγμάτευση του πρώτου μνημονίου.

Κρατά, πάντως, αποστάσεις από την κόντρα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ για τις αστοχίες του ελληνικού προγράμματος διάψευσης.

«Τότε δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε εμείς, ούτε αυτοί (σ.σ. η τρόικα). Σήμερα η χώρα έχει σωθεί, δεν απειλείται με έξοδο από το ευρώ, ούτε με χρεοκοπία. Αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, θα ήμασταν Συρία», σημειώνει.

Το νέο «κούρεμα»

Ενώ η κόντρα για τα λάθη που ήδη έγιναν μαίνεται, άλλο πεδίο διαφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον είναι η μορφή του νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για το οποίο έχει ανοίξει.

Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο οικονομολόγος και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ντάνιελ Γκρος σημειώνει ότι θεωρεί το OSI (Official Sector Involvement σε αντιδιαστολή με το Private Sector Involvement, PSI) «αναπόφευκτο σε κάποιο βαθμό». 

Παράλληλα, για το ενδεχόμενο να μην υπολογιστούν στο ελληνικό χρέος τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής Ιουνίου 2012), πηγές από το ΔΝΤ αναφέρουν στην εφημερίδα ότι «δεν μιλάμε για διευθέτηση του χρέους, αλλά για γενναία μείωση».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.