.Δύο πακέτα μέτρων σε 7 ημέρες πρέπει να καταρτίσουν κυβέρνηση-τρόικα


Δύο προγράμματα με διαφορετικό μείγμα μέτρων θα πρέπει να καταρτίσουν οι τεχνικές επιτροπές που απαρτίζονται από τα στελέχη της Κυβέρνησης και τα κλιμάκια της τρόικας, μέσα σε 7 ημέρες.
Όπως έγινε χθες γνωστό για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ σε μέτρα που χαρακτηρίζουν «αδύναμα» η Κυβέρνηση πρότεινε στην τρόικα να μπουν ρήτρεςαιρεσιμότητας (Conditionality) στο πρόγραμμα, 

έτσι ώστε όταν κάποια μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά δεν εφαρμόζονται να ενεργοποιούνται αυτόματα άλλα αντισταθμιστικά μέτρα -τα οποία θα τα έχει προτείνει η τρόικα- για να καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό.

Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα το 2013, και υπολείπεται κατά 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει από την 1η Ιανουαρίου 2014 να ληφθούν προσθετά μέτρα 500 εκατ. ευρώ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα πρέπει σε κάθε αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας μέτρο να προστεθεί δίπλα ένα αποτελεσματικό μέτρο. 

Ενδεικτικά εάν το προτεινόμενο μέτρο εξοικονόμησης 50 εκατ. ευρώ από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις οροφές των σχολείων δεν αποδώσει το 2013 , τότε θα πρέπει το 2014 να κοπούν 50 εκατ. ευρώ από επιδόματα, μισθούς ή συντάξεις.

Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση επεκτείνει την λήψη αντισταθμιστικών μέτρων έως το 2017. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομική Στρατηγικής εκτείνεται έως το 2016. Αν τα μέτρα του 2016 δεν εφαρμοσθούν πλήρως και αυτό αποτυπωθεί στους δημοσιονομικούς στόχους (του 2016) τότε το 2017 θα ξεκινήσει με νέα μέτρα.

Πάντως, τόσο τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση όσο και οι σκληρές παρεμβάσεις της τρόικα θα πρέπει να συνοδεύονται από σενάρια ευαισθησίας για να είναι ξεκάθαρο πως θα επιδρούν στην πραγματική οικονομία και εάν θα επιτείνουν την ύφεση.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.