.Ο δρόμος για την ανάπτυξη

Τα τυπικά ολοκληρώθηκαν. Το 10ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα συντάχθηκε, οι χώροι στους οποίους πρωτίστως θα δοθεί η μάχη καθορίστηκαν, πηγές χρηματοδότησης δημιουργούνται και σε συνδυασμό με τις γενικότερες θετικές εξελίξεις και τη σταδιακή επανάκτηση του κύρους της χώρας στο εξωτερικό είναι εύλογη η εκτίμηση ότι η προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας εξελίσσεται θετικά.

Αλλά εκείνο που δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν -κυβερνώντες, αντιπολιτευόμενους και λαό- είναι ότι ο βαθμός επιτυχίας του προγράμματος δεν θα κριθεί μόνο από την πληρότητά του ή και την επαρκή χρηματοδότηση της αναπτυξιακής προσπάθειας, αλλά από την ωριμότητα και την υπευθυνότητα με την οποία θα σταθούν απέναντι στο εγχείρημα όλοι οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι με αυτό παράγοντες.

Είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα μας αυτή η προσπάθεια. Κατά καιρούς είχαν εξαγγελθεί και είχαν επικυρωθεί και από το Κοινοβούλιο 5ετή προγράμματα ανάπτυξης, αλλά η πορεία τους μάλλον σε αποτυχία κατέληξε. Και όχι ανεξήγητα, μια και η γραφειοκρατία αλλά και η διαφθορά αποτελούσαν τους μόνιμους υπονομευτές κάθε σοβαρής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.

Και τώρα το πρόγραμμα είναι 10ετές. Από μόνος του ο χρονικός αυτός ορίζοντας δημιουργεί μια υποχρέωση που για πρώτη φορά θα χρειαστεί να διαχειριστούμε: τη συνεπή, πολυετή και προγραμματισμένη εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος. 

Που μοιραία συνεπάγεται μια κρίσιμη προϋπόθεση: την κυβερνητική σταθερότητα έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος υπονόμευσης ή ακύρωσης του προγράμματος πριν αυτό φτάσει στην ολοκλήρωσή του.

Ισως είναι κι αυτή μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους όλοι σε αυτή τη χώρα ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη προϋποθέτει άλλες λογικές και νοοτροπίες από εκείνες στις οποίες ήμασταν συνηθισμένοι και είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθούμε στα όρια της χρεοκοπίας.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.