.Βολικές «προσαρμογές»

Μετά από 50 χρόνια σ' αυτήν τη δουλειά έχω μάθει να καταλαβαίνω -και εν πολλοίς και να κατανοώ- τα διάφορα «πρέπει» των πολιτικών. Οπως είναι η υποχρέωση που αισθάνονται να συμπορεύονται με τις τάσεις της εποχής και να προσαρμόζουν ανάλογα τις πολιτικές τους. Δεν είναι κάτι που μου πολυαρέσει, αλλά τα έχει αυτά η πολιτική. Φτάνει, βέβαια, να μην υπερβαίνουν τα όρια οι προσαρμογές αυτές και να μη διαστρεβλώνουν γεγονότα και καταστάσεις.
Οπως, για παράδειγμα, συνέβη χθες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Εχει κάθε δικαίωμα να κρατάει ανοιχτή την πόρτα της συνεργασίας προς όποια κατεύθυνση θέλει, κανένας δεν μπορεί να του επιβάλει πώς θα κινηθεί, αλλά να μην τρελαθούμε κιόλας. Η προτροπή σε βουλευτές ν' ανατρέψουν την κυβέρνηση που στηρίζουν είναι απολύτως θεμιτή. 

Αλλά το πράγμα αλλάζει όταν η προτροπή συνοδεύεται από αντάλλαγμα και ειδικότερα από έμμεση προσφορά βουλευτικής έδρας. Είναι ο ορισμός της προτροπής σε αποστασία.

Και πάμε τώρα και στον Σαμαρά. Για πολλά μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς. Οπως για τη λαϊκίστικη αντιμνημονιακή πολιτική του, για εκείνα τα τραγελαφικά «Ζάππεια» (ανάλογα των προγραμματικών ασυναρτησιών του ΣΥΡΙΖΑ), για την εμμονή του για την πρωθυπουργία, που αν δεν υπήρχε και, αντίθετα, είχε προσχωρήσει νωρίτερα στην προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης, σήμερα πολλά θα ήταν διαφορετικά και προς το καλύτερο.

Αλλά εκείνο για το οποίο δεν μπορεί να κατηγορηθεί είναι για αποστασία το 1993. Οταν αποχώρησε από τη ΝΔ τον Οκτώβριο του 1992 παραιτήθηκε και από βουλευτής. 

Την ΠΟΛΑΝ την ίδρυσε τον Ιούνιο του 1993 εν όψει των εκλογών που κανονικά θα διεξάγονταν τον Απρίλιο του 1994. Είναι γεγονός ότι η αποχώρηση από τη ΝΔ και η προσχώρηση στην ΠΟΛΑΝ του Συμπιλίδη άφησε την κυβέρνηση με 150 βουλευτές, αλλά δεν την ανέτρεψε.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έγινε επειδή ο Μητσοτάκης θέλησε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Να εμφανιστεί ως αδικημένος. Οτι είχε ανατραπεί από σκοτεινά κυκλώματα. 

Γιατί ήξερε ότι οι εκλογές ήταν χαμένες. Τον Απρίλιο του '94 θα τις έχανε με μεγαλύτερη διαφορά από εκείνη που τις έχασε τον Οκτώβριο του '93. Καλό είναι όσοι καταπιάνονται με ιστορικά γεγονότα να μην τα τσαλακώνουν.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.