. Κοινό μέτωπο Ισπανίας-Πορτογαλίας κατά της ανεργίας


Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας διαβεβαίωσαν από την Μαδρίτη πως θα υποστήριζαν «οποιοδήποτε σχέδιο» για την μείωση της ανεργίας μεταξύ των νέων, η οποία σαρώνει τις δύο χώρες, υποστηρίζοντας πως δεν έχουν ενημερωθεί για μία ανάλογη κοινή στρατηγική μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Ράινισε Ποστ, οι κυβερνήσεις των Παρισίων και του Βερολίνου επιδιώκουν να παρουσιάσουν στα τέλη του μήνα ένα κοινό σχέδιο, με την κωδική ονομασία «New Deal για την Ευρώπη» εναντίον της γάγγραινας της ανεργίας μεταξύ των νέων που εξαπλώνεται στην ήπειρο, την οποία σκοπεύουν να καταπολεμήσουν κυρίως μέσω επιχορηγήσεων και φοροαπαλλαγών σε εταιρείες που προσλαμβάνουν νέους.

«Κάθε πρωτοβουλία που στηρίζει την εργασία έχει την αμέριστη υποστήριξή μου», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Η ανεργία των νέων είναι μία τραγωδία για τις δύο χώρες μας», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Πορτογάλος ομόλογός του Πέντρου Πάσους Κουέλιου, ο οποίος επισκέπτεται τη Μαδρίτη στα πλαίσια της διμερούς συνδιάσκεψης Ισπανίας-Πορτογαλίας.

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες διαβεβαίωσαν πως έως σήμερα δεν έχουν ενημερωθεί, μέσω του Τύπου, περί κάποιου γαλλογερμανικού σχεδίου.

«Κι εμείς επίσης πρόκειται να συσκεφθούμε για να επιδιώξουμε τις καλύτερες στρατηγικές, που θα μπορούσαν να μας δώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Πάσους Κουέλιου.

Μεταξύ των νέων Ισπανών (16-24 ετών) η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 57,22% στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Στην Πορτογαλία το ποσοστό για την ίδια περίοδο έχει φτάσει στο 42,1%.

Για τον Ραχόι, η μάχη κατά του προβλήματος αυτού αποτελεί ένα από τα «κυριότερα και αμεσότερα ζητήματα» που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ, μαζί με την τραπεζική ενοποίηση και τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά: «είναι η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων», δήλωσε εμφατικά.

«Η Λυδία λίθος για την ΕΕ είναι η τραπεζική ενοποίηση», δήλωσε ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τεθεί σε λειτουργία ένας μηχανισμός για την τραπεζική ένωση «σε δύο φάσεις», ο Ραχόι επέμεινε πως θα πρέπει «να γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες».

Η τραπεζική ένωση «δεν έχει παρά μόνον πλεονεκτήματα», δήλωσε ο Ραχόι, υπογραμμίζοντας πως η κρίση στην Κύπρο «δεν θα προκαλείτο εάν υπήρχε μία τραπεζική ένωση τέτοια όπως κάποιοι εξ υμών υποστηρίζουμε».

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.