.Αγεφύρωτο το χάσμα με την τρόικα


Προσπάθεια να διασώσουν τα προσχήματα και να μην αρχίσει πάλι το γαϊτανάκι της στοχοποίησης της χώρας καταβάλουν το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα καθώς στη χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφηκαν οι αποκλίσεις και οι διαφωνίες στο ανώτατο επίπεδο. 

«Όλα τα θέματα παρέμειναν ανοικτά» παραδέχθηκε κορυφαίος υπουργός μετά τη συνάντηση με την τρόικα, με κυρίαρχο το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο. 

Ανεξαρτήτως, εάν όλοι οι άλλοι υπουργοί τα ρίχνουν στον κ. Μανιτάκη η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και στους εταίρους -ιδίως στη ΔΗΜΑΡ- που επέμεινε να στηριχθεί το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

«Τα πράγματα είναι απλά. Είτε ο κ Μανιτάκης θα φτιάξει έως το τέλος του μήνα ένα σχέδιο με συγκεκριμένους αριθμούς και χρόνους απολύσεων, είτε θα απολυθεί ο ίδιος» λέει στέλεχος της κυβέρνησης. 

Είναι προφανές όπως παραδέχονται κορυφαίοι υπουργοί ότι το ζήτημα του Δημοσίου που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση ήταν η κορυφή του παγόβουνου και παρά τις εκτιμήσεις και στελεχών που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα με τις ενσωματώσεις των παρατηρήσεων της τρόικας την τελευταία στιγμή, οι δανειστές έδειξαν ότι δεν θα χαριστούν. 

Ο κ. Μανιτάκης πάντως, υποστηρίζει ότι έχει δώσει αριθμούς απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων ανά τρίμηνο για το 2014 και διαθεσίμων για το 2013. 

Φαίνεται λοιπόν ότι η τρόικα θέλει απολύσεις εντός του 2013 αλλά και ότι πίσω από την υπόθεση των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα και σε άλλα υπουργεία με αποκλίσεις 2-3 δισ. ευρώ που δεν έχουν καλυφθεί. 

Σε κάθε περίπτωση, τώρα η κυβέρνηση, παρά την πρόοδο που θεωρητικά καταγράφηκε πρέπει να τρέξει να λύσει όλα τα θέματα για νη μην υπάρξει πρόβλημα με τη δόση, όχι τόσο για ταμειακούς λόγους, όσο για λόγους ψυχολογίας. 

Ούτως ή άλλως το κλίμα θα φορτιστεί περισσότερο και πολιτικά και κοινωνικά με δεδομένο ότι δεν υπάρχει διέξοδος για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους. 

«Όλοι πίστευαν ότι θα πάρουν μια ανάσα με τις δόσεις για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και τώρα πάλι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Απρίλιο για να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να στραγγίζουν κάθε οικονομική ικμάδα που διαθέτουν» λέει στέλεχος της ΝΔ. 

Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι δεν θα μπει και πάλι η Ελλάδα στο κάδρο των διεθνών ΜΜΕ και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα την ώρα που επιχειρούνται αποκρατικοποιήσεις και έχει ξεδιπλωθεί η εκστρατεία για προσέλκυση επενδύσεων. 

«Είναι κρίσιμο να δοθεί μήνυμα πως η Ελλάδα θα συνεχίσει στην ίδια πορεία με μεταρρυθμίσεις και χωρίς πισωγυρίσματα, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της» σημειώνουν στην κυβέρνηση και ελπίζουν πως με τις δημόσιες δεσμεύσεις που θα λάβει και πάλι ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής και τους χαμηλούς τόνους που θα τηρήσουν οι δανειστές δεν θα είναι ξανά η χώρα το αρνητικό πρωτοσέλιδο και μαύρο πρόβατο.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.