.Στις κάλπες προσέρχονται οι ισραηλινοί


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ισραηλινοί, για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δείχνει ως ο επικρατέστερος για μια τρίτη θητεία, αλλά με μικρότερη πλειοψηφία. Μια πιθανή εκλογική νίκη του Νετανιάχου, ωθεί το εβραϊκό κράτος, ακόμη πιο μακριά από την ειρήνη με τους Παλαιστινίους και λιγοστεύει την απόσταση από μια αναμέτρηση με το Ιράν.

Ο Νετανιάχου έχει υποσχεθεί, αν παραμείνει στην εξουσία, να συνεχίσει την ανέγερση των εβραϊκών οικισμών στα εδάφη που κατακτήθηκαν κατά τον πόλεμο του 1967, μια πολιτική που θα τον τοποθετήσει σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον και θα εμβαθύνει τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ. 

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν, ότι το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, το οποίο έχει αναπτύξει ένα εκλογικό σύμφωνο με την υπερ-εθνικιστική ομάδα Γισραέλ Μπεϊτενού, θα λάβει τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές.

Αλλά καθώς στο Ισραήλ, στις εκλογικές αναμετρήσεις πότε ένα κόμμα δεν έχει εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Νετανιάχου, ο οποίος θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του Ιράν και οι πυρηνικές φιλοδοξίες του είναι κορυφαία προτεραιότητα του, θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για τον έλεγχο της Κνεσέτ των 120 εδρών.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές εικάζουν ότι ο Νετανιάχου θα μπορούσε να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια πιο μετριοπαθή εικόνα για το Ισραήλ στην παγκόσμια σκηνή, μοιραζόμενος την εξουσία με κεντρώους σχηματισμούς.

Όμως από την πλευρά του το εργατικό κόμμα του Ισραήλ, που βρισκόταν στην προηγούμενη Κνεσέτ, στην αξιωματική αντιπολίτευση και το οποίο αναμένεται να κερδίσει μέχρι και 17 έδρες, έχει ήδη αποκλείσει την πιθανότητα επανάληψης του 2009, όταν τέθηκε αρχικά στο υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου, ο οποίος υποσχέθηκε τότε την προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους.

Οι εκλογές της Τρίτης είναι οι πρώτες που διεξάγονται στο Ισραήλ από τη στιγμή που στον αραβικό κόσμο ξέσπασε η αποκαλούμενη "Αραβική άνοιξη" που σάρωσε πολύχρονα αυταρχικά καθεστώτα και δημιούργησε νέες πολιτικές συνθήκες στη Μέση Ανατολή και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. 

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι η πολιτική αναταραχή στις αραβικές χώρες η οποία έφερε σε πολλές χώρες ισλαμικά κινήματα στην εξουσία- κυρίως και πρωτίστως στη γειτονική Αίγυπτο- αποδεικνύει τη σημασία της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας.

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΖΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ * ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ *

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.